U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Visser 8

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 28 feb 2015 om 15:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huize St. Joseph aan de Visser, gezien vanaf de voorkant. Na 1926 het onderkomen van huishoudschool Sancta Maria. Deze foto komt uit de kloosterarchieven van St. Agatha
Sancta Maria afbraak.Foto: collectie gemeente Deurne
Op de voorgrond het voormalige Huize St. Joseph (1858 tot en met 1925) aan de Visser 8, later Sancta Maria. Op de achtergrond het nieuwe en eveneens voormalige Huize Sint-Joseph (1926-1994) aan de Kruisstraat 3 met daar tussenin de kloosterboerderij

Visser 8 is de plek waar in de 17e eeuw het huis met bierbrouwerij van Michiel, de zoon van Nicolaas Everts van Doerne en in de 18e eeuw van de familie Van den Boomen stond (kad. G 640-648).


Op deze plek werd in 1857 begonnen met de bouw van een liefdehuis met school in opdracht van de het kerkbestuur van Deurne. De gronden had de pastoor verworven door een ruiling met de kinderen Laurensen. Ze kregen in plaats van de (landbouw)gronden aan de Visser het voormalige geboortehuis met de bijhorende gronden van Jan Floris Martinet aan de Markt 12. Op 22 oktober 1858 werd het klooster door de zusters betrokken en op 10 oktober 1859 is het door pastoor Verhoeven ingezegend. De kloosterkapel was in 1871 voltooid. In 1868 werd aan de gemeente Deurne en Liessel een subsidie van 10.000 gulden gevraagd voor de bouw van een nieuw gasthuis, maar dat bedrag werd niet verstrekt. Daarop bouwde de parochie met eigen middelen het gasthuis, waarvoor in 1873 nog wel een bedrag van 1.500 gulden gevraagd werd voor de inrichting. Alle gebouwen tezamen vormden het oorspronkelijke Huize St. Joseph van de zusters Franciscanessen.

In 1889 vond een verbouwing plaats aan 'Huize St. Joseph' en in 1891 kwam er een bijbouw bij, later gevolgd door een huis voor 'oude mannen'.

Na de verhuizing van de zusters per 23 december 1925 naar het nieuwe Huize St. Joseph aan de Kruisstraat bestemde het parochiebestuur het gebouwencomplex, dat vanaf die tijd "Sancta Maria" ging heten, tot bewaarschool en huishoudschool.[1]

In 1970 kocht de gemeente het bouwvallige gebouw Sancta Maria en de voormalige meisjesschool in de Visser van de Oude parochie om er een parkeerplaats aan te leggen.

In mei 1971 was er nog een kleine uitslaande brand in de restanten van het bijna gesloopte gebouw.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. ”In de driehoek boven de hoofdingang stond te lezen “Gesticht van Liefdadigheid”. Aldus een tekst die te vinden was achter op de foto die bij het artikel: Kroningsfeest van Koningin Wilhelmina te zien is.