U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Wilhelmus Johannes Coppens (1900-1968)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frater Justinus
28.146.jpg
Foto: collectie Archief Fraters van Tilburg
Persoonsinformatie
Volledige naam Wilhelmus Johannes Coppens
Roepnaam frater Justinus
Geboorteplaats Bladel
Geboortedatum 1 oktober 1900
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 13 januari 1968
Beroep(en) frater, leraar
Bidprentje NBA
Frater Justinus op latere leeftijd.

Wilhelmus Johannes Coppens (1900-1968), in Deurne bekend als frater Justinus, was van 1936 tot zijn overlijden in 1968 als leraar werkzaam aan de Sint-Henricus Ulo in Deurne.


Frater Justinus was de oudste zoon en het tweede kind uit een gezin van vijf kinderen van de sigarenmakersknecht Jan Coppens (Bladel 1864-1944 Bladel) en Cornelia Maria Vogels (Hapert 1867-1948 Bladel). Als 12-jarige vertrok hij in april 1913 voor zijn verdere studie en frateropleiding naar Goirle. Hij trad in de congregatie van de Fraters van Tilburg op 1 mei 1918 en werd geprofest met eeuwige geloften op 15 augustus 1922.

Frater Justinus begon zijn onderwijsloopbaan als pas geslaagde in Raamsdonkveer, vervolgens in Westzaan, Den Bosch en Tilburg. In Tilburg was de latere Deurnese pastoor Gerris een van zijn leerlingen.
Op 21 augustus 1936 kwam hij naar het fraterhuis in Deurne en werd hij aangesteld aan de Sint-Henricus jongensulo. Als hoofdvakken doceerde hij boekhouden en handelskennis. Daarnaast was frater Justinus gedurende meer dan 25 jaar directeur-leraar van de in 1937 door hem gestichtte handelsavondschool terwijl hij ook nog cursisten opleidde voor het examen van de stichting Nederlandse Associatie voor praktijk-examens. Daarnaast was hij meer dan 5 jaar leraar in de handelswetenschappen aan het Pius XII-college in Deurne. Hij was bovendien een graag geziene examinator bij mulo- en middenstandsexamens.

1 mei 1943 vierde frater Justinus in Deurne zijn zilveren kloosterfeest. Op 28 december 1967, kort voor zijn gouden kloosterjubileum, werd hij ziek en overleed plotseling in het Sint-Jozefziekenhuis in Deurne op 13 januari 1968 om kwart over negen 's avonds. Veel oud-leerlingen herinneren zich, naast diens beruchte duimpje ook die olijke twinkeling in zijn ogen, zoals Theo Hoogbergen het in zijn "In memoriam frater Justinus" noemde.

Frater Justinus ligt begraven op het kloosterkerkhof huize Steenwijk in Vught.


Bewoners van het fraterhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle fraters van Tilburg die in het fraterhuis aan de Visser in Deurne woonden.