U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Café Thijssen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Zaal Thijssen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opening en inzegening van café Thijssen in 1959 door pastoor Verrijt
foto Ton Hartjens
Ansichtkaart met café Thijssen.
foto collectie gemeente Deurne
Café-zaal Thijssen vóór de afbraak in 2011.
foto Peter van den Berk

Café Thijssen in Vlierden startte op 22 december 1911 toen Willem Thijssen, als opvolger van Johannes Verhagen, vergunning kreeg voor het café op huisnummer A.44, kadastraal sectie C 1148.[1]

In 1912 werd een nieuw café met woonhuis gebouwd, dat op 26 april 1912 werd geopend.

In 1913 werd, op verzoek van kastelein Willem Thijssen, de verleende drankvergunning aangepast waardoor die voortaan gold voor de volgende lokalen in zijn huis:

  • de gelagkamer 31,35 m²,
  • de keuken 22,995 m²,
  • de kamer rechts van de gelagkamer 15,60 m².

Cafe Thijssen was herhaaldelijk plaats van handeling bij de openbare verkoop van onroerend goed, zoals op 25 juni 1915, toen Jacobs er zijn kapitale boerderij liet verkopen.[2]

Op 10 april 1916 kreeg Willem Thijssen bezoek van een inspecteur van het Staatstoezicht op de Volksgezondheid. Die moest twee overtredingen constateren. Thijssen had de bovenlichten in zijn café vastgetimmerd waardoor er niet gelucht kon worden en op zijn open erf werd sterke drank aangetroffen.

Voor de bouw van de zaal achter het café was daar een open terrein waar oefeningen van Burgerwacht en Vrijwillige Landstorm en voor de Tweede Wereldoorlog op Koninginnedag, 31 augustus, ook jaarlijks de kinderspelen gehouden werden.

De formele datum van inschrijving van café Thijssen in het register van de Kamer van Koophandel was op 23 maart 1922. Het café had toen als adres Dorpstraat A.60.

In 1931 nam zoon Piet Thijssen, de zaak van zijn vader over.

In 1935 werd het pand definitief eigendom van Piet Thijssen, bij de verkoop van verschillende boerderijen, die eigendom waren van de adellijke familie De Maurissens.

In 1958 nam zoon Ricus de zaak over van zijn vader. Kort daarna realiseerde hij een grote verbouwing, waarbij achter het café een zaal gebouwd werd. Café-zaal Thijssen op het adres Pastoriestraat 20 werd in 1959 geopend.

In 1960 werd zaal Thijssen gebouwd. Deze ruimte werd in 1966 uitgebreid en voorzien van een nieuwe bar. Ook het café werd meermalen aan de eisen van de nieuwe tijd aangepast.

Het feit dat sinds 1911 drie geslachten van de familie Thijssen deze zaak hadden gedreven was aanleiding om in 1971, toen het zestig jaar geleden was dat Willem Thijssen het café en de boerderij overnam, een gratis jubileumbal te geven. Tevens werd toen een nieuwe discotheek in gebruik genomen zodat er op zaterdag discodansavonden konden plaatsvinden met livemuziek door onder meer Vlierdense orkest The Lonely Birds.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gemeentearchief Vlierden na 1811 inv.nr. 323.
  2. Zie Delpher De Zuid-Willemsvaart 12 juni 1915