U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Wilhelmus Aloijsius van den Munckhof (1933-2016)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim van den Munckhof
11.197 - uitsnede.jpg
Foto 1980 van Ton Hartjens
Persoonsinformatie
Volledige naam Wilhelmus Aloijsius van den Munckhof
Roepnaam Wim
Geboorteplaats Veldhoven
Geboortedatum 22 december 1933
Overl.datum 5 maart 2016
Partner(s) (1) Beppie van den Hurk
(2) Marjo van Hoek
Beroep(en) kastelein, uitbater

Wilhelmus Aloijsius (Wim) van den Munckhof (1933-2016), geboren in Veldhoven, was vanaf 1970 uitbater van De Potdeksel aan de Markt 4 in Deurne.


Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Wim was een zoon van Pieter Hubert van den Munckhof (Horst 1898-1978 Bergeijk) en Maria Wilhelmina Beerens (Wintelre 1905-1999).

Hij huwde (1) met Beppie van den Hurk en (2) met Marjo van Hoek[1].

Carièrre[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd geboren in Veldhoven en het vak is hem van huis uit met de paplepel ingegeven want begin dertiger jaren bouwde zijn vader een boerderij annex café in Aalst. Zijn vader noemde het de "Aalster Hut" maar omdat het de plek was waar voorheen de "Hut van Mie Pils[2]" stond kreeg het in de volksmond ook die naam, destijds een begrip voor fietsers die over de Strabrechtse Heide reden en die daar even aanlegden voor een kopje koffie.

Na de lagere school in Aalst ging hij naar de Mulo in Eindhoven, maakte die opleiding niet af om vervolgens naar de kokschool in Breda te gaan. Op zijn 16e ging hij als kok bij diverse bedrijven in Nederland, België, Oostenrijk, Italië en Zwitserland werken. Zo leerde hij op veertien plaatsen het vak. Steeds zeer bewust wisselend van baas, omdat iedere keuken een eigen stijl en een eigen stempel heeft.

Na die tijd kwam hij als souschef terecht in de warme keuken van Hotel Cocagne in Eindhoven. Op een gegeven moment vond hij dat hij lang genoeg voor bazen had gewerkt en wilde hij iets voor zichzelf beginnen. Toen Bavaria-directeur en vriend Tijn Swinkels hem in 1968 er opmerkzaam op gemaakt had dat café De Toerist in Deurne te huur was hoefde hij niet lang na te denken.

Op 22 december 2008 werd bij het robijnen bestaansjubileum van eetcafé De Potdeksel tevens de 75-ste verjaardag van Wim van de Munckhof gevierd met een open feestavond voor alle stamgasten. Ook zijn tachtigste verjaardag in 2013 werd groots gevierd.

Hij overleed zaterdagmiddag 5 maart 2016 op 82-jarige leeftijd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Dochter van Albertus Lourentius van Hoek (1915-1968)
  2. Haar achternaam was Peels en in goed Brabants werd dat al snel Pils