U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Merlenberg

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:00.196.JPG|thumb|350px|Schilderij van [[Piet Wiegersma (1920-2009)|Pieter Wiegersma]], getiteld '' Kerstmis op den Merlenberg''.]]
'''Merlenberg''' is de benaming van het gehucht in [[Zeilberg]] rond de [[Merlenbergseweg]] en het begin van de [[Ommezwanksedijk]].
'''Merlenberg (Merleberg, Mellenberg)''' is de benaming van het gehucht in [[Zeilberg]] rond de [[Merlenbergseweg]] en het begin van de [[Ommezwanksedijk]].




Het land rond de Merlenberg werd waarschijnlijk in de 18e eeuw uit heide ontgonnen. Daarmee ontstond ook dit gehucht. Het eerste en in 1832 nog het enige huis in deze omgeving stond op het huidige adres [[Merlenbergseweg 29]]. Het werd in 1832 op de kadastrale kaart, en eind 19e eeuw ook nog op de topografische kaarten, aangeduid als ''Mellenberg''. Het eerste huis op de Mellenberg was in 1832 eigendom van de bewoonster Sophia Laurensen (1790-1866), de weduwe van [[Peter Eevers (1786-1827)|Peter Eevers]]. Haar oudste dochter Antonia (1818-1843) was de eerste echgenote van [[Henricus Munsters (1810-1893)|Henricus Munsters]], die in totaal drie keer trouwde en voor veel Zeilbergse nakomelingen zorgde.
Het land rond de Merlenberg werd waarschijnlijk in de 18e eeuw uit heide ontgonnen. Daarmee ontstond ook dit gehucht. Het eerste en in 1832 nog het enige huis in deze omgeving stond op het huidige adres [[Merlenbergseweg 29]]. Het werd in 1832 op de kadastrale kaart, en eind 19e eeuw ook nog op de topografische kaarten, aangeduid als ''Mellenberg''. Het eerste huis op de Mellenberg was in 1832 eigendom van de bewoonster [[Sophia Laurensen (1790-1866)|Sophia Laurensen]], de weduwe van [[Peter Eevers (1786-1827)|Peter Eevers]]. Haar oudste dochter [[Antonia Eevers (1818-1843)|Antonia]] was de eerste echgenote van [[Henricus Munsters (1810-1893)|Henricus Munsters]], die in totaal drie keer trouwde en voor veel Zeilbergse nakomelingen zorgde.


De vroegste vermelding van het toponiem is van 16 mei 1791, toen de kinderen en erfgenamen van wijlen Cornelis Jan Munsters het nagelaten ouderlijk goed verdeelden. De oudste zoon [[Peter Munsters (1757-1830)|Peter]] ontving daarbij onder meer ''een parceel nieuwe erve geleegen alhier op de Mellenberg groot een en een half lopense''.  
De vroegste vermelding van het toponiem is van 16 mei 1791, toen de kinderen en erfgenamen van wijlen Cornelis Jan Munsters het nagelaten ouderlijk goed verdeelden. De oudste zoon [[Peter Munsters (1757-1830)|Peter]] ontving daarbij onder meer ''een parceel nieuwe erve geleegen alhier op de Mellenberg groot een en een half lopense''.  
Regel 25: Regel 24:
*publieke verkoop van linden, beuken en fruitbomen op de ''Merlenberg'' (1881).
*publieke verkoop van linden, beuken en fruitbomen op de ''Merlenberg'' (1881).


In de Deurnese bevolkingsregisters van eind 19e eeuw wordt ''Merlenberg'' bij de adressering ook aangeduid als gehucht en daartoe hoorden destijds ook de bewoners van de [[Griebus]], de huidige [[Nastreek]], de [[Veendijk]] en zelfs de [[Voorpeelweg]].
In de Deurnese bevolkingsregisters van eind 19e eeuw wordt ''Merlenberg'' ook aangeduid als woonadres; daartoe hoorden destijds ook de bewoners van de [[Griebus]], de huidige [[Nastreek]].


==Afbeeldingengallerij==
{{refs}}
<gallery caption="Opnames van 1 februari 2004">
Bestand:MerlenbergsewegDeurne_1.jpg
Bestand:MerlenbergsewegDeurne_2.jpg
Bestand:MerlenbergsewegDeurne_3.jpg
Bestand:MerlenbergsewegDeurne_4.jpg
Bestand:MerlenbergsewegDeurne_5.jpg
Bestand:MerlenbergsewegDeurne_6.jpg
Bestand:MerlenbergsewegDeurne_7.jpg
</gallery>
 
{{Appendix}}
[[categorie:toponiem]]
[[categorie:toponiem]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: