U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Wie wat waar

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling plaatst regelmatig oude foto's (zie hieronder) in het Weekblad voor Deurne onder de rubriek Wie wat waar.

Op donderdagochtend zijn leden, onder regie van de werkgroep Beeld en Geluid, in het heemhuis actief met beeldherkenning. Soms zijn er foto's bij waar niemand iets over weet te zeggen of waarvan de werkgroep nog graag aanvullende informatie wil hebben. Van die foto's wordt hier een selectie getoond en u krijgt de gelegenheid om aanvullende informatie te geven. Dat kunt u op vier verschillende manieren doen:

  1. door deze pagina te bewerken en hier bij de juiste foto de aanvullende gegevens toe te voegen, of
  2. door de bij deze pagina horende overlegpagina te bewerken en daar de aanvullende informatie te geven, dan wel even het fotonummer vermelden, of
  3. door een mailtje te sturen, klik hier: mail
  4. een telefoontje naar Hans of Anneke van Hoek tel. 0493 315191
Foto L53.083: Deze accordeongroep poseert met hun instrument voor een foto. Wanneer het eerstvolgende concert of optreden zal zijn weet nog niemand. Wie zijn deze muzikanten en waar en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto komt uit de collectie van Truus van Duijnhoven-Gommans.)
Foto 21.535: De familie Joosten in Neerkant neemt even een pauze in hun zware werk op de boerderij en staan even stil zodat deze foto gemaakt kan worden. Waar in Neerkant stond deze boerderij en wanneer is deze foto gemaakt? Voor oplossing zie: foto 21.535 (Foto komt uit de collectie van Bernard Ploegmakers.)
Foto 29.074: Retraite in Uden. Groep dames die op retraite zijn in het retraitehuis van de congregatie Missiezusters Dienaressen van de H.Geest, Volkelseweg 30 te Uden. Alle personen hebben een nummer, de vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. (Foto komt uit de collectie van Truus Kuijpers.)
Foto 32.481: Gezin van 5 personen. Vader, moeder, dochter en 2 zonen zijn klaar om op de foto te gaan. Wie zijn zij en waar en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto komt uit de collectie van de Heemkundekring.)
Foto 19.503: Hoera, we hebben een nieuw huis. Trots staat deze familie klaar voor de fotograaf om een foto te maken van het huis met hun bewoners. Wie zouden er zo trots zijn geweest en zo blij zijn en waar en wanneer is deze foto gemaakt? Alle personen hebben een nummer, de vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van de Oudheidkamer.)
Foto 22.922: Wandelingetje van 2 oudjes. Dit echtpaar gaat nog even een luchtje scheppen of zij zijn in hun zondagse kleren op weg naar de kerk. Wie kan het Beeldarchief helpen en kan ons vertellen wie zij zijn, waar zij lopen en wanneer de foto is gemaakt? (Foto komt uit de collectie van Hans Strijbosch.)
Foto 02.870. Drie vriendinnen zitten gezellig in het gras en vertellen elkaar verhalen. Wie zijn zij en waar en wanneer is deze foto gemaakt. (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van de Oudheidkamer).
Foto 06.338. Familie Van Rooij, vermoedelijk rond 1982. Negen broers en zussen, allen op leeftijd, poseren voor de fotograaf. Over welke familie Van Rooij gaat het hier? (Foto komt uit de collectie van Luuk Keunen). Anny Keunen-van Rooij leverde het antwoord op 23 april 2021, zie bij de foto zelf. Voor de oplossing van deze foto zie foto 06.338.
Foto 14.590. Een huwelijksfoto van Helena (Lena) van den Berkmortel en Lambertus Johannes Martens. Onbekend zijn de familieleden en gasten op deze foto. Alle personen hebben een nummer, de vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van Lambert Göertz.)
Foto 19.465. Vader en dochter, broer en zus of een verliefd en verloofd stelletje, wie kan deze vraag oplossen. Wanneer en waar is deze foto gemaakt? (Foto is een afdruk van een glasnegatief is gemaakt door Willem Wijnen en komt uit de collectie van de Oudheidkamer).
Een foto van het gezin van Adrianus Ludovicus Hoefnagels en Maria Adriana Damen (1859-1954). Op deze foto staan moeder Maria Adriana met haar kinderen en aangetrouwden. Alle personen hebben een nummer, de vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. (Foto komt uit de collectie van de familie A.L. Hoefnagels.)
Deze werkers zijn bezig met de ontginning in Deurne. Er waren in die tijd geen machines die het zware handwerk konden verlichten. Wie zijn deze harde werkers en waar en wanneer is deze foto gemaakt? Bekend is: staande man bij kiepkarretje is Johan van den Heuvel, hij draagt kemàsse (beenbeschermers). (Foto komt uit de collectie van Jasper Berkers.)
Deze broer met zijn zussen zijn toe aan een lekker kopje thee. Welke personen zitten hier knus bij elkaar. In welke locatie en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto komt uit de collectie van de Oudheidkamer.)
Zuster Alexandri vierde op 19 februari 1958 een drievoudig feest: 25 jaar in het klooster, 25 jaar kleuterleidster en 10 jaar in Deurne. Opgevoerd wordt een muzikaal kinderspel "Peter en de wolf". Op de foto staat zuster Alexandrie met haar onderwijzeressen temidden van de hazen, katten, jagers, eenden en vogeltjes. Alle personen hebben een nummer, de vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. Enkele namen zijn bekend: 17. juf Diny ter Voert (Griendtsveen), 21. Hans van den Elzen (grootvader) 22. Jan Hendrik Tijssen (de kleine Peter), 23. zuster Alexandri, 25. juf An Louwers, 35. juf Joke Hendriks en 36. Manus van de Kamp (de schrijver van het kindersprookje). (Foto komt uit de collectie van Betje Lutters.)
Deze meisjes, lid van turnvereniging KDO uit Deurne staan gezellig naast elkaar voor deze foto. Ook is niet bekend waar en wanneer de foto is gemaakt. (Foto komt uit de collecte van Piet van Bree.)
Een huwelijk van een collega of bekenden van het bruidspaar. Allereerst wie is het bruidspaar en door wie worden zij omringd. Waar en wanneer heeft dit feest plaatsgevonden. (Foto komt uit de collectie van Harrie Scheepers.)
Met het hele gezin een dagje de natuur in en natuurlijk werd er door de aanwezige fotograaf een kiekje gemaakt voor in het fotoalbum. Wie kan ons vertellen welke familie hier is afgebeeld en waar en wanneer de foto is gemaakt? (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van Willem Wijnen.
Bronnen, noten en/of referenties