U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Wielerbaan aan de Zeilbergseweg

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:23.581.JPG|thumb|400px|Foto gemaakt in 1933 op de wielerbaan aan de Zeilbergseweg. Bestuurslid [[Wilhelmus Johannes Schiks (1901-1960)|Wim Schiks]] overhandigde bloemen, geplukt uit de tuin van het [[Molenstraat 48|ouderlijk huis]], aan de winnaar van een baanwedstrijd.<br><small>Foto collectie Peter Schiks</small>]]
[[Bestand:23.581.JPG|thumb|right|400px|Foto gemaakt in 1933 op de wielerbaan aan de Zeilbergseweg. Bestuurslid [[Wilhelmus Johannes Schiks (1901-1960)|Wim Schiks]] overhandigde bloemen, geplukt uit de tuin van het [[Molenstraat 48|ouderlijk huis]], aan de winnaar van een baanwedstrijd.<br>Foto ter beschikking gesteld door [[Peter Schiks]]]]
Tussen Deurne en [[Zeilberg]] lag, ter hoogte van de huidige [[Swalm]], in de jaren '30 van de 20e eeuw gedurende enkele jaren een heuse '''wielerbaan'''.  
Tussen [[Deurne]] en [[Zeilberg]] lag, ter hoogte van de huidige [[Waal]], in de jaren '30 van de 20e eeuw gedurende enkele jaren een heuse '''wielerbaan''' (zandbaan).  




Deze zandbaan lag ongeveer ter hoogte van de huidige adressen [[Swalm 10]] [[Swalm 12|12]] en [[Swalm 14|14]]. De zandbaan van wielerclub [[De Deurnese Doortrappers]] was 180 meter lang, had geen verhoogde bochten en er was geen sprake van planken of cement, maar zand. Het publiek stond gewoon achter de palen die de ovale baan afbakenden.
De zandbaan van wielerclub [[De Deurnese Doortrappers]] was 180 meter lang, had geen verhoogde bochten en er was geen sprake van planken of cement, maar zand. Het publiek stond gewoon achter de palen die de ronde baan afbakenden.


Deze tak van de wielersport was in de jaren '30 van de 20e eeuw populair in Oost-Brabant. In die tijd had men in verschillende Brabantse plaatsen een zandbaan aangelegd. Deurne beschikte over enkele goede baanrenners zoals [[Jos Strijbosch]], [[Domus Evers]] uit [[Liessel]], [[Laurentius Martinus van Dijk (1916-1969)|Lau van Dijk]], [[Harrie van Gog]] en [[Lambert van Doorne]].  
Deze zandbaan lag ongeveer op de plaats waar anno 2012 de straten Swalm en [[Dintel]] liggen. Deze tak van de wielersport was in de jaren '30 van de 20e eeuw populair in Oost-Brabant. In die tijd had men in verschillende Brabantse plaatsen een zandbaan aangelegd. Deurne beschikte over enkele goede baanrenners zoals: [[Jos Strijbosch]], [[Domus Evers]] uit [[Liessel]], [[Lauw van Dijk]], [[Harrie van Gog]] en [[Lambert van Doorne]].  


In 1933 vroeg kastelein en timmerman [[Antonius van Moorsel (1871-1933)|Toon van Moorsel]] aan de [[gemeente Deurne]] vergunning om daar tijdens de wedstrijden flesjes bier en limonade te verkopen. De burgemeester wees hem erop dat zo'n vergunning rechtstreeks bij de commissaris van de koningin moest worden gevraagd.  
In 1933 vroeg kastelein en timmerman [[Antonius van Moorsel (1871-1933)|Toon van Moorsel]] aan de [[gemeente Deurne]] vergunning om daar tijdens de wedstrijden flesjes bier en limonade te verkopen. De burgemeester wees hem erop dat zo'n vergunning rechtstreeks bij de commissaris van de koningin moest worden gevraagd.  


In [[Zuidwillemsvaart (krant)|De Zuidwillemsvaart]] van rond 1934 werd van enkele op deze wielerbaan verreden wedstrijden verslag gedaan.<ref>Zie bijvoorbeeld ''[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMRHCE01:000046258:mpeg21:a0016 De Zuid-Willemsvaart 29 september 1934]''</ref>
In [[Zuidwillemsvaart (krant)|De Zuidwillemsvaart]] van 1935 werd van enkele op deze wielerbaan verreden wedstrijden verslag gedaan.


Tot omstreeks 1985 lag er op de plaats van de adressen [[Swalm 1]] en [[Swalm 3|3]] nog een fietscrossbaan, die later gehalveerd werd en tenslotte helemaal verdween.
Omstreeks 1985 lag er op de plaats van de adressen Swalm 1 en Swalm 3 nog een fietscrossbaan, die later gehalveerd werd en tenslotte helemaal verdween. Het is niet bekend of er een verband met het oude zandbaantje is.


{{Appendix}}
[[categorie:sportterrein]]
[[categorie:sportterrein]]
[[categorie:wielersport]]
[[categorie:wielersport]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: