U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Voedselvoorziening in oorlogstijd

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het instituut Voedselvoorziening in Oorlogstijd, kortweg aangeduid als V.V.O., regelde centraal vanuit het Directoraat Generaal Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog de landbouwproductie en -distributie. Per district was er een zogenaamd V.V.O.-kantoor onder leiding van de plaatselijke bureauhouder. De gemeente Deurne was binnen Noord-Brabant district 1 en de bureauhouder hield kantoor in het gebouw van de Boerenbond Deurne aan de Stationsstraat 122-124.

Functionarissen[bewerken | brontekst bewerken]

De functionarissen in Deurne waren de heren Peer Jegerings, Arnoldus van den Eijnden, Jan Jegerings en Piet Koolen.

Wettelijke beperkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Directoraat Generaal van de V.V.O. had de bevoegdheid wettelijke verordeningen uit te vaardigen met betrekking tot het agrarisch bedrijfsgebeuren. Het hele boerenbedrijf werd aan banden gelegd bij het telen van akkerbouwprodukten en het aanhouden van het aantal stuks vee en paarden. De beperkende maatregelen ten aanzien van de veestapel hielden voornamelijk verband met het steeds schaarser wordende veevoer.

Meitelling[bewerken | brontekst bewerken]

Om inzicht te krijgen in de teelt van gewassen en aantal stuks vee werd jaarlijks in de maand mei per bedrijf een landbouwinventarisatie gehouden. Op basis daarvan werden aanslagen opgelegd voor de hoeveelheden te leveren granen, stro, rundvee, eieren enz. Daarnaast moest maandelijks een registratiekaart worden ingevuld van de aantallen stuks vee. Op deze gegevens kregen de boeren een maandelijkse veevoertoewijzing.

Veeboekje[bewerken | brontekst bewerken]

Op ieder bedrijf met vee moest ook een veeboekje aanwezig zijn waarin alle voorkomende veranderingen in de veestapel moesten worden aangetekend (geboorte, aflevering, sterfgevallen). Deze boekjes werden regelmatig gecontroleerd door bedrijfsopzichters of controleurs van de C.C.D.[1]


Referenties
  1. C.C.D. = Centrale Crisis Controle Dienst