U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Visser 27

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 18 feb 2015 om 17:07
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het hoofdgebouw van de lagere jongensschool aan het huidige adres Visser 27 (voordien Visser C.90), werd tegelijkertijd en in een project met het naastgelegen fraterhuis gebouwd. De gebouwen werden daarmede onderdeel van het Klooster- en scholencomplex aan de Visser.


Architect van het schoolgebouw was Herman Bekkers uit Tilburg en de bouwers waren de Deurnese aannemers Math. Lutters & zonen en Jos van de Mortel. Op maandag 11 mei 1896 werden het fraterhuis en de school plechtig ingezegend en onder bescherming gesteld van de H. Willibrordus. Een dag later begon de school met 73 leerlingen.

Het schoolgebouw bestond aanvankelijk uit vijf naast elkaar liggende klassen van negen bij zeven meter, van elkaar gescheiden door glazen schuifdeuren en voorzien van een tegelvloer. Het laatste klaslokaal die als bewaarschool was ingericht, werd van de andere klassen gescheiden door een muur. Petroleumlampen, de zogenaamde "lampes belges" zorgden, indien noodzakelijk, voor licht. In 1917 werd het schoolgebouw op het elektriciteitsnet aangesloten. In mei 1906 werd een nieuwe klaslokaal gebouwd in de hoek van de speelplaats, haaks op de Visser. In mei 1908 werd aan dit nieuwe klaslokaal nog een nieuw lokaal aangebouwd en zo telde de school uiteindelijk zeven klassen. Op 27 mei 1950 werd het nieuwe schoolgebouw aan de Zandbosweg door kapelaan Klijn plechtige ingezegend en kwamen de schoolgebouwen aan de Visser vrij.

  • Op 1 september 1950 werden de schoolgebouwen voorlopig het onderkomen van de "R.K. Technische School-Deurne", in de volksmond "Ambachtsschool" genoemd, met 60 leerlingen (30 timmeren & 30 bankwerken).
  • Na het vertrek van de ambachtsschool kwam er een werkplaats voor mindervalide arbeidskrachten.
  • Vanaf 1964 werd het hoofdgebouw verbouwd tot het nieuwe clubcentrum van Hobbyclub SOOS (Spel Ontspanning Ontmoeting Sport),
  • In 1969 werd op dit adres jongerensociëteit Asteffekan feestelijk geopend.

In augustus 1973 werd het bijgebouw, gebouw met twee klaslokalen, haaks op het hoofdgebouw, gesloopt.