U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Zandbos

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ingang Zandbos.
Wandelroutes Zandbos.
Bosschuur in het Zandbos in de herfst.

Het Zandbos, voorheen Zandbosch genoemd, is het bos ten westen van Deurne, dat doorkruist wordt door de Helmondsingel Het Zandbos is van oudsher in Deurne bekend is als recreatiegebied. Er wordt gewandeld en mensen nemen er hun kinderen mee naartoe om te ravotten. Soms werd er een (jeugdveld)rit in van de WVAN (Wieler Vereniging Amateursport Nederland) gehouden. Regelmatig werd er paard gereden mede door leerlingen van het Nederlands Hippisch Centrum.


Landschapsontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plaats van het Zandbos lag tot in de tweede helft van de 19e eeuw de Bruggense heide, plaatselijk gekenmerkt door zandverstuiving. Toen werd het heide- en stuifzandgebied beplant met zowel grove den ten behoeve van de mijnbouw als Amerikaanse eik. Een natuurlijk ven, Het Bultven na de ontginning als Het Buntven aangeduid, bleef gespaard bij de ontginning. Het bosgedeelte tussen de Barrier en de Rakt is rond 1925 aangeplant.

Ten noorden van het bos stroomt de Vlier, en in het zuiden wordt het begrensd door de Brouwhuissche Heide.

Toponiem[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Zandbos komen we in de archieven voor het eerst tegen in 1868. De veldwachter arresteerde op 2 september van dat jaar in het Zandbosch de landbouwer Willem van de Beek, die daar strooisel aan het maaien was op de gemeentegrond. De boer moest zich later voor de rechter verantwoorden en werd veroordeeld tot betaling van een boete van vijf gulden (men moest voor dat bedrag destijds een week werken!) en de proceskosten.[1]

Natuurwaarden[bewerken | brontekst bewerken]

In de late 20e eeuw werd gestart met de omvorming van het productiebos naar een natuurlijker bos met hogere natuurwaarden. Daartoe kreeg 205 hectare de bestemming van natuurgebied.

Het bos is rijk aan korstmossen. In het Zandbos in Deurne zijn vier wandelroutes van 2,1 km, 3,5 km, 4,5 km en 5 km uitgezet met gekleurde paaltjes. Het vertrekpunt is vlak bij het lokaal van de trimvereniging aan de Helmondsingel.

Zandbos wordt speelbos[bewerken | brontekst bewerken]

Speelplek in het Zandbos.

In 2008 hebben de gemeente Deurne en atletiekvereniging Lopersgroep Deurne het plan opgevat om het Zandbos te transformeren tot speelbos. Bestaande speelplekken werden opgeknapt, er kwamen nieuwe speeltoestellen en zitjes. Op diverse plaatsen aan de route waren ook speeltoestellen, bankjes en picknicktafels gepland Bestaande speeltoestellen zoals de kabelbaan verdiende een opknapbeurt. Later werd het officieel Natuurspeeltuin Zandbos.

Schuur als pleisterplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Het bestuur van LGD Lopersgroep Deurne zocht al langere tijd naar een zinvolle benutting van de bosschuur bij de ingang van het Zandbos. De schuur is eigendom van de gemeente Deurne die het gebouw in bruikleen heeft gegeven aan de atletiekvereniging. LGD heeft ervoor gezorgd dat de schuur opgeknapt werd; de binnenkant van het gebouw is geschilderd en uitgerust met toiletten De schuur bij de ingang kan in overleg gebruikt worden.Op afspraak kunnen groepen er terecht voor kinderfeestjes, scoutingbijeenkomsten etc. Men kan gebruik maken van de koelapparatuur, de keuken en de toiletten. Er worden geen drank of etenswaren verkocht.Zie ook: De legende van het Zandbos.


Referenties
  1. 2-9-1868 Nieuw Adm. Arch. Deurne inv.nr. 51/5 fol. 65 en Kantongerecht Asten BHIC toeg. 26 inv.nr. 14