U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Wie wat waar

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling plaatst regelmatig oude foto's (zie hieronder) in het Weekblad voor Deurne onder de rubriek Wie wat waar.

Op donderdagochtend zijn leden, onder regie van de werkgroep Beeld en Geluid, in het heemhuis actief met beeldherkenning. Soms zijn er foto's bij waar niemand iets over weet te zeggen of waarvan de werkgroep nog graag aanvullende informatie wil hebben. Van die foto's wordt hier een selectie getoond en u krijgt de gelegenheid om aanvullende informatie te geven. Dat kunt u op vier verschillende manieren doen:

  1. door deze pagina te bewerken en hier bij de juiste foto de aanvullende gegevens toe te voegen, of
  2. door de bij deze pagina horende overlegpagina te bewerken en daar de aanvullende informatie te geven, dan wel even het fotonummer vermelden, of
  3. door een mailtje te sturen, klik hier: mail
  4. een telefoontje naar Hans of Anneke van Hoek tel. 0493 315191
Een foto van het gezin van Adrianus Ludovicus Hoefnagels en Maria Adriana Damen (1859-1954). Op deze foto staan moeder Maria Adriana met haar kinderen en aangetrouwden. Alle personen hebben een nummer, de vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. (Foto komt uit de collectie van de familie A.L. Hoefnagels.)
Deze werkers zijn bezig met de ontginning in Deurne. Er waren in die tijd geen machines die het zware handwerk konden verlichten. Wie zijn deze harde werkers en waar en wanneer is deze foto gemaakt? Bekend is: staande man bij kiepkarretje is Johan van den Heuvel, hij draagt kemàsse (beenbeschermers). (Foto komt uit de collectie van Jasper Berkers.)
Deze broer met zijn zussen zijn toe aan een lekker kopje thee. Welke personen zitten hier knus bij elkaar. In welke locatie en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto komt uit de collectie van de Oudheidkamer.)
Zuster Alexandri vierde op 19 februari 1958 een drievoudig feest: 25 jaar in het klooster, 25 jaar kleuterleidster en 10 jaar in Deurne. Opgevoerd wordt een muzikaal kinderspel "Peter en de wolf". Op de foto staat zuster Alexandrie met haar onderwijzeressen temidden van de hazen, katten, jagers, eenden en vogeltjes. Alle personen hebben een nummer, de vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. Enkele namen zijn bekend: 17. juf Diny ter Voert (Griendtsveen), 21. Hans van den Elzen (grootvader) 22. Jan Hendrik Tijssen (de kleine Peter), 23. zuster Alexandri, 25. juf An Louwers, 35. juf Joke Hendriks en 36. Manus van de Kamp (de schrijver van het kindersprookje). (Foto komt uit de collectie van Betje Lutters.)
Deze meisjes, lid van turnvereniging KDO uit Deurne staan gezellig naast elkaar voor deze foto. Ook is niet bekend waar en wanneer de foto is gemaakt. (Foto komt uit de collecte van Piet van Bree.)
Een huwelijk van een collega of bekenden van het bruidspaar. Allereerst wie is het bruidspaar en door wie worden zij omringd. Waar en wanneer heeft dit feest plaatsgevonden. (Foto komt uit de collectie van Harrie Scheepers.)
Met het hele gezin een dagje de natuur in en natuurlijk werd er door de aanwezige fotograaf een kiekje gemaakt voor in het fotoalbum. Wie kan ons vertellen welke familie hier is afgebeeld en waar en wanneer de foto is gemaakt? (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van Willem Wijnen.
Huwelijk van onbekend echtpaar. Deze groep behoort tot de feestgasten van een huwelijk. Bij het Beeldarchief is niet bekend welk bruidspaar hier is getrouwd. Ook de datum is onbekend. Alle personen hebben een nummer. De vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. (Foto komt uit de collectie van fam. Manders - Veendijk.)*Op 8 oktober 2020 reageerde Tonny Verberne-Van de Ven en gaf de volgende informatie: Dit is het huwelijk van Franciscus (Frans) Bankers (1918-1989) en Petronella (Nel) Munsters (1919-1977). Voor meer informatie zie 32.109 a.
Schilderles van Pieter Wiegersma. Op deze bijzondere foto zien we dat Pieter Wiegersma schilderles geeft aan twee geïnteresseerden.Wie hier de schilders in spé worden blijft de vraag. Onbekend is wanneer dit is geweest. (Foto komt uit de collectie van Leo Coolen.)
Opa met kleinkinderen. Voor zijn huisje poseert een trotse opa met zijn kleinkinderen. Waar dit huisje staat / stond is niet bekend. Ook willen we graag weten wie de personen zijn en wanneer deze foto is gemaakt. (Foto komt uit de collectie van Henk van der Heijden.)
Kleuterjuf Diny Tervoert is trots op haar kinderschaar, die klaar zitten en staan tegen de muur op de speelplaats van de kleuterschool in de Visser. Alle personen hebben een nummer. De vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. (Foto komt uit de collectie van mevr. Van Gerwen–Scheepers.)
Boswandeling. Gezellig met zijn drieën een wandeling maken in het bos. Welke dames die deze heer vergezellen is voor het Beeldarchief onduidelijk. Waar en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van Willem Wijnen.)
Kindsheidoptocht. Deze bruiden staan klaar voor de Kindsheidoptocht. Om mee te doen moesten zij een bepaald bedrag betalen dat bestemd was voor de missielanden. Bekend zijn de bruiden 2 en 4 op de eerste rij: Truus Keuten en Nettie Haldermans. (Foto komt uit de collectie van Cis Goossens-de Vet.)
Zuster Lambertina, dochter van Lambertus van Rooij (1870-1937), met familie voor het klooster in de Sint-Jozefparochie. Deze grote familie is uitgenodigd bij dit feest. Voor het Beeldarchief is het onduidelijk wie deze personen zijn. Graag willen wij de namen weten van deze gasten en ook wanneer dit feest is geweest. Alle personen hebben een nummer. De vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van de Oudheidkamer.) Voor informatie zie foto 02.381 a
Deze familie met 11 kinderen zit en staat helemaal klaar om op de foto te gaan. Het is de familie Meulendijks, onbekend is welke familie Meulendijks het is, waar en wanneer de foto is gemaakt. (Foto komt uit de collectie van de Heemkundekring.) *Vanaf 27 augustus 2020 reageerden Mia van Bree-Keunen), Joop van den Einden, Mies van Mierlo, Zus Jacobs-Koppens, Maria van de Ven-Martens en Harrie Meulendijks en gaven de volgende informatie: zie fotoc.
Een prachtig oud boerenerf maar jammer dat we niet weten waar deze staat / stond? Graag een antwoord op de vragen. (Foto komt uit de collectie van Willy Vermazeren.)
Medewerkers en personeel van wollenstoffen- en wollendekenfabrieken AaBe. Wie zijn deze mensen, wanneer is deze foto gemaakt en bij welke gelegenheid? De foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van de Oudheidkamer. Op 15 september 2020 reageerde Pieter Gijsbers en gaf de volgende informatie: De afbeelding op de foto betreft de (oude) hoofdingang van de fabriek van Aabe dekens (Koninklijke Adolf van den Bergh Wolstoffen en Woldeken Fabrieken) aan de Aabe-weg (tussen de Ringbaan Zuid en de Havendijk) in Tilburg. Deze fabriek bestondvan 1929 tot 2008 en was in haar gloriedagen een van de grootste werkverschaffers in het Tilburgse. Het fabrieksgebouw werd grotendeels gerenoveerd - ook deze voorgevel staat er tegenwoordig prachtig gerestaureerd bij - en omgetoverd tot een winkel- en horecacentrum. Het gaat bij deze foto zeer waarschijnlijk om een personeelsgroepsfoto van Aabe. Er circuleren vele van dit soort personeelsgroepsfoto's van Aabe uit meerdere jaren. Het zou heel misschien een foto van een groepsuitstap naar Aabe vanuit onze regio (Zuidoost-Brabant) kunnen gaan. Oudere Deurnenaren herkennen de personen op de foto niet. Vermoedelijk is deze foto "via een omweg" in Deurne terecht gekomen. Aabe was een zeer bekend en gewild dekenfabrikant. De dekens van Aabe waren voorzien van een ingenaaid etiket met daarop de afbeelding van een rendier voor een bepakte slede in een poollandschap. Steevast werd door Aabe (veelal ook op het etiket van de dekens zelf) de reclameslogan vermeld; "voorkomt reumatiek". De genummerde foto werd op 12 oktober 2020 verwijderd omdat hierop geen Deurnenaren staan
Een onbekende man is bezig met het schoffelen van het tuinpad. Wie is deze hardwerkende persoon en waar en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van de Oudheidkamer.)
Directie en bestuur van de Boerenbond Deurne hebben even pauze om deze foto te maken. Wij weten niet wie hier naast elkaar voor de fotograaf poseren. Ook onbekend is wanneer de foto is gemaakt. (Foto komt uit de collectie van Boerenbond Deurne.) zie foto 32.337.
Bronnen, noten en/of referenties