U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Francina Mertens (1922-2008)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Zuster William)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuster William
Zr. William Mertens.jpg
Foto Archief congregatie Dochters van Maria en Joseph
Persoonsinformatie
Volledige naam Francina Mertens
Roepnaam Sien, zuster William
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 2 februari 1922
Overl.datum 2008
Beroep(en) religieuze
Francina met haar moeder, broers en zussen. Vlnr. Zittend: Miet, moeder-Hanneke en Nel. Staande: Sien, Jan en Hendricus (Harrie).
Foto: collectie Harrie Mertens uit Bakel

Francina (Sien) Mertens (1922-2008) was een religieuze afkomstig uit Liessel. Ze nam de kloosternaam zuster William aan bij de zusters van de Choorstraat.


Ze was het zevende en jongste kind uit het gezin van de veenarbeider Johannes Mertens (1879-1955) en Johanna Joosten (1882-1981).

Twee zussen, de tweeling Maria en Petronella en een broer, Henricus gingen ook het klooster in. Het gezin woonde in Liessel L.236 (Loon 32).

Sien vertrok op 2 januari 1940 naar Den Bosch (Choorstraat) en deed op 27 december 1940 haar intrede in de congregatie van de zusters van de Choorstraat. Ze werd op 29 juni 1945 geprofest.

Zij gaf haar beste krachten aan de bejaarden in de verschillende huizen van de congregatie. Ze volgde verschillende cursussen wat haar geschikt maakte om ook bejaarden thuis te verzorgen. Zij draaide onder andere nachtdiensten in de woningen van hen. Ook ving zij – samen met haar medezuster – een gezin met twee kleine kinderen op en chauffeerde zij voor de zusters in Valkenswaard en Strijp. In 2000 ging zij naar Sint Jozefoord.