Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Wilhelmus Maria Hoebergen (1940)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willie Hoebergen
22.957.jpg
Foto: collectie W. Hoebergen
Persoonsinformatie
Volledige naam Wilhelmus Maria Hoebergen,
Roepnaam Willie
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 29 februari 1940
Partner(s) Henrica Antonia Francisca Kanters (1940-2017)
Beroep(en) stukadoor, ondernemer, investeerder
Willie Hoebergen in zijn kantoor bij Hoeka

Wilhelmus Maria (Willie) Hoebergen (1940) kan een self-made man genoemd worden. Na de lagere jongensschool aan de Zandbosweg werkte hij zich op eigen kracht, via avondstudie, geduld en volharding als stukadoor op tot een succesvol ondernemer en eigenaar van een internationaal gerenommeerd bedrijf en tal van andere ondernemingen.

Algemeen[bewerken]

Hoebergen werd geboren in Deurne als zoon en zevende kind uit het gezin van veertien kinderen van vrachtrijder Petrus (Piet) Hoebergen (1902-1986) en Francisca Hendrika van Moorsel (1911-2003).

Hij huwde met Henrica Antonia Francisca (Riek) Kanters, (Deurne, 5 mei 1940 - Bakel 9 maart 2017), dochter van Franciscus Mathijs Kanters (1908-1983) en de Bakelse Wilhelmina Berkers (1908-1980).

Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren:

 1. Ine, (Deurne 1 mei 1967)
 2. Suze, (Deurne 11 augustus 1968)
 3. Patrick, (Deurne 3 juli 1970)

Sinds 1994 bewonen Willie en Riek Hoebergen-Kanters huize De Romein.

Ondernemer[bewerken]

In juli 1954 begon Hoebergen zijn arbeidzaam leven als leerling-stukadoor bij stukadoorsbedrijf Van den Heuvel in Eindhoven. In deze periode haalde hij via avondstudie de benodigde papieren om vanaf juli 1966 als zelfstandig ondernemer met Stukadoorsbedrijf W. Hoebergen aan de Belgerenseweg 13b te kunnen starten.

Dat leidde in 1969 tot de oprichting van Hoeka Sierpleisters en muurverven BV. Het stukadoorsbedrijf in Vlierden werd in september 1971 overgedragen aan het personeel, de gebroeders Van den Heuvel in Vlierden. Hoeka groeide uit tot een internationaal gerenommeerd bedrijf.

Andere werkmaatschappijen[bewerken]

 • 1976: Woodcap BV, Plaatselijke houtverduurzamingspil met daarbij houtreparatiemassa. Op de Woodcap-capsule is octrooi aangevraagd en verkregen. Dit product werd op grote schaal op de markt gebracht door Sigma Coatings Uithoorn. Dat bedrijf werd in 1985 verkocht aan Welna in Hengelo en bestaat tegenwoordig nog onder die naam.
 • 1976: ICH Deurne BV (Industriële Chemische Handelsonderneming). Op 7 mei 1978 werd het bedrijf verkocht en bestaat tegenwoordig nog steeds onder de naam ICH Zaanstad.

Hoeka holding[bewerken]

Op 1 december 1988 werd Hoeka Holding BV opgericht. In de loop der tijd werden er bestaande en nieuwe werkmaatschappijen in opgenomen, zoals:

 • 1986: Techno Chemie BV, naam op 9 december 1998 gewijzigd in WiRi BV
 • 1990: Stone Carpet, Jan Tooropstraat 3 in Deurne, naam gewijzigd in Budec (combinatie van de woorden Building Decoration).
 • 1990: Bureau voor Jacht en Toerisme, Jan Tooropstraat 3 in Deurne. Dat bureau werkte samen met het staatslandbouwbedrijf dat gevestigd was in de gemeente Kepno in Polen. Tot 2005 boekte het bureau voor recreatieve jagers en toeristen voor een jacht in Polen en een verblijf in het monumentale jachthotel Pałac Szembeków.
 • 1997: Handelsonderneming WeHa, hieronder valt onder andere het bedrijvenverzamelgebouw dat gevestigd is aan de Doctor Huub van Doorneweg 8 (waar voorheen AVT gevestigd was) .

Vanuit het WeHa-gebouw legde Hoebergen zich ook toe op een aantal omvangrijke productontwikkelingen zoals:

 • Koper-loodscheiding: Systeem ontwikkeld voor de scheiding van koper en lood met een zuiverheid van 99%.
 • Graniet Marmer Composiet: Fabricagesysteem ontwikkeld voor graniet-marmercomposietplaten met grote dichtheid, waarvoor octrooi werd aangevraagd.
 • Houtcomposiet: Een fabricagesysteem, ontwikkeld voor de productie van watervast hardhout door de samenvoeging van afvalhout en kunsthars, ook hiervoor werd octrooi aangevraagd.

Muziek en carnaval[bewerken]

Willie Hoebergen was ook muzikant, bespeelde de schuiftrombone en was meer dan twintig jaar lid van de Koninklijke Harmonie Deurne (KHD) en ongeveer tien jaar tevens lid was van De Hosbengels. In 1994 werd hij Ere-Hosbengel. Hij speelde ook in de Hoekapel, een muziekgroep van personeelsleden van Hoeka, aangevuld met enkele leden van de Hosbengels die speciale interne gelegenheden muzikaal opluisterden.

Hoebergen was ook enige tijd lid van carnavalsvereniging De Peelstrekels en werd in 1974 gekozen tot prins Willie I van deze vereniging.

Hobbyboerderij[bewerken]

Willie Hoebergen dreef zo’n vijftien jaar lang een hobbyboerderij aan de Helmondseweg met rundvee, paarden, pony’s en schapen. Onderdeel van het geheel was een Welsh ponyfokkerij met de naam Stal het Rijtven. In de A-klasse (kleine maat) werden bij landelijke keuringen vele prijzen gewonnen. De hobbyboerderij moest beëindigd worden in verband met het uitbreidingsplan Rijtse Vennen.