TRPLEKKE iphone.png
DeurneWiki TR Plekke
DeurneWiki is een project van heemkundekring H.N. Ouwerling met als enig doel kennis over de historie van groot Deurne vrij en open te delen.

De duurzame digitale opslag van data en beeldmateriaal in het datacenter in Purmerend kost onze vereniging heel veel geld.

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden

Hoofdpagina

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken


DeurneWiki

de historische encyclopedie voor groot-Deurne

LEESMIJ EERST
Hulp en contact

DeurneWiki telt op dit moment 8.482 artikelen, 55.608 afbeeldingen en 487 geregistreerde gebruikers.

Help ook mee door artikelen te starten, te verbeteren of uit te breiden.

 
 
Icoon

Nieuwste DeurneWiki Pagina's en willekeurig plaatje

nieuwste pagina's:
  1. Deurnes Kanaal
  2. Tramweg 29
  3. Clubgebouw Ons Gildehuis
  4. Boertjes Naris
  5. Johan van Baars
Willekeurige afbeelding:

Foto 14.779 - Maria Helena Brouwers (1910-1994), echtgenote van Gerardus Antonius Cornelis Coppus (1909-1990) (van de bakker in Zeilberg).
 
 
Icoon

Uitgelicht

Zelf informatie aan DeurneWiki toevoegen of corrigeren?

Wist u dat iedereen (ook u) artikelen kan aanpassen of aanmaken in DeurneWiki? Doet u dat vooral ook zodat DeurneWiki nog rijker wordt aan informatie. Klik op "bewerken" bovenaan de pagina om een pagina aan te vullen of te corrigeren.
Vind u de codes of opmaak nog lastig? Zie dan de minicursus DeurneWiki voor beginners
Lees Hulp en contact om meer te weten over het beleid en hoe pagina's aan te passen. Kijk ook eens op de helppagina!

Zoeken in het fotoarchief in DeurneWiki

U kunt het fotoarchief door middel van een “zoekterm” doorzoeken. Door in het scherm “Speciaal Zoeken” een “zoekterm” in te vullen en op "Multimedia" te klikken (NIET op “Zoeken” dus).

De schoenendoos van oma

De schoenendoos van oma is vaak een onuitputtelijk bron van informatie. Grootmoeder stopte daar van alles in: ansichtkaarten, krantenknipsels, jubileumboekjes en de oude (vergeelde) foto’s van toen. Laat ze niet verloren gaan, breng ze NIET naar de stort maar naar het heemhuis svp!
 
 
Icoon

Wie wat waar?

De laatste foto die in de gelijknamige rubriek "Wie wat waar" in het Weekblad voor Deurne gepubliceerd werd.
Alle foto's zien in deze rubriek op DeurneWiki? Ga dan naar de pagina van Wie wat waar

Het fotoarchief van heemkundekring H.N. Ouwerling bevat een groot aantal collecties afkomstig van (ex) inwoners van de gemeente Deurne. Het aangeboden historisch fotomateriaal uit de gemeente Deurne wordt door de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling verzameld, opgeslagen, bestudeerd, geïnterpreteerd en gedocumenteerd. Na digitalisering wordt een kopie, in het digitale fotoarchief opgeslagen en wordt een gereduceerde versie via DeurneWiki breed- en gebruikersvriendelijk toegankelijk gemaakt.


In het fotoarchief bevinden zich echter nog veel foto’s waarvan niet bekend is wie, wat, waar, wanneer en waarom gefotografeerd is. Samen met het Weekblad voor Deurne probeert heemkundekring H.N. Ouwerling de ontbrekende informatie alsnog te achterhalen.

Indien u meer kunt vertellen over de foto(’s) in de rubriek Wie wat waar dan vragen wij u vriendelijk, onder vermelding van het relevante fotonummer, contact op te nemen met Hans of Anneke van Hoek tel. 0493-315191 of via heemhuis@heemkundekringdeurne.nl.
 
 
Icoon

Oude filmverslagen over Deurne

Heeft u nog oude filmbeelden over Deurne of haar kerkdorpen? Heemkundekring H.N. Ouwerling wil graag een (digitaal) kopie ervan in haar filmarchief opnemen en eventueel gebruiken voor DeurneWiki en andere publicaties.

Korte videoverslagen kunt u laten uploaden naar het YouTube kanaal van de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling. Contact opnemen met leden van de werkgroep Beeld en Geluid kan via info@heemkundekringdeurne.nl.
 
 
Icoon

Een historisch feitje

De behekste koe van Simon Huibrecht van den Boomen

Met deze regels begon Simon van den Boomen alias Scusters het schepenprotocol van Someren in 1580.
Onderaan op de titelpagina zette hij deze regel in rebusvorm: Ten teijde leer ick die werelt kennen.

De historie van de behekste koe van Simon Huibrecht van den Boomen alias Scusters speelt zich weliswaar niet in Deurne af, maar omdat vele honderden Deurnenaren, waaronder de bekende schrijver Toon Kortooms, rechtstreeks van hem afstammen verdient die toch een plaatsje in DeurneWiki. Overigens is Toon Kortooms niet de enige Deurnenaar of met Deurne gerelateerde persoon die van hem afstamt; in de genealogische databank van de heemkundekring staat de teller van het aantal nakomelingen van hem voorlopig op 11.299.


Simon van den Boomen was in 1580 secretaris in Someren en was later landbouwer in Lierop, waar hij de hoeve Ten Boomen pachtte. Daar had hij een koe die de naam Non droeg. Na een korte ziekte van twee dagen stierf deze koe op raadselachtige wijze. Simon gaf aan zijn knecht Willem, die samen met ene Jan Neesen de koe zou villen, opdracht om daarbij te kijken wat de mogelijke oorzaak van het snelle overlijden van het beest zou kunnen zijn geweest.

Bij het opensnijden van de koe constateerde Jan Neesen dat het hart van de koe twee keer zo groot was als normaal. Ze troffen in het hart een nest haren aan en iets was leek op een beitel, besmeurd met bloed. Ook zagen ze nog iets smerigs dat de vorm had van een slang of hagedis. En dan te weten dat de hagedis hét heksensymbool bij uitstek was! Een heks zou het, vanwege de naam van de koe, op het beest gemunt hebben. Dat opgeteld bij de verdenking dat de vrouw van Simon van den Boomen door de vermeende heks Marie van Mierlo zou zijn ziek gemaakt, waardoor ze later ook overleed, maakte dat de schrik voor heksenwerk er in Lierop goed in zat.[1]

Had Toon Kortooms kennis gedragen van dit voorval bij zijn verre voorvader, dat in de officiële schepenregisters van die tijd staat opgetekend, dat had hij daar zeker inspiratie voor een verhaal uit gehaald.

Onderstaand staat in schemavorm de relatie tussen Simon Huibrecht van den Boomen en Toon Kortooms.

Simon Huibrecht van den Boomen alias Scusters circa 1557-circa 1605)
gehuwd met
Luitgardis Joosten (circa 1570-voor 1625)
 
 
Johannes van den Boomen (1599-1663)
gehuwd met
Angela Eijsbouts (1605-1662)
 
 
Jacobus van den Boomen (circa 1641-circa 1712)
gehuwd met
Elisabeth Verhees (circa 1642-na 1715)
 
 
Andreas van den Boomen (circa 1675-voor 1705)
gehuwd met
Catharina Martens (circa 1674-1742)
 
 
Nicolaus van den Boomen (1701-1751)
gehuwd met
Johanna Peters (1703-1781)
 
 
Gertrudis van den Boomen (1734-1809)
gehuwd met
Joannes Gielens (1734-1804)
 
 
Christina Daendels (1767-1844)
gehuwd met
Adrianus van Lierop (1779-1831)
 
 
Petrus van Lierop (1807-1853)
gehuwd met
Maria den Ouden (1807-1879)
 
 
Christina van Lierop (1848-1882)
gehuwd met
Hendricus Kortooms (1842-1911)
 
 
Wouterius Kortooms (1880-1955)
gehuwd met
Anna Carolina Tebaerts (1884-1956)
 
 
Antonius Johannes Kortooms (1916-1999)
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Johan Otten - Duivelskwartier (2015) blz. 163 en 357.
 
 
Icoon

Colofon

Over:

-Leden van de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling schrijven, redigeren, plaatsen foto’s en updaten de teksten in de database en instrueren personen die aan deze activiteit deel willen nemen.
-Technische beheer, opleidingen, training & advies: Joost de Haan
-Duurzame digitale opslag / Hosting en Managed Services: IS Group Purmerend

Contact:

-Specifiek over DeurneWiki: info@Deurnewiki.nl
-Heemkundekring algemeen:
www.heemkundekringdeurne.nl
info@heemkundekringdeurne.nl

Algemeen:

DeurneWiki huldigt het principe dat iedereen, waar ook ter wereld, alles en altijd kan wijzigen. Mogen bijdragen aan DeurneWiki is geen recht, maar een voorrecht. Wie dit voorrecht misbruikt kan geblokkeerd worden.

Disclaimer:

Ofschoon alle teksten en afbeeldingen zorgvuldig gecontroleerd worden neemt het bestuur van heemkundekring H.N. Ouwerling geen verantwoording voor eventuele fouten, onvolledigheden of schending van auteursrechten in DeurneWiki. Zodra blijkt dat auteursrechten aantoonbaar geschonden zijn zal het betreffende stuk door de beheerders verwijderd of aangepast worden.

We doen ook ons uiterste best van alle betrokkenen toestemming te verkrijgen voor publicatie van gegevens over nog levende personen. Staan uw gegevens op deze website en hebt u daar bezwaar tegen, dan horen wij dat graag en zullen wij deze zonder navraag naar redenen verwijderen.
P Photography.png

Fotoarchief

Kcoloreditnl.png

Cultuur

Mens en Maatschappij
Mens en Maatschappij
Geschiedenis, Landen & Volken, Taal

Geschiedenis

Persoon

Persoon

P geography.png

Geografie