TRPLEKKE iphone.png
DeurneWiki TR Plekke
DeurneWiki is een project van heemkundekring H.N. Ouwerling met als enig doel kennis over de historie van groot Deurne vrij en open te delen.
De duurzame digitale opslag van data en beeldmateriaal in het datacenter van IS Group in Purmerend kost onze vereniging heel veel geld.
U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.

Hoofdpagina

Uit DeurneWiki
Ga naar: navigatie, zoeken


DeurneWiki 5 jaar!!!

Dat vieren we met de tentoonstelling
Deurne Toen en Nu
t/m 8 mei in het gemeentehuis en daarna in De Nieuwenhof!

LEESMIJ EERST
Hulp en contact

DeurneWiki telt op dit moment 7.452 artikelen en 452 geregistreerde gebruikers.

Help ook mee door artikelen te starten, te verbeteren of uit te breiden.

 
 
Icoon

Nieuwste DeurneWiki Pagina's en willekeurig plaatje

nieuwste pagina's:
  1. Antonie Kuijpers (1803-1867)
  2. Bluijs
  3. Dricus Franssen
  4. Hendrik Hubert Franssen (1879-1968)
  5. Ties Roefs
Willekeurige afbeelding:

Foto 19.127 – Op vrijdag 13 december 1985 werd de weekmarkt in Deurne voor het eerste op de Markt gehouden. Bij deze gelegenheid maakte burgemeester Van Genabeek bekend dat oud-gemeentebode en marktmeester Harrie Sauve onderscheiden was met de Legpenning van de gemeente Deurne. Op de ontvangt Harrie Sauve de legpenning uit handen van burgemeester Van Genabeek. rechts de heer Jos Wagenaar van de centrale vereniging van ambulante handel.
 
 
Icoon

Uitgelicht

Zelf informatie aan DeurneWiki toevoegen of corrigeren?

Wist u dat iedereen (ook u) artikelen kan aanpassen of aanmaken in DeurneWiki? Doet u dat vooral ook zodat DeurneWiki nog rijker wordt aan informatie. Klik op "bewerken" bovenaan de pagina om een pagina aan te vullen of te corrigeren.
Vind u de codes of opmaak nog lastig? Zie dan de minicursus DeurneWiki voor beginners
Lees Hulp en contact om meer te weten over het beleid en hoe pagina's aan te passen. Kijk ook eens op de helppagina!

Zoeken in het fotoarchief in DeurneWiki

U kunt het fotoarchief door middel van een “zoekterm” doorzoeken. Door in het scherm “Speciaal Zoeken” een “zoekterm” in te vullen en op "Multimedia" te klikken (NIET op “Zoeken” dus).

De schoenendoos van oma

De schoenendoos van oma is vaak een onuitputtelijk bron van informatie. Grootmoeder stopte daar van alles in: ansichtkaarten, krantenknipsels, jubileumboekjes en de oude (vergeelde) foto’s van toen. Laat ze niet verloren gaan, breng ze NIET naar de stort maar naar het heemhuis svp!
 
 
Icoon

Wie wat waar?

De laatste foto die in de gelijknamige rubriek "Wie wat waar" in het Weekblad voor Deurne gepubliceerd werd.
Alle foto's zien in deze rubriek op DeurneWiki? Ga dan naar de pagina van Wie wat waar

Het fotoarchief van heemkundekring H.N. Ouwerling bevat een groot aantal collecties afkomstig van (ex) inwoners van de gemeente Deurne. Het aangeboden historisch fotomateriaal uit de gemeente Deurne wordt door de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling verzameld, opgeslagen, bestudeerd, geïnterpreteerd en gedocumenteerd. Na digitalisering wordt een kopie, in het digitale fotoarchief opgeslagen en wordt een gereduceerde versie via DeurneWiki breed- en gebruikersvriendelijk toegankelijk gemaakt.


In het fotoarchief bevinden zich echter nog veel foto’s waarvan niet bekend is wie, wat, waar, wanneer en waarom gefotografeerd is. Samen met het Weekblad voor Deurne probeert heemkundekring H.N. Ouwerling de ontbrekende informatie alsnog te achterhalen.

Indien u meer kunt vertellen over de foto(’s) in de rubriek Wie wat waar dan vragen wij u vriendelijk, onder vermelding van het relevante fotonummer, contact op te nemen met Hans of Anneke van Hoek tel. 0493-315191 of via heemhuis@heemkundekringdeurne.nl.
 
 
Icoon

Oude filmverslagen over Deurne

Heeft u nog oude filmbeelden over Deurne of haar kerkdorpen? Heemkundekring H.N. Ouwerling wil graag een (digitaal) kopie ervan in haar filmarchief opnemen en eventueel gebruiken voor DeurneWiki en andere publicaties.

Korte videoverslagen kunt u laten uploaden naar het YouTube kanaal van de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling. Contact opnemen met leden van de werkgroep Beeld en Geluid kan via info@heemkundekringdeurne.nl.
 
 
Icoon

Een historisch feitje

Een gewelddadige lift van Helmond naar Deurne

door Anton Vissers

Rutger Rutten en Gijsbert Verdellen uit Horst moesten in februari 1629 van Helmond naar Deurne. In Helmond ontmoetten ze Aert Jan Eerkens en Wilbert Janssen, die ook die kant op moesten. Rutger en Gijsbert vroegen of ze op de kar mee mochten, omdat het tussen Helmond en Deurne in de buurt van De Bottel nogal slijkerig en moeilijk begaanbaar was.
Dat mochten ze wel, maar dan moesten ze de liftgevers wel eerst een paar potten bier geven. Maar het verliep niet zo gunstig voor de twee lifters.

Toen ze ter hoogte van De Bottel kwamen, kregen de twee partijen een woordenwisseling en Wilbert Janssen trok de lifters met een houweel van de kar. Inzet van de ruzie was het gratis meerijden. De voerlui wilden namelijk opnieuw op bier getrakteerd worden. Gijsbert zei daarop dat ze in Helmond hun al voor een paar stuivers een “stoep”[1] bier hadden gekregen.

De voerlui echter wilde van hun nog een stoop bier. Het ging zelfs zover dat Eerkens en Janssen dreigden dat de lifters er niet levend vanaf zouden aankomen als aan hun verzoek niet werd voldaan. Gevolg was dat er, met gebruikmaking van het houweel door de voerlui, flink gevochten werd.

Later toonde Gijsbert Verdellen zijn verwondingen aan de schepenen van Deurne: een wond aan zijn rechteroor, een blauw gezwollen rechterschouder en verder verwondingen over heel zijn lichaam.[2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Een stoop is een oude inhoudsmaat en staat gelijk met twee en 'n halve liter.
  2. Het relaas is terug te vinden in het Rechterlijk Archief van Deurne RHCe toegang 13183 inv.nr. 41 d.d. 8 februari 1629
 
 
Icoon

Colofon

Over:

-Leden van de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling schrijven, redigeren, plaatsen foto’s en updaten de teksten in de database en instrueren personen die aan deze activiteit deel willen nemen.
-Technische beheer, opleidingen, training & advies: Joost de Haan
-Duurzame digitale opslag / Hosting en Managed Services: IS Group Purmerend

Contact:

-Specifiek over DeurneWiki: info@Deurnewiki.nl
-Heemkundekring algemeen:
www.heemkundekringdeurne.nl
info@heemkundekringdeurne.nl

Algemeen:

DeurneWiki huldigt het principe dat iedereen, waar ook ter wereld, alles en altijd kan wijzigen. Mogen bijdragen aan DeurneWiki is geen recht, maar een voorrecht. Wie dit voorrecht misbruikt kan geblokkeerd worden.

Disclaimer:

Ofschoon alle teksten en afbeeldingen zorgvuldig gecontroleerd worden neemt het bestuur van heemkundekring H.N. Ouwerling geen verantwoording voor eventuele fouten, onvolledigheden of schending van auteursrechten in DeurneWiki. Zodra blijkt dat auteursrechten aantoonbaar geschonden zijn zal het betreffende stuk door de beheerders verwijderd of aangepast worden.
P Photography.png

Fotoarchief

Kcoloreditnl.png

Cultuur

Mens en Maatschappij
Mens en Maatschappij
Geschiedenis, Landen & Volken, Taal

Geschiedenis

Persoon

Persoon

P geography.png

Geografie