U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Epoxyramen in de Maria-Vredeskapel

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand: 01.968.JPG|thumb|400px|Een van de ramen.<br>Foto coll. Thom van der Straaten.]]In september 1999 werden de zes eenvoudige glas-in-lood raampjes in de '''Maria-Vredeskapel''' vervangen door sfeervolle '''epoxyramen.'''
In september 1999 werden de zes eenvoudige glas-in-lood raampjes in de '''Maria-Vredeskapel''' vervangen door sfeervolle '''epoxyramen.'''




===Algemeen===
Maria-priester Jan Hoes had voorgesteld om de zes glas-in-lood raampjes in de [[Maria-Vredeskapel]], met een zeer eenvoudig ruitjespatroon, uit de kapel te verwijderen en te vervangen door ‘glorieus’ epoxyglas. Maar zo voegde hij er aan toe ''ik ken daar geen sponsors meer voor zoals ik die vond voor de restauratie van het Egbert Dekkers secco en de vervaardiging van het nieuwe Madonnabeeld''. De [[gemeente Deurne]] stelde 3000 gulden beschikbaar, de Deurnese samenleving 8000 gulden en ook het Anjerfonds deed een bijdrage.


Het ontwerp voor de nieuwe ramen is gemaakt door [[Pieter Wiegersma]]. Pieter kreeg 55 jaar eerder ook al de opdracht om zes ramen te ontwerpen maar drie van de zes ramen werden door de toenmalige clerus te frivool en te onzedig bevonden en mochten derhalve niet geplaatst worden. In zijn boek ''[[Postbode van de Hemel]]'' beschrijft Wiegersma de ramenkwestie zeer uitvoerig.
Maria-priester Jan Hoes had voorgesteld om de zes glas-in-lood raampjes in de [[Maria-Vredeskapel]], met een zeer eenvoudig ruitjespatroon, uit de kapel te verwijderen en te vervangen door ‘glorieus’ epoxyglas. Maar zo voegde hij er aan toe ‘ik ken daar geen sponsors meer voor zoals ik die vond voor de restauratie van het Egbert Dekkers secco en de vervaardiging van het nieuwe Madonnabeeld. De [[gemeente Deurne]] stelde 3000 gulden beschikbaar, de Deurnese samenleving 8000 gulden en ook het Anjerfonds deed een bijdrage.  


===Thema's===
Het ontwerp voor de nieuwe ramen is gemaakt door [[Pieter Wiegersma]]. Pieter kreeg 55 jaar daarvoor ook al de opdracht om zes ramen te ontwerpen maar drie van de zes ramen werden door de toenmalige clerus te frivool en te onzedig bevonden en mochten derhalve niet geplaatst worden. In zijn boek [[Postbode van de Hemel]] beschrijft Wiegersma de ramenkwestie zeer uitvoerig.
De ramen vertonen het beeld van de Madonna met kind zoals die vroeger in de oude madonnakastjes van vele Brabantse boerderijen te zien te waren, aangekleed met fragmenten van de bruidssluier en kleurige lappen omringd met papieren bloemen. Verder zijn op de ramen verschillende symbolische taferelen afgebeeld zoals vogels (als symbool van ontmoeting en vriendschap), vissen (als symbool van de vrijheid), bloemen (als teken van cultuur en ontwikkeling) en een tamboerijn (als oudste muziekinstrument).
===Epoxy===
De nieuwe epoxyramen voor de kleine, diepe vensters van de kapel werden volgens een speciale methode vervaardigd door het atelier van Henriette Flos-Hanraets in Tegelen.
Nadat het ontwerp op schaal klaar was tekende Pieter Wiegersma de ramen op ware grootte uit. Vervolgens koos hij de kleuren en de dikte van het glas. Iedere kleur kreeg een nummer en dat werd op de werktekening genoteerd. Het glas, in dit geval 2 cm dik, werd volgens de tekening in model gekapt door medewerkers van het atelier. Toen al het glas voor alle ramen gekapt was werd alles nog eens door Pieter Wiegersma op een lichttafel bekeken en werden er hier en daar nog wijzigingen aangebracht. Vervolgens werden de stukjes glas door middel van epoxy, een kunsthars, met elkaar verbonden. Aan de buitenzijde van de kapel worden de ramen beschermd door een 5 mm dik lexan (polycarbonaat)  in een zwart geanodiseerd profiel.  


Doordat het glas gekapt werd ontstonden er rondom ieder stukje glas oneffenheden die bij invallend licht telkens weer een andere uitstraling geven.  
De nieuwe epoxyramen voor de kleine, diepe vensters van de kapel werden volgens een speciale methode vervaardigd door de firma atelier Flos in Tegelen. Aan de buitenzijde van de kapel worden de ramen beschermd door een 5 mm dik lexan in een zwart geanodiseerd profiel. Op zondag 22 augustus 1999 werden de epoxyramen tentoongesteld in [[De Vierspan]] en in september daaropvolgend in de Maria-Vredeskapel geplaatst. De eerste Open Monumentendag in Deurne werd een groot succes met onder andere als primeur de nieuwe sfeervolle epoxyramen van de Maria-Vredeskapel.
 
<gallery caption="">
===Ingebruikname===
Foto's collectie Thom van der Straaten
Op zondag 22 augustus 1999 werden de epoxyramen tentoongesteld in [[De Vierspan]] en in september daaropvolgend in de Maria-Vredeskapel geplaatst. De eerste Open Monumentendag in Deurne werd een groot succes mede door de nieuwe sfeervolle epoxyramen van de Maria-Vredeskapel.
<gallery caption="Foto's uit de collectie van Thom van der Straaten">
Bestand: 01.963.JPG|
Bestand: 01.963.JPG|
Bestand: 01.964.JPG|
Bestand: 01.964.JPG|
Regel 24: Regel 15:
Bestand: 01.966.JPG|
Bestand: 01.966.JPG|
Bestand: 01.967.JPG|
Bestand: 01.967.JPG|
Bestand: 01.968.JPG|
</gallery>
</gallery>


[[categorie:kapel]]
[[categorie:kapel]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)