U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Vogelwerkgroep De Kulert

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 19 apr 2019 om 08:54
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kúlet is dialect voor wulp, het een misvatting dat het toponiem Kulert daarvan komt.
Collectie briefhoofden heemkundekring

Vogelwerkgroep De Kulert werd in 1980 opgericht door een aantal leden van IVN afdeling Deurne met bijzondere belangstellingen voor vogels. Na opheffing van IVN-Deurne in 2008 ging de vogelwerkgroep zelfstandig verder.


De werkgroep organiseert wandeltochten, houdt vogeltellingen, plaatst nestelkasten en zorgt voor goede leefomstandigheden voor de vogels zoals de aanleg van oeverzwaluwranden.

Vanaf 2007 wordt samengewerkt met ZLTO Deurne om broedplaatsen van weidevogels als kieviten en grutto's te markeren en bij de bewerking van het land te omzeilen. De bijeenkomsten van de werkgroep worden gehouden in het natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd. Binnen de werkgroep houden een aantal leden zich speciaal bezig met roofvogels, kerk- en steenuilen, gierzwaluwen en het plaatsen van nestkastjes.

De wijze waarop de gemeente Deurne rond 2000 omging met de klachten van de omwonende over roekenoverlast bij het Klein Kasteel en de Wiegershof wekte hevige weerstand bij vogelwerkgroep De Kulert.

Enkele bekende leden van de vogelwerkgroep waren/zijn Wim Verhoeven, Hans van Stratum, Martijn van Stratun, Harrie Hoeben, Harrie Relou, Piet Jegerings, Milan van Bree, Nico Vinken, Jan Vinken, Hans Munsters, Tineke Verburg en Annie Joppe.