U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van De Indonesische kwestie doorgelicht

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
'''De Indonesische kwestie doorgelicht''' was de kop boven een artikel dat op de voorpagina van de  [[Deurnesche Courant]] van 11 januari 1946 verscheen. Dit anonieme artikel, met stevige kritiek op het regeringsbeleid inzake Nederlands Oost-Indië/Indonesië, was de aanleiding tot het ontslag van [[Franciscus Gerardus Jozef Obers (1924-1968) |Frans Obers]] als gemeenteambtenaar, die naar later bleek, de schrijver van het stuk was.
'''De Indonesische kwestie doorgelicht''' was de kop boven een artikel dat op 11 januari 1946 in de [[Deurnesche Courant]] verscheen. Dit artikel met stevige kritiek op het regeringsbeleid inzake Nedelands Oost-Indië/Indonesië was de aanleiding tot het ontslag van Frans Obers, de schrijver van het stuk, als gemeenteambtenaar.


==De volledige tekst van het betreffende artikel==
 
:'''De Indonesische kwestie doorgelicht'''
In de vergadering van burgemeester en wethouders van 14 januari werd Frans Obers op het matje geroepen. In de notulen van die vergadering werd hierover het volgende opgenomen:
:''De burgemeester deelt mede dat zijne aandacht gevestigd is op een hoofdartikel in de Deurnesche Courant van 12 januari jl. onder den titel "De  Indonesische kwestie doorgelicht", waarvan bij onderzoek is komen vast te staan dat F.G.J. Obers, die op arbeidscontract bij de Afd. Sociale Zaken dezer  gemeente werkzaam is, daarvan de schrijver is. Het artikel, hetwelk in het algemeen zeer scherp is, bevat bovendien enkele tirades ten aanzien van H.M. de Koningin en van de Regering, die van zoodanige aard zijn, dat mogelijk de Justitie hierin aanleiding zal vinden tot het nemen van maatregelen. Daarenboven worden aan het slot de vrijwilligers en  de dienstplichtigen opgeruid tot dienstweigering. Dit alles is voor spreker aanleiding voor te stellen aan Obers onmiddellijk ongevraagd ontslag te geven.
:''Beide wethouders kunnen zich hiermede volkomen vereenigen en waar nu blijkt, dat Obers niet ten gemeentehuize aanwezig is, stelt wethouder Swinkels voor aan Obers den toegang tot het kantoor te verbieden en hem te verzoeken zoo spoedig ter vergadering van Burgemeester en Wethouders te komen. Aldus wordt besloten.
:''(...)  Vervolgens wordt de vergadering geschorst tot des namiddags 7 uur. Bij heropening der vergadering zijn dezelfde heeren aanwezig als des morgens.
:''Nadat F.G.J. Obers ter vergadering is toegelaten stelt de Burgemeester hem de vraag of hij de schrijver is van het artikel: "De Indonesische kwestie doorgelicht" in de Deurnesche Courant, waarop Obers bevestigend antwoordt. De Burgemeester wijst erop dat de algemeene tendenz van het artikel hem en de wethouders niet bevalt, doch dat zij vooral aanstoot hebben genomen aan de zinsnede over H.M. de Koningin en aan de onsmakelijke manier waarop de Regeering wordt aangevallen. Het meest onjuiste uit algemeen oogpunt is echter de oproep en opruïng tot dienstweigering, hetgeen voor niemand, doch allerminst voor iemand in overheidsdienst toelaatbaar is. Burgemeester en Wethouders deelen hem daarom mede, dat hij vanaf heden niet langer in gemeentedienst is en zij geen prijs stellen op zijne verdere aanwezigheid ten gemeentehuize.
 
 
De volledige tekst van het betreffende artikel luidde als volgt:
 
===De Indonesische kwestie doorgelicht===


Binnenkort zal — eindelijk — lichting 1945 gekeurd, opgeroepen en na een training in ons land, reeds in het najaar voor de "herovering" van Indonesië ingezet worden.
Binnenkort zal — eindelijk — lichting 1945 gekeurd, opgeroepen en na een training in ons land, reeds in het najaar voor de "herovering" van Indonesië ingezet worden.
Regel 170: Regel 179:
Indonesië vrij !
Indonesië vrij !


==Reactie burgemeester en wethouders==
In de vergadering van burgemeester en wethouders van 14 januari werd Frans Obers op het matje geroepen. In de notulen van die vergadering werd hierover het volgende opgenomen:
:''De [[Robert Joseph Johan Lambooij (1904-1992)|burgemeester]] deelt mede dat zijne aandacht gevestigd is op een hoofdartikel in de Deurnesche Courant van 11 januari jl. onder den titel "De  Indonesische kwestie doorgelicht", waarvan bij onderzoek is komen vast te staan dat F.G.J. Obers, die op arbeidscontract bij de Afd. Sociale Zaken [[Gemeente Deurne|dezer  gemeente]] werkzaam is, daarvan de schrijver is. Het artikel, hetwelk in het algemeen zeer scherp is, bevat bovendien enkele tirades ten aanzien van H.M. de Koningin en van de Regering, die van zoodanige aard zijn, dat mogelijk de Justitie hierin aanleiding zal vinden tot het nemen van maatregelen. Daarenboven worden aan het slot de vrijwilligers en  de dienstplichtigen opgeruid tot dienstweigering. Dit alles is voor spreker aanleiding voor te stellen aan Obers onmiddellijk ongevraagd ontslag te geven.
:''Beide wethouders kunnen zich hiermede volkomen vereenigen en waar nu blijkt, dat Obers niet ten [[Gemeentehuis|gemeentehuize]] aanwezig is, stelt [[Antonius Lambertus Adrianus Swinkels (1899-1962)|wethouder Swinkels]] voor aan Obers den toegang tot het kantoor te verbieden en hem te verzoeken zoo spoedig ter vergadering van [[Gemeentebestuur 1945-1946|Burgemeester en Wethouders]] te komen. Aldus wordt besloten.
:''(...)  Vervolgens wordt de vergadering geschorst tot des namiddags 7 uur. Bij heropening der vergadering zijn dezelfde heeren aanwezig als des morgens.
:''Nadat F.G.J. Obers ter vergadering is toegelaten stelt de Burgemeester hem de vraag of hij de schrijver is van het artikel: "De Indonesische kwestie doorgelicht" in de Deurnesche Courant, waarop Obers bevestigend antwoordt. De Burgemeester wijst erop dat de algemeene tendenz van het artikel hem en de wethouders niet bevalt, doch dat zij vooral aanstoot hebben genomen aan de zinsnede over H.M. de Koningin en aan de onsmakelijke manier waarop de Regeering wordt aangevallen. Het meest onjuiste uit algemeen oogpunt is echter de oproep en opruïng tot dienstweigering, hetgeen voor niemand, doch allerminst voor iemand in overheidsdienst toelaatbaar is. Burgemeester en Wethouders deelen hem daarom mede, dat hij vanaf heden niet langer in gemeentedienst is en zij geen prijs stellen op zijne verdere aanwezigheid ten gemeentehuize.”
==Reactie Het Licht==
Ontoelaatbaar, kopte [[Het Licht]] in haar editie van 19 januari 1946
:''“Is dat verantwoordelijkheid? Is dat persfatsoen?”,
en
:''“Deurne is er door in beroering gebracht omdat in het artikel dat driekwart van de voorpagina beslaat, alle waardigheid en zelfrespect zoek is, en waarin de schrijver ervan - nota bene werkzaam in overheidsdienst - een bewijs levert, hoever hij in zijn politieke opvattingen van de goede weg is afgedwaald.”
en
:'' “Op een niet uit te drukken lage manier wordt gefulmineerd tegen koningin en regering, worden onze op te roepen militairen opgeruid tot dienstweigering, dat men zich schaamt een inwoner te zijn van een plaats, waar een krant mag verschijnen, die haar persfatsoen zó te grabbel gooit en waarin de redactie wéér eens heeft laten blijken, dat ze in haar verantwoordelijkheid zó schromelijk te kort schiet, dat ze absoluut onbekwaam moet worden geacht nog langer een blad te redigeren!" (...) "Het is zodanig doorspeend van communistische opvattingen dat het woord schandalig nog bij lange na niet sterk genoeg uitdrukt de gemeenheid van bedoeld artikel waarmee men het goede Deurnesche volk meent te moeten verpesten of "voorlichten.”
==Tweede versie==
De felle kritieken hadden de redactie van de Deurnesche Courant kennelijk ook al snel bereikt en die besloot de verspreiding van de fel bekritiseerde editie voortijdig te stoppen, het gewraakte artikel te verwijderen en te vervangen door een ander artikel (“Tragiek rond insulinde” <ref>Overgenomen uit "Zes illegale bijdragen", door Mr. A. J. G. Maclaine Pont.</ref>) en deze tweede versie een dag later te laten bezorgen.
Rechtsonder op de voorpagina van deze nieuwe versie kwam de redactie met de navolgende excuustekst:
:''“Door een betreurenswaardige vergissing is in een gedeelte van onze oplage een bij de redactie ingekomen en door haar niet goedgekeurd stuk geplaatst. De vertraging hierdoor ontstaan, heeft ten gevolge gehad, dat ons blad één dag later moest uitkomen. De Redactie” <ref>De reactie van Het Licht in haar editie van 19 januari hierop was: “Met een onnozel, zeer doorzichtig berichtje” en “tracht men zijn handen schoon te wassen. Maar men had het – wijselijk - beter achterwege kunnen laten.” </ref>
{{Appendix|2=
*[[Digitaal Krantenarchief Deurne]] (waarin beide versies van de editie van de Deurnesche Courant van 11 januari 1946 zijn opgenomen)
{{references}}
}}


[[Categorie:Indonesische onafhankelijkheidsoorlog]]
[[Categorie:Indonesische onafhankelijkheidsoorlog]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: