U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Voedselbank Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 24 apr 2017 om 13:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De overhandiging van de voedselpakketten van Stichting Vlooienmarkt Deurne aan de Voedselbank.

De Stichting Voedselbank Deurne (SVD) zet zich in voor huishoudens in Deurne, Asten en Someren die om wat voor reden dan ook in financiële problemen zijn gekomen en daardoor niet meer in hun eerste levensbehoefte kunnen voorzien.


De Stichting Voedselbank Deurne werd eind 2007 officieel opgericht om de gebruikers uit Deurne, Asten en Someren van de Voedselbank Helmond te kunnen blijven voorzien van voedselpakketten. De Voedselbank Helmond zou namelijk worden opgeheven.

De voedselbank heeft haar verdeelpunt sinds juli 2015 aan Florijn 7 en is aangesloten bij de koepelorganisatie Voedselbank Nederland, die eenduidige regels hanteert voor het reilen en zeilen van voedselbanken. Landelijk is er een heldere organisatiestructuur met regio's en clusters en daarnaast regionale distributiecentra. De voedselbank in Deurne behoort met een aantal andere voedselbanken tot de cluster Eindhoven. De cluster Eindhoven behoort weer tot de regio Zeeland en Brabant.

De voedselbank startte, na een kort verblijf in het parochiecentrum aan de Visser, in de voormalige Heilge Geestkerk, waar men zich min of meer moest behelpen. In twaalf diepvrieskisten werden bijvoorbeeld de diepvriesproducten opgeslagen. In maart 2012 nam de voedselbank de voormalige praktijkruimte van de opleiding Consumptieve Beroepen in De Uitkomst, het voormalige Hub van Doornecollege aan de Haspelweg, in gebruik. Met behulp van bijdragen van het Oranjefonds en de stichting Maagdenhuis is de ruimte geschikt gemaakt en ingericht als voedselbank.

Levensmiddelen, die niet meer geschikt zijn voor de verkoop maar nog wel voor consumptie, worden wekelijks verzameld en aangeboden aan armlastige gezinnen, die voldoen aan strenge normen om daarvan gebruik te kunnen maken.

De voedselbank in Deurne heeft afspraken met de veiling in Venlo betreffende verse groenten en met de Voedselbank Venray. In Venray kunnen bij de verdeling op donderdag overgebleven producten opgehaald worden. Daarnaast kan de Voedselbank in Deurne rekenen op twee bakkers uit Deurne voor de levering met overtollig brood. Een voedselpakket voor een volwassene heeft een waarde van tussen de 20 en 30 euro.

wekelijks gebruik voedselbank
Jaar gezinnen/personen
2008 33 gezinnen
2009 200 personen
2011 50 gezinnen
2012 65 gezinnen
2015 73 gezinnen

Elk armlastig gezin in Deurne, Asten of Someren kan zich aanmelden bij de Voedselbank Deurne. Aanmelding kan ook plaatsvinden door hulpverlenende instanties, zoals het maatschappelijk werk. In Deurne valt dit onder Stichting Welzijn Deurne of een andere instantie, onder meer de kerk, gemeente, schuldhulpverlening, thuiszorg, vluchtelingenhulp etc.