U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Lubertus Hendrik Baas (1794-1871)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 4: Regel 4:
| tekst          =  
| tekst          =  
| volledige naam = Lubertus Hendrik Baas
| volledige naam = Lubertus Hendrik Baas
| roepnaam      = Lubbert, Hendrik Lubbert
| roepnaam      = Lubbert
| geboorteplaats = Wildervank
| geboorteplaats = Wildervank
| geboortedatum  =  
| geboortedatum  =  
Regel 13: Regel 13:
| beroep(en)    = marechaussee, veldwachter
| beroep(en)    = marechaussee, veldwachter
}}
}}
'''Lubertus Hendrik (Lubbert, Hendrik Lubbert) Baas (1794-1871)''' was aanvankelijk marechaussee in Asten en vanaf 1837 veldwachter in Deurne. Zijn vrouw was hier enige tijd [[vroedvrouw]].
'''Lubertus Hendrik (Lubbert) Baas (1794-1871)''' was aanvankelijk marechaussee in Asten en vanaf 1837 veldwachter in [[Deurne]]. Zijn vrouw was hier enige tijd [[vroedvrouw]].


==Gezin==
==Gezin==
Lubbert werd op 17 oktober 1794 te Wildervank geboren als zoon van Hendrik Lubbert Baas en Mietje Geerts Kram.  
Lubbert werd op 17 oktober 1794 te Wildervank geboren als zoon van Hendrik Lubbert Baas en Mietje Geerts.  


Hij huwde op een onbekende plaats en tijdstip met Wilhelmina Derksen, (Zutphen 29 december 1801 - Deurne 14 november 1838), dochter van Hermanus Derksen en Helena Vermaes.  
Hij huwde op een onbekende plaats en tijdstip met Wilhelmina Derksen, (Zutphen 29 december 1801 - Deurne 14 november 1838), dochter van Hermanus Derksen en Helena Vermaes.  
Regel 26: Regel 26:
# Juliana, (Asten 27 januari 1831 - Asten 27 januari 1831). Zij werd een uur oud.  
# Juliana, (Asten 27 januari 1831 - Asten 27 januari 1831). Zij werd een uur oud.  


 
==Dochter wordt protestant==
==Dochter werd protestant==
Lubbert Baas was Nederlands-hervormd en zijn vrouw katholiek. Hun dochter Maria was katholiek gedoopt en zou ook katholiek worden opgevoed. Maar na het overlijden van zijn vrouw veranderde de situatie. Hij probeerde, daartoe ook aangemoedigd door de predikant, zijn dochter ''met veel voorzichtigheid, zachtmoedigheid en overleg en zonder enige dwang'' over te halen naar het protestantse geloof wat uiteindelijk ook gebeurde. Dat was een aktie die bij de katholieke Deurnese gemeenschap, en zeker bij de buren van veldwachter Baas, niet in goede aarde viel. Als hij afwezig was benaderden ze haar en probeerden ''door beloften, bedreigingen en schrikbeelden de ontluikende hoop des vaders te verijdelen''. Daarop besloot Baas om het meisje gedurende een jaar ver van huis in de kost te doen bij protestantse vrienden die haar in de ''grondbeginselen der Christelijke Hervormde leer'' onderwezen. In september 1842 keerde ze terug naar haar vader, ging met hem naar de protestantse diensten, las met hem regelmatig de bijbel en volgde meerdere keren per week de catechisatie. Ze vermeed iedere omgang met katholieken en beantwoordde hun hatelijke opmerkingen met een medelijdende blik en verstandig stilzwijgen, aldus het relaas dat over deze zaak in de classis van Peel- en Kempenland werd opgetekend.<ref>In een verslag van 7 januari 1843 van de protestantse gemeente Deurne aan de Classis van Peel- en Kempenland wordt over Baas het volgende vermeld: ''Alleen verdient vermelding dat de Roomschen, met name de leden van de gemeenteraad, uit verbittering tegen den veldwachter Baas wegens den vroegeren overgang van zijne dochter tot onze gemeente tot dadelijkheden is overgeslagen, zoo door hem in eene procedure te verwikkelen waarin hij echter heeft getriumpheerd als door hem bij herhaling als onbekwaam en nalatig in zijn functie aan te klagen bij den gouverneur, die bij de doorslaande bewijzen van het tegendeel eervol heeft gehandhaafd terwijl men hem bovendien het billijk loon verkort aan zijnen post verbonden. Het op deze wijze dat men dien braven man zocht te verjagen door hem het leven zoo veel mogelijk te verbitteren.''Archief Classis van Peel- en Kempenland BHIC toegangsnummer 258 inv.nr. 97 stuk nr. 148<br>Een uitvoerig verslag over de overgang van Maria Baas naar het protestantisme is opgetekend in de vergadering van 26 februari 1843, idem inv.nr. 97 stuk nr. 47</ref>
Lubbert Baas was Nederlands-hervormd en zijn vrouw katholiek. Hun dochter Maria was katholiek gedoopt en zou ook katholiek worden opgevoed. Maar na het overlijden van zijn vrouw veranderde de situatie. Hij probeerde, daartoe ook aangemoedigd door de predikant, zijn dochter ''met veel voorzichtigheid, zachtmoedigheid en overleg en zonder enige dwang'' over te halen naar het protestantse geloof wat uiteindelijk ook gebeurde. Dat was een actie die bij de katholieke Deurnese gemeenschap, en zeker bij de buren van veldwachter Baas, niet in goede aarde viel. Als hij afwezig was benaderden ze haar en probeerden ''door beloften, bedreigingen en schrikbeelden de ontluikende hoop des vaders te verijdelen''. Daarop besloot Baas om het meisje gedurende een jaar ver van huis in de kost te doen bij protestantse vrienden die haar in de ''grondbeginselen der Christelijke Hervormde leer'' onderwezen. In september 1842 keerde ze terug naar haar vader, ging met hem naar de protestantse diensten, las met hem regelmatig de bijbel en volgde meerdere keren per week de catechisatie. Ze vermeed iedere omgang met katholieken en beantwoordde hun hatelijke opmerkingen met een medelijdende blik en verstandig stilzwijgen, aldus het relaas dat over deze zaak in de classis van Peel- en Kempenland werd opgetekend.<ref>In een verslag van 7 januari 1843 van de protestantse gemeente Deurne aan de Classis van Peel- en Kempenland wordt over Baas het volgende vermeld: ''Alleen verdient vermelding dat de Roomschen, met name de leden van de gemeenteraad, uit verbittering tegen den veldwachter Baas wegens den vroegeren overgang van zijne dochter tot onze gemeente tot dadelijkheden is overgeslagen, zoo door hem in eene procedure te verwikkelen waarin hij echter heeft getriumpheerd als door hem bij herhaling als onbekwaam en nalatig in zijn functie aan te klagen bij den gouverneur, die bij de doorslaande bewijzen van het tegendeel eervol heeft gehandhaafd terwijl men hem bovendien het billijk loon verkort aan zijnen post verbonden. Het op deze wijze dat men dien braven man zocht te verjagen door hem het leven zoo veel mogelijk te verbitteren.''Archief Classis van Peel- en Kempenland BHIC toegangsnummer 258 inv.nr. 97 stuk nr. 148<br>Een uitvoerig verslag over de overgang van Maria Baas naar het protestantisme is opgetekend in de vergadering van 26 februari 1843, idem inv.nr. 97 stuk nr. 47</ref>
Op 30 maart 1845 werd Maria Baas, in tegenwoordigheid van den ouderling W.H. van Ravesteijn, aangenomen tot lid van de protestantse gemeente. Ze vertrok na haar huwelijk in 1854 naar met haar man naar Sint-Oederode en keerde in 1867 weer terug naar Deurne.<ref>RHCe Archief Hervormde Gemeente Deurne Kerkeraad toegangsnummer 13162 inv.nr. 15</ref>
Op 30 maart 1845 werd Maria Baas, in tegenwoordigheid van den ouderling W.H. van Ravesteijn, aangenomen tot lid van de protestantse gemeente. Ze vertrok na haar huwelijk in 1854 naar met haar man naar Sint-Oedenrode en keerde in 1867 weer terug naar Deurne.<ref>RHCe Archief Hervormde Gemeente Deurne Kerkeraad toegangsnummer 13162 inv.nr. 15</ref>


==Diaken en ouderling==
==Diaken en ouderling==
Regel 93: Regel 92:
Ondanks zijn karige salaris als marechaussee was hij zeker niet onbemiddeld. Op oudejaarsdag 1838 kon hij zelfs een kapitaal bedrag van 1000 gulden uitlenen aan Paulus Kusters uit Someren en nog geen twee jaar later nog eens 260 gulden aan de weduwe Rijnen-de Leeuw, eveneens uit Someren.  
Ondanks zijn karige salaris als marechaussee was hij zeker niet onbemiddeld. Op oudejaarsdag 1838 kon hij zelfs een kapitaal bedrag van 1000 gulden uitlenen aan Paulus Kusters uit Someren en nog geen twee jaar later nog eens 260 gulden aan de weduwe Rijnen-de Leeuw, eveneens uit Someren.  


Op 7 januari 1841 kocht hij van [[Godefridus Knapen (1802-1880)|Godefridus Knapen]] een huis in Deurne met 3.718 m² grond voor 275 gulden. Het huis stond waar tegenwoordig de [[Toon Kortoomslaan]] loopt ter hoogte van het adres [[Derpsestraat 33a]]. Op het goed rustte wel de verplichting dat de eigenaar jaarlijks een bepaalde hoeveelheid rogge afdroeg aan de armentafel van Helmond.
Op 7 januari 1841 kocht hij van [[Godefridus Knapen (1802-1880)|Godefridus Knapen]] een huis in Deurne met 3718 m² grond voor 275 gulden. Het huis stond waar tegenwoordig de [[Peppel]] is,  Op het goed rustte wel de verplichting dat de eigenaar jaarlijks een bepaalde hoeveelheid rogge afdroeg aan de armentafel van Helmond.


Op 6 maart 1843 kocht hij bij een openbare verkoop van de kinderen van [[Arnoldus Aarts (1777-1837)|Arnoldus Aarts]] de volgende goederen
Op 6 maart 1843 kocht hij bij een openbare verkoop van de kinderen van [[Arnoldus Aarts (1777-1837)|Arnoldus Aarts]] de volgende goederen
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)