DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Visser (straat)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
05.886.jpg
ansichtkaart met tekst R.K. kerk
Lagere Meisjesschool St. Anna (links achter de muur), helemaal rechts Sint-Willibrorduskerk aan de Visser in Deurne. Foto ter beschikking gesteld door archief van Zrs Franciscanessen S.F.I.C in Veghel.
Opdruk "Schoolstraat" is onjuist
Overzicht van de Visser in 1951 met rechtsonder de Annaschool, boven het Fratershuis en jongensschool. Linksboven Zandbosweg met schoolgebouw en "kale Houtenhoek".
Foto: collectie Jan Vermazeren
De zogenaamde asperges werden in de metalen vierkante houders geschoven.

De straatnaam De Visser werd na de huisnummering 1950-1955 afgekort tot Visser. De straat was de verbindingsstraat tussen de Markt en de Bakelseweg en later met de Swinkelslaan.

Herkomst naam[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens Peter Vink zou de naam afkomstig zijn van de 17e eeuwse Deurnese schout Otto de Visschere, maar waarschijnlijker is dat de herkomst nog verder teruggaat tot ene Jan Janszoon de Visser. Rond 1618 verkocht Zeger Hanssen, kastelein van herberg De Zwaan, hem een stuk grond met recht van terugkoop. Jan de Visser mocht daarop een huis bouwen en twee kippen houden, maar dan nadrukkelijk zónder haan. Vijftien jaar later droeg de zoon van de kastelein, de Deurnese vorster Michiel Zegers, het terugkooprecht over op Lijsbeth, de dochter van Jan de Visser.

Andere benamingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Visser werd vroeger in de volksmond ook dikwijls De Visscher of De Visscherstraat genoemd.

Afwateringssloot[bewerken | brontekst bewerken]

Door de Visser liep vroeger een afwateringssloot. In de 18e en 19e eeuw wordt deze straat herhaaldelijk genoemd als startpunt bij de schouw van de waterlopen, waarbij erop gelet werd of iedere bewoner of gebruiker zijn aangrenzende sloten netjes geveegd had.

Bekende gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De Visser is vooral bekend geworden als de straat waarin zich eerst de zusters van Liefde uit Veghel en later, op 8 mei 1896, de eerste vijf fraters van Tilburg neerstreken. Hoe blij de Deurnese pastoor was met de komst van de fraters blijkt uit een kroniek die meldt: Den pastoor schoten bij de eerste handdruk de tranen in den oogen.
Het zusterklooster, samen met het liefdehuis, de latere bewaarschool en huishoudschool, bekend als Sancta Maria, en de lagere meisjesschool zijn al lang onder de slopershamer verdwenen. Volgens de bouwtekening uit 1927 van de bewaarschool, die inmiddels plaats heeft moeten maken voor het parkeerterrein achter het kerkhof, zou de gevel gesierd zijn met de tekst: "Angeli carum custodient illas" (Mogen de engelen hen als iets kostbaars bewaren).

Het Fraterhuis, dat inmiddels een andere bestemming heeft gekregen, is na het vertrek van de fraters behouden gebleven. Ernaast staat nog altijd een deel van de vroegere jongensschool, later verbouwd tot Asteffekan, maar nog met de originele achtergevel. Hele generaties Deurnenaren leerden in deze straat bij zusters of fraters lezen, schrijven en vooral de katechismus.
Langs de straat stond een groot aantal kleine huizen, waarvan de laatste rond 2000 gesloopt zijn. Op het voormalige adres Visser 18 stond vroeger ook het café van Kuijten, annex bakkerij, kruidenierswinkel en manufacturenzaak, met een handboogbaan achter het huis waarop handboogvereniging Wilhelmina schoot. Godefridus Kuijten kon uitsluitend met zijn café de kost niet verdienen en ging als koopman zo’n honderd jaar geleden met zijn hondenkar langs de deuren. Peter Vink schonk in 1963, toen café Kuijten de deuren voorgoed sloot, in “Dit Deurne van ons” uitgebreid aandacht aan de rijke geschiedenis van deze herberg, niet wetend dat 40 jaar later een zijpaadje van de Visser, het Peter Vinkpad, naar hem vernoemd zou worden.

Monument[bewerken | brontekst bewerken]

De Visser toont ons ook nog steeds een tastbare herinnering uit de mobilisatietijd voor de Tweede Wereldoorlog. Midden in deze straat werd in een betonnen stellage over de hele breedte van de weg een versperring gebouwd die met name de tanks van de vijand uit het hart van Deurne zou moeten houden. In de weg ter hoogte van de flats van de Visscherhaeve is het betonblok nog te zien.

Kaart[bewerken | brontekst bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...