U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Henricus Leonardus Maria van Loon (1938-2010)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 12: Regel 12:
| beroep(en)    = missionaris
| beroep(en)    = missionaris
}}
}}
'''Henricus Leonardus Maria (Harrie) van Loon (1938-2010)''' was vele jaren van zijn leven actief als missionaris in Kameroen.
'''Henricus Leonardus Maria (Harrie) van Loon''' was vele jaren van zijn leven actief als missionaris in Kameroen.




== Gezin ==
== Gezin ==
Harrie van Loon was het tweede kind en de oudste zoon uit een gezin van acht kinderen van [[Leonardus van Loon (1909-2002)|Narus van Loon (1909-2002]] en Johanna (Anna) Jacoba van den Broek (1909-2001). Hij werd geboren in de Burgemeester Frenckenstraat in Asten en toen hij twee jaar oud was verhuisden zijn ouders naar de [[Langstraat]] in [[Deurne]], later naar een boerderijtje aan de [[Tramstraat 43]] en in 1961 naar de [[Helmondseweg]] in [[Deurne]].
Harrie van Loon was het tweede kind en de oudste zoon uit een gezin van acht kinderen van [[Leonardus van Loon (1909-2002)|Narus van Loon]] en [[Johanna Jacoba van den Broek|Anna van den Broek]]. Hij werd geboren in de Burgemeester Frenckenstraat in Asten en toen hij twee jaar oud was verhuisden zijn ouders naar de [[Langstraat]] in [[Deurne]], later naar een boerderijtje aan de [[Tramstraat]] en in 1961 naar de [[Helmondseweg]] in [[Deurne]].


== Opleiding ==
== Opleiding ==
In september 1950 ging hij als 12-jarige naar het klein seminarie in Weert. In september 1956 begon hij in Gennep aan een proefjaar aan het noviciaat. 8 juli 1956 werd hij “ingekleed” en kreeg hij een zwarte toog aan met spiritijns koord en met een priesterboord.<br>
In september 1950 ging hij als 12-jarige naar het klein seminarie in Weert. In september 1956 begon hij in Gennep aan een proefjaar aan het noviciaat. 8 juli 1956 werd hij “ingekleed” en kreeg hij een zwarte toog aan met spiritijns koord en met een priesterboord”.  
Vervolgens deed hij van 1957 tot 1963 zijn hogere studies bij de paters van de heilige Geest in het kasteel in Gemert. Akte ter gelegenheid van het afleggen van de Eeuwige Geloften was op 8 september 1960. <br>Op zaterdag 24 maart 1962 werd hij ‘s morgens om 9.30 uur door bisschop Bluyssen tot subdiaken gewijd. Op zondag 7 oktober 1962 wordt Harrie van Loon in Gemert door bisschop Lambert van Heijgen, bisschop van Doumé in Kameroen, tot priester gewijd.<br> Op 14 oktober 1962 droeg Harrie van Loon zijn eerste H. Mis op in [[Rust Roest]] aan de [[Kruisstraat]] in Deurne.  
Vervolgens deed hij van 1957 tot 1963 zijn hogere studies bij de paters van de heilige Geest in het kasteel in Gemert. Akte ter gelegenheid van het afleggen van de Eeuwige Geloften was op 8 september 1960. Op zaterdag 24 maart 1962 werd hij ‘s morgens om 9.30 uur door bisschop Bluyssen tot subdiaken gewijd. Op zondag 7 oktober 1962 wordt Harrie van Loon in Gemert door bisschop Lambert van Heijgen, bisschop van Doumé in Kameroen, tot priester gewijd. Op 14 oktober 1962 droeg Harrie van Loon zijn eerste H. Mis op in [[Rust Roest]] aan de [[Kruisstraat]] in Deurne.ste H. Mis zal opdragen.  


Monseigneur van Heijgen liet vanuit Afrika weten dat Harrie benoemd was voor het bisdom Doumé in het oosten van Kameroen. Het jaar daarop verbleef hij in Parijs, waar hij Frans en catechese studeerde. Franse conversatieles kreeg hij, net als alle andere Nederlandse paters die naar Parijs werden gestuurd, van Mademoiselle Muratet. Na een verblijf van een klein jaar in Parijs vertrok hij op 13 mei 1965 vanuit Deurne via Parijs naar Ndelele in Oost-Kameroen.
 
Monseigneur van Heijgen liet vanuit Afrika weten dat Harrie benoemd was voor het bisdom Doumé in het oosten van Kameroen. Het jaar daarop verbleef hij in Parijs, waar hij Frans en catechese studeerde. Franse conversatieles kreeg hij, net als alle andere Nederlandse paters die naar Parijs werden gestuurd, van Mademoiselle Muratet.   Na een verblijf van een klein jaar in Parijs vertrok hij op 13 mei 1965 vanuit Deurne via Parijs naar Ndelele in Oost-Kameroen.
 
== Kameroen ==
Over de belevenissen van Harrie van Loon in Oost-Kameroen verhaalt hij uitgebreid op de webpagina [http://www.missie-geest.nl/Verhalen%20uit%20Afrika.htm Terug naar Batouri].  


==Boek==
==Boek==
In november 2011 verscheen het boek: [[Waar ben ik in Godsnaam aan begonnen?]]. De journalist/schrijver [[Ed van de Kerkhof]] bewerkte het dagboek van Harrie tot een boeiend verhaal. Dit met enkele bewaard gebleven brieven van zijn moeder en de door zijn zwager Harrie van Nunen geïllustreerde verhalen vormen de inhoud.  
In november 2011 verscheen het boek: [[Waar ben ik in Godsnaam aan begonnen?]]. De journalist/schrijver [[Ed van de Kerkhof]] bewerkte het dagboek van Harrie tot een boeiend verhaal. Dit met enkele bewaardgebleven brieven van zijn moeder en de door zijn zwager Harrie van Nunen geïllustreerde verhalen vormen de inhoud.  


==Documentaire==
==Documentaire==
In de documentairefilm “Het Slot van de Spiritijnen” van de cineasten Nelleke Dinnissen en Paul van Laere, die op 16 november 2011 in première ging, komt pater Harrie van Loon ook regelmatig aan het woord. In de periode dat de opnames voor deze film gemaakt werden overleed Harrie van Loon. Zijn sterven en begrafenis werd onderdeel van het verhaal
In de documentairefilm “Het Slot van de Spiritijnen” van de cineasten Nelleke Dinnissen en Paul van Laere, die op 16 november 2011 in première ging, komt pater Harrie van Loon ook regelmatig aan het woord. In de periode dat de opnames voor deze film gemaakt werden overleed Harrie van Loon. Zijn sterven en begrafenis werd onderdeel van het verhaal


{{Appendix|2=
* Website ''[http://www.terugnaarbatouri.com/harrie-van-loon Terug naar Batouri]''
----
{{references}}
}}


{{DEFAULTSORT:Loon,Henricus Leonardus Maria van}}
{{DEFAULTSORT:Loon,Henricus Leonardus Maria van}}
[[categorie:Van Loon|Henricus Leonardus Maria]]
[[categorie:Van Loon|Henricus Leonardus Maria]]
[[categorie:missionaris]]
[[categorie:missionaris]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)