Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Wachtpost 21

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De kinderen van spoorwegwachter Johannes Janssen voor hun bijenhal bij Wachtpost 21
foto collectie Jan van de Mortel

Wachtpost 21, ook wel wachtpost Janssen genoemd, was een wachtpost aan de spoorweg Eindhoven-Venlo en bevond zich nabij de spoorwegovergang tussen de Paardekopweg en het Leegveld.


Petronella van Wetten, de weduwe van Johannes Janssen, was spoorwegwachter en woonde ook na het overlijden van haar man met haar kinderen in Wachtpost 21.

In het Nieuwsblad van Deurne van 16 december 1922 kondigde burgemeester en wethouders met de volgende tekst aan dat de afsluiting en bewaking van deze overweg, samen met die bij de wachtposten 26 en 27, zou worden opgeheven.

BEKENDMAKING.
Burgemeester en Wethouders van Deurne, c.a.
Brengen ter openbare kennis, dat de bewaking en de afsluiting van den overweg over den spoorweg zal word opgeheven bij: wachtpost 21 Wed. Janssen, op den weg naar Griendtsveen, wachtpost aan het Pannenhuis. wachtpost 26 op den kleinen Bottel bij M. J. Berkers, Wachtpost 27 op de Rakt bij Mathey. Een ieder wordt dus gewaarschuwd bij die overgangen de noodige voorzichtigheid en oplettendheid in acht te nemen.
De overwegen, die niet meet worden afgesloten en bewaakt zijn kenbaar gemaakt door een waarschuwingsbord bestaande uit een in zwart-witte kleuren geschilderden paal, hoog ongeveer 2,75 M, met aan het boveneinde twee elkaar kruisende borden lang 1,30 M. en breed 0,15 M. waarop onderscheidelijk vermeld staat
Onbewaakte overweg en Let op de treinen.
Op die wegen, waarover ook rijverkeer bij nacht plaats heeft, zal aan de paal van den spoorweg afgekeerde zijde een rooden reflectuur worden aangebracht.
Deurne 16 Dec. 1922
De Burgemeester en Wethouders voornoemd
De Secretaris J M. Goossens, De Burgemeester J. C. van Beek

Op de lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne is meer gedetailleerd te zien hoe wachtpost 21 gesitueerd was ten opzichte van de andere wachtposten en objecten die langs de spoorlijn in de gemeente Deurne en Liessel aanwezig waren.