U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Eimericus Martinus Berkers (1939-2012)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox persoon
{{Infobox persoon
| naam          = Eimericus Martinus Berkers  
| naam          = Eimericus Martinus Berkers (1939-2012)
| foto          = [[Bestand:13.609.jpg|200px]]
| foto          = [[Bestand:13.609.jpg|200px]]
| tekst          = Foto: collectie Maria Berkers
| tekst          = Foto: collectie Maria Berkers
Regel 10: Regel 10:
| overl.datum    = 10 juni 2012
| overl.datum    = 10 juni 2012
| partner(s)    =  
| partner(s)    =  
| beroep(en)    = frater, typograaf, leraar, overste
| beroep(en)    = frater, typograaf, leraar
}}
}}
{{link stamboom|stamboom=''[[Berkers]]''}}
'''Eimericus Martinus Berkers (1939-2012)''', roepnaam Harrie, was afkomstig uit Deurne en trad in bij de [[fraters van Tilburg]], waar hij de kloosternaam ''frater Lambertus'' ontving.
'''Eimericus Martinus (Harrie) Berkers (1939-2012)''' was afkomstig uit Deurne en trad in bij de [[fraters van Tilburg]], waar hij de kloosternaam '''frater Lambertus''' ontving.








Harrie was de oudste zoon van [[Johannes Berkers (1906-1990)|Johannes (Hannes) Berkers (1906-1990)]] en Maria Francisca (Cisca) Verrijt (1909-2007), en een kleinzoon van [[Eimericus Berkers (1869-1957)|Eimericus (Driekske) Berkers (1869-1957)]] van de [[Groentewinkel Berkers]].  
Hij was de oudste zoon van [[Johannes Berkers (1906-1990)|Johannes (Hannes) Berkers (1906-1990)]] en Maria Francisca (Cisca) Verrijt (1909-2007), en een kleinzoon van [[Eimericus Berkers (1869-1957)|Eimericus (Driekske) Berkers (1869-1957)]] van de [[Groentewinkel Berkers]]. <br>Hij bracht zijn jeugd door op de [[Schutsboom]] en kwam via de [[Lagere jongensschool aan de Zandbosweg|lagere jongensschool aan de Zandbosweg]] in contact met de fraters die daar het onderwijs verzorgden.<br> Hij wilde ook frater worden en vertrok naar Goirle en later naar Tilburg om  
 
er de interne opleiding te volgen.
Hij bracht zijn jeugd door op de [[Schutsboom]] en kwam via de [[lagere jongensschool aan de Zandbosweg]] in contact met de fraters die daar het onderwijs verzorgden.
 
Hij wilde ook frater worden en vertrok naar Goirle en later naar Tilburg om er de interne opleiding te volgen.
 
Op 29 augustus 1957 trad hij als achtien-jarige in bij de fraters van Tilburg en legde de eeuwige gelofte af op 15 augustus 1963.
 
Hij kreeg er een opleiding als typograaf en werkte vervolgens korte tijd in Nederland en Curaçao. Vele jaren was hij directeur en leraar bij drukkerij Leo Victor in Paramaribo, Suriname.
 
Ook maakte hij er zich verdienstelijk als secretaris van de plaatselijke parochie, het internaat en het bisdom.
 
In de fratergemeenschap van Paramaribo was hij lange tijd regionale overste en communiteitsoverste. In 1995 werd hij benoemd tot Ridder in de Ere-Orde van de Gele Ster.
 
In maart 2012 hoorde frater Lambertus tot de drie laatst overgebleven fraters in Suriname die toen dat land na een aanwezigheid van 110 jaar verlieten.


Op 29 augustus 1957 trad hij als 18-jarige in bij de fraters van Tilburg en legde de eeuwige gelofte af op 15 augustus 1963. <br>Hij kreeg er een opleiding als typograaf en werkte vervolgens korte tijd in Nederland en Curaçao. Vele jaren was hij directeur en leraar bij drukkerij Leo Victor in Paramaribo, Suriname.<br>
Ook maakte hij er zich verdienstelijk als secretaris van de plaatselijke parochie, het internaat en het bisdom.<br>
In de fratergemeenschap van Paramaribo was hij lange tijd regionale overste en communiteitsoverste. In 1995 werd hij benoemd tot Ridder in de Ere-Orde van de Gele Ster.<br>
In maart 2012 hoorde frater Lambertus tot de drie laatst overgebleven fraters in Suriname die toen dat land na een aanwezigheid van 110 jaar verlieten.<br>
Op vrijdag 15 juni 2012 werd hij begraven op de begraafplaats van de fraters op het landgoed Steenwijk te Vught.
Op vrijdag 15 juni 2012 werd hij begraven op de begraafplaats van de fraters op het landgoed Steenwijk te Vught.


Regel 41: Regel 31:
[[categorie:typograaf]]
[[categorie:typograaf]]
[[categorie:leraar]]
[[categorie:leraar]]
[[categorie:overste]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)