U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Bestand:15.775.jpg

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
Foto 15.775 - De noodkerk van de nieuwe [[Heilige Geestparochie]] aan het [[Sint Willibrordusplantsoen]].
Foto 15.775 - De noodkerk van de nieuwe [[Heilige Geestparochie]] in ([[Deurne-West]]).


[[categorie:collectie Jasper Berkers]]
Op zondag 14 november 1965 vond in de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)| Sint-Willibrorduskerk]] in Deurne-centrum de officiële afkondiging van de nieuwe parochie plaats die onder speciale bescherming van de H. Geest geplaatst werd.
 
Op 25 november 1965 werd aan het Bisdom toestemming gevraagd om een noodkerk aan het [[St. Willibrordusplantsoen]] te mogen bouwen. De goedkeuring hiervoor werd op 9 december 1965 verleend en op 15 december daar op volgend werd de opdracht tot de bouw van de noodkerk door het kerkbestuur aan de firma van Leeuwen te Oirschot verstrekt terwijl de bouwvergunning door het College van Burgemeester en Wethouders pas op 17 februari 1966 werd afgegeven.
 
Na plaatsing van het gebouw door de de firma van Leeuwen werd de verdere afwerking geheel verzorgd door de parochiële aannemers in samenwerking met allerlei vaklieden uit de nieuwe gemeenschap.
 
Onder leiding van [[Joseph Frans Marie Deltrap (1909-1973)|architect Deltrap]] en [[Van den Acker Architecten|architect Van den Acker]], met als coördinator [[Martien van den Broek]], werd door de aannemers
[[Hendricus van den Acker (1904-1976)]]; [[Henricus Johannes Wilhelmus Aldenzee (1915-1980)]]; [[M. Berkers]]; [[H. van Doorne]]; [[Bouwbedrijf Lutters]]; [[J. van Nunen]] en [[F. van Nunen]] met hun mensen de rest van het werk verzet.
 
Tijdens de paaswake van 9 april 1966 werd voor het eerst van de nieuwe noodkerk gebruik gemaakt terwijl de officiële installatie van [[pastoor Brummelhuis]] pas op 1 oktober 1966 plaatsvond. Die noodkerk was 24 bij 15 meter groot en bood ruimte aan ± 350 personen.
 
Alle facetten van de werkzaamheden bij de bouw van de noodkerk zijn door [[Johannes Jacobus Mathijs Maria Wasser (1922-1999)|Jo Wasser]]  op film vastgelegd. Een kopie van die film wordt in het filmarchief van [[heemkundekring H.N. Ouwerling]] bewaard.
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)