Rondom de Mussenkeet
Ed van de Kerkhof vertelt in 276 pagina's de bewogen geschiedenis van de Deurnese en Liesselse Peel.
Voorintekening tot 20 oktober aanstaande voor slechts € 14,95: Klik hier!

Zand: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:25.224.jpg|thumb|400px|Frans Schouten is op 't Zand aan het cultivateren. <br>Klik op het icoon voor meer informatie.<br>Foto collectie [[Harrie Martens]]]]
+
[[Bestand:25.224.jpg|thumb|400px|Frans Schouten is op 't Zand aan het cultivateren. <br>Foto collectie [[Harrie Martens]]]]
 
De Deurnese straatnaam '''Zand''' in [[Liessel]]  ontstond in 1997 als gevolg van de  [[correcties van de gemeentegrens per 1 januari 1997]] .
 
De Deurnese straatnaam '''Zand''' in [[Liessel]]  ontstond in 1997 als gevolg van de  [[correcties van de gemeentegrens per 1 januari 1997]] .
  
Regel 7: Regel 7:
 
De gemeenteraad van Deurne besloot op 16 december 1996 de naam ''Zand'', als straatnaam vast te leggen voor de weg die aan het begin en eind begrensd wordt door de [[Astense Aa]] en gelegen is tussen de [[Zandstraat]] en de [[Garst]].
 
De gemeenteraad van Deurne besloot op 16 december 1996 de naam ''Zand'', als straatnaam vast te leggen voor de weg die aan het begin en eind begrensd wordt door de [[Astense Aa]] en gelegen is tussen de [[Zandstraat]] en de [[Garst]].
  
Ook kerkelijk hoorde het Zand tot 1918 onder Asten terwijl het qua afstand veel dichter bij Liessel ligt. Daar kwam in genoemd jaar verandering in toen, ondersteund door de pastoor van Asten, een vijftal vertegenwoordigers van die buurtschap bij de bisschop van Den Bosch een verzoek tot wijziging van de parochiegrenzen indiende. Dat waren Th. van Heugten, J. Aarts, [[Petrus Engels (1886-1972)|Piet Engels]], A. Smits en J. Martens. Kort daarna werd het verzoek door de bisschop ingewilligd en werden de parochiegrenzen tussen Asten en Liessel zodanig verlegd dat de buurtschappen Zand, [[Leensel]], de [[Hutten]] en het [[Wit Huisje]] (in het dialect '''t wit heuske'' genoemd), met toen in totaal negentig inwoners, formeel bij de [[parochie Liessel]] gevoegd werden.
+
Ook kerkelijk hoorde het Zand tot 1918 onder Asten terwijl het qua afstand veel dichter bij Liessel ligt. Daar kwam in genoemd jaar verandering in toen, ondersteund door de pastoor van Asten, een vijftal vertegenwoordigers van die buurtschap bij de bisschop van Den Bosch een verzoek tot wijziging van de parochiegrenzen indiende. Dat waren Th. van Heugten, J. Aarts, [[Peter Engels (1886-1972)|Piet Engels]], A. Smits en J. Martens. Kort daarna werd het verzoek door de bisschop ingewilligd en werden de parochiegrenzen tussen Asten en Liessel zodanig verlegd dat de buurtschappen Zand, [[Leensel]], de [[Hutten]] en het [[Wit Huisje]] (in het dialect '''t wit heuske'' genoemd), met toen in totaal negentig inwoners, formeel bij de [[parochie Liessel]] gevoegd werden.
  
 
{{Appendix|2=
 
{{Appendix|2=

Huidige versie van 14 jul 2019 om 18:33

Frans Schouten is op 't Zand aan het cultivateren.
Foto collectie Harrie Martens

De Deurnese straatnaam Zand in Liessel ontstond in 1997 als gevolg van de correcties van de gemeentegrens per 1 januari 1997 .


Het voormalig buurtschap Zand hoorde tot de gemeente Asten, maar werd in 1997 bij een wijziging van de grens tussen Asten en Liessel aan de gemeente Deurne toegevoegd.

De gemeenteraad van Deurne besloot op 16 december 1996 de naam Zand, als straatnaam vast te leggen voor de weg die aan het begin en eind begrensd wordt door de Astense Aa en gelegen is tussen de Zandstraat en de Garst.

Ook kerkelijk hoorde het Zand tot 1918 onder Asten terwijl het qua afstand veel dichter bij Liessel ligt. Daar kwam in genoemd jaar verandering in toen, ondersteund door de pastoor van Asten, een vijftal vertegenwoordigers van die buurtschap bij de bisschop van Den Bosch een verzoek tot wijziging van de parochiegrenzen indiende. Dat waren Th. van Heugten, J. Aarts, Piet Engels, A. Smits en J. Martens. Kort daarna werd het verzoek door de bisschop ingewilligd en werden de parochiegrenzen tussen Asten en Liessel zodanig verlegd dat de buurtschappen Zand, Leensel, de Hutten en het Wit Huisje (in het dialect 't wit heuske genoemd), met toen in totaal negentig inwoners, formeel bij de parochie Liessel gevoegd werden.

Bronnen, noten en/of referenties