U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Zaanse gemeenschap: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
k (Pieter K heeft pagina De Zaanse Gemeenschap hernoemd naar De Zaanse gemeenschap)

Versie van 6 mrt 2014 19:16

Bestand:06.496.jpg
Versiering van het gemeentehuis i.v.m. ontvangst van de delegatie van "De Zaanse Gemeenschap".

Een delegatie, die De Zaanse Gemeenschap vertegenwoordigde, bracht, op uitnodiging van de gemeente Deurne op 13 en 14 oktober 1945 een bezoek aan de gemeente.


De Zaanstreek had direct na de Tweede Wereldoorlog in allerlei vorm hulp geboden bij het weer een beetje bewoonbaar maken van de zwaar verwoeste delen van Deurne, Helenaveen, Neerkant en Liessel.

Het was een kleine dankbetuiging met een uitgebreide koffietafel en in de avond een gezellige bijeenkomst in het verenigingsgebouw van de Nederlandse Hervormde kerk waarvan een belangrijk gedeelte werd gevuld door Toon Kortooms. Op de tweede dag was er een rondrit door de geteisterde kerkdorpen zodat de delegatie kon zien waarvoor men zich in de Zaanstreek had ingezet. Tijdens de rondrit werd er regelmatig gestopt om met de bewoners te kunnen praten, dat werd wederzijds gewaardeerd. ’s Avonds bracht pater Henri de Greeve zijn: “ Vierde Beest” in een uitstekende vertolking ten gehore.

De delegatie kwam met twee auto's naar Deurne. Ter hoogte van de boerderij van ex wethouder Jan van Deursen aan de Helmondseweg 65 was een ereboog geplaatst met het opschrift: "Welkom aan Zaanstreek en Waterland". Op deze plek werd de groep ontvangen en welkom geheten door Burgemeester Lambooij en de wethouders Antoon Swinkels en van den Eijnden .

Na het welkomstwoord ging het gezelschap vanaf de ereboog, onder begeleiding van muziek en zes herauten te paard, richting gemeentehuis aan de Markt. Op de Markt was de ingang van het gemeentehuis sober versierd met groen en oranje en er was een pad met lichtzuilen en boven het balkon in grote letters tegen de muur de zin: “Deurne dankt u”.

In de avonduren werd dit geheel mooi verlicht met ingebouwde lampen. Het was het begin van een langdurige uitwisseling van contacten op cultureel- en sportief gebied. Anno 2011 lijken deze contacten verwaterd.

Bron

Deurnesche Courant van 19 oktober 1945