Rondom de Mussenkeet
Ed van de Kerkhof vertelt in 276 pagina's de bewogen geschiedenis van de Deurnese en Liesselse Peel.
Voorintekening tot 20 oktober aanstaande voor slechts € 14,95: Klik hier!

White Wheel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Deurnese popgroep White Wheel ontstond medio 1975 met muzikanten van het orkest Ramblin Four, waarbij niet alleen een naamwisseling plaatsvond, maar ook een wisseling van muzikanten. De bestaande bezetting met Gerard van Kol (drums), Jan Munsters (gitaar) en Henk Berkvens (basgitaar) werd aangevuld met een nieuwkomer Martien Honings, die daarvoor speelde bij Black Stones, Tramps en Happy Flowers uit Deurne.


De foto's van de nieuwe groep waren net ontwikkeld toen eind 1975 Jan Munsters werd vervangen door de Deurnese gitarist Gerard Lenssen, die daarvoor bij Peat Sound en Down Side speelde. Door de komst van Martien en Gerard ging de groep vanaf 1976 buiten bruiloften, kermissen en feestavonden ook het dancing-circuit in met optredens in onder meer Parkzicht, Vios in Beringe, Van Haandel in Erp en Van Oosterhout in Lierop.

In mei 1976 werd White Weel uitgebreid met een vijfde bandlid, Hans Kuijpers uit Zeilberg, die afwisselend met Gerard Lenssen alle gitaarpartijen voor zijn rekening nam. Ook op vocaal gebied kwamen er meer mogelijkheden in zowel koorzang als afwisseling in leadzang zodat er een breder repertoire mogelijk werd.

Door de komst van de grotere zalen, werd een 16-kanaals mengtafel met 3-weg speakersysteem aangeschaft. Ook een grote Mercedes-bus kon niet meer uitblijven met al deze apparatuur. Optredens in dancings als het Hukske in Langeboom, Leanzo in Grashoek, Van der Putten en Van Bussel in Deurne maakten de agenda bomvol. Dit betekende dat eind 1977 bassist em manager Henk Berkvens alle optredens niet meer kon combineren met zijn werk in de gezondheidszorg. Hij werd begin 1978 vervangen door Marino Hanssen uit Liessel, die daarvoor bij Silver Ash optrad.

Wel bleef Henk het management doen en omdat hij zich tijdens optredens steeds meer toelegde op geluidstechniek was White Wheel de eerste band in Deurne die met een mengtafel de zaal inging om daar het geluid te mixen. Dit alleen in de dancings, voor andere optredens hadden de band een kleinere geluidsset en mengtafel voor op het podium.

In oktober 1978 vond er wederom een wisseling plaats. Martien Honings werd vervangen door Pierre Verberne, toetsenist uit Zeilberg.

In juni 1979 gaf Hans Kuijpers aan te stoppen en hij werd opgevolgd door Jos Geris, leadzanger en gitarist uit Meijel. Jos kwam uit de countryhoek en had daarvoor gespeeld bij Down Side en hoorde tot de eerste bezetting van de Canyon Drive Band. Met Jos kwamen er andere ambities in repertoirekeuze en daarmee kwam er een eind aan White Wheel.

Vanaf 1 januari 1980 gingen Gerard van Kol, Gerard Lenssen, Marino Hanssen, Jos Geris en Henk Berkvens verder in de tweede bezetting van de Canyon Drive Band.

In 1996 vond er een reünie plaats in een bomvolle Apollo in Zeilberg met een van de eerste bezettingen: Gerard van Kol, Gerard Lenssen, Hans Kuijpers, Piet van de Boomen en Henk Berkvens.

Het correspondentieadres en management van White Wheel was bij Henk Berkvens, Kulertseweg 14 in Zeilberg.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Informatie van Henk Berkvens