U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Verzorgingshuis De Nieuwenhof: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:De Nieuwenhof overzicht.jpg|thumb|380px|Overzicht van de Nieuwenhof.<br>
[[Bestand:01.882.JPG|thumb|380px|Overzicht van de Nieuwenhof.<br>
Foto: collectie Thom van der Straten]]
Foto: collectie Thom van der Straten]]



Versie van 18 jan 2014 11:00

Overzicht van de Nieuwenhof.
Foto: collectie Thom van der Straten

Zorgboogcentrum De Nieuwenhof is gevestigd in de Visser 4-6 in Deurne. De vestiging op deze plaats was een voortzetting van het in 1856 gestarte klooster- en scholencomplex aan de Visser dat vanaf het begin ook een verzorgende functie had.


Geschiedenis

De Nieuwenhof verving het oude verzorgingshuis aan de Kruisstraat, dat niet meer aan de eisen voldeed. In 1994 werd het gebouw geopend. Na 68 jaar verhuisden de Deurnese ouderen daarmee terug naar de Visser, waar eerder het eerste gasthuis van Deurne stond als onderdeel van Huize St. Joseph. In 1996 werd een meerdelige serie door de KRO over ouderenzorg in De Nieuwenhof opgenomen, waarbij vele bewoners geportretteerd werden.

Foutieve naam

Bij de opening op vrijdag 24 juni 1994 werd gesteld dat De Nieuwenhof zou verwijzen naar een historisch toponiem, een oude veldnaam, op die plek. Tot op heden is uit wetenschappelijk onderzoek echter nooit gebleken dat die naam daadwerkelijk hier thuishoort. Waarschijnlijk is er bij de naamgeving dus een fout gemaakt. De werkelijke naam voor het gebied waar nu De Nieuwenhof staat was Venakker. [1]

Achtergrond

Zorgboogcentrum De Nieuwenhof biedt huisvesting, verpleging en verzorging. Er zijn 93 verblijf- en behandelingplaatsen (verpleeghuis), 90 verblijfplaatsen (verzorgingshuis), 3 kortverblijfkamers en een thuiszorgwinkel.

Dagelijks wordt groepsverzorging verleend aan cliënten. Verder is er een eetpunt in het centrum aanwezig. De bewoners van de 48 nabij gelegen aanleunwoningen kunnen gebruik maken van de faciliteiten in Zorgboogcentrum De Nieuwenhof.

Op maandag 14 april 2003 uur was Zorgboogcentrum De Nieuwenhof te zien op televisie in het discussieprogramma ‘Oh oh Den Haag’. De discussie ging over ouderenzorg en de wachtlijstproblematiek en werd afgewisseld met verschillende filmpjes. Er was een impressie te zien van Zorgboogcentrum De Nieuwenhof waar medewerkers en bewoners in beeld kwamen en een mantelzorger en bewoner werden geïnterviewd.

In mei 2003 werd een oude traditie in Deurne in ere hersteld. In de achtertuin van Zorgboogcentrum De Nieuwenhof werd een twaalf meter hoge meiboom geplaatst, opgesierd met honderd schildjes en tweehonderd verschillende afbeeldingen die tijdens de lange winterperiode door de bewoners zelf waren gemaakt. De onderwerpen waaruit men mocht kiezen waren: "Vreugde, gezelligheid en feest."
Samen met enkele bewoners onthulde burgemeester Daandels deze meiboom. Het Vrijetijds Orkest VTO zorgde voor de muzikale ondersteuning. Het plaatsen van de boom was een initiatief van de algemene activiteitenbegeleiding van De Nieuwenhof. Dit initiatief kreeg weer de steun van verschillende vrijwilligers en sponsors in Deurne.

De achtertuin werd op 4 oktober 2003, Werelddierendag, opgesierd met een volière en een pergola. De Vriendenkring Ons Deurne, een onderdeel van de stichting Deurne Promotion, zorgde samen met anderen voor dit project. Een grote actie leverde in één klap duizenden euro's op. Pentekeningen van Deurnese monumenten werden verkocht in de vorm van verjaardagskalenders en setjes van twaalf prentbriefkaarten. De originele pentekeningen werden later geveild in De Nieuwenhof.

Meerdere functies

De huisartsenpost Shoko ( Stichting Huisarts Organisatie Kempen en Omstreken) in Deurne verhuisde in 2008 van de Zandbosweg 125 naar Zorgboogcentrum De Nieuwenhof. De huisartsen delen hun werkplek met het consultatiebureau.Hierdoor kreeg De Nieuwenhof er meerdere zorgfuncties erbij.

Hoofdingang van de Nieuwenhof.
Foto: Hans van Hoek


Referenties