U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Francis Verbeek (1816-1888)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 17: Regel 17:
Francis was een zoon van [[Henricus Verbeek (1778-1826)]] en Helena Maria Meulendijck (1789-1869).  
Francis was een zoon van [[Henricus Verbeek (1778-1826)]] en Helena Maria Meulendijck (1789-1869).  


Bij zijn overlijden liet Francis zijn vermogen, bij de aangifte voor successierecht getaxeerd op 5.000 gulden, na aan zijn toen nog levende enige en ook ongehuwde broer Pieter. Pieter overleed anderhalve maand na Francis en liet enkele dagen voor zijn overlijden een testament maken waarin hij bepaalde dat zijn nalatenschap zou gaan naar zijn neef [[Martinus Goossens (1836-1911)|Martinus Goossens]] en naar [[Jan Samuel de Martines (1838-1926)|Jan Samuel de Martines]], die geen bloedverwant van de broers was. Waarschijnlijk traden zij op namens de katholieke kerk want de nalatenschap werd uiteindelijk eigendom van de rooms-katholieke gemeente van Deurne.<br>Kantonrechter [[Franciscus Wilhelmus van den Dungen (1834-1907)|F.W. van den Dungen]] had zijn twijfels over de taxatiewaarde van de opgegeven bezittingen en over het feit dat er bij de aangifte  geen sprake was van roerende goederen. Die twijfels waren onder meer gefundeerd op het feit dat in 1884 de bezittingen van Francis en Pieter nog gewaardeerd werden op bijna 11.000 gulden. Hij waarschuwde de aangevers dat hij het geheel zou laten schatten en zo mogelijk hen laten vervolgen.
Bij zijn overlijden liet Francis zijn vermogen, bij de aangifte voor successierecht getaxeerd op 5.000 gulden, na aan zijn toen nog levende enige en ook ongehuwde broer Pieter. Pieter overleed anderhalve maand na Francis en liet enkele dagen voor zijn overleden een testament maken waarin hij bepaalde dat zijn nalatenschap zou gaan naar zijn neef [[Martinus Goossens (1836-1911)|Martinus Goossens]] en naar [[Jan Samuel de Martines (1838-1926)|Jan Samuel de Martines]], die geen bloedverwant van de broers was. Waarschijnlijk traden zij op namens de katholieke kerk want de nalatenschap werd uiteindelijk eigendom van de rooms-katholieke gemeente van Deurne.<br>Kantonrechter [[Franciscus Wilhelmus van den Dungen (1834-1907)|F.W. van den Dungen]] had zijn twijfels over de taxatiewaarde van de opgegeven bezittingen en over het feit dat er bij de aangifte  geen sprake was van roerende goederen. Die twijfels waren onder meer gefundeerd op het feit dat in 1884 de bezittingen van Francis en Pieter nog gewaardeerd werden op bijna 11.000 gulden. Hij waarschuwde de aangevers dat hij het geheel zou laten schatten en zo mogelijk hen laten vervolgen.


Op 4 februari 1889 schreef  [[Joseph Louis Janssens (1835-1916)|gemeentesecretaris Janssens]], waarschijnlijk namens de schatters, de volgende brief aan de ontvanger der registratie en domeinen.
Op 4 februari 1889 schreef  [[Joseph Louis Janssens (1835-1916)|gemeentesecretaris Janssens]], waarschijnlijk namens de schatters, de volgende brief aan de ontvanger der registratie en domeinen.
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)