U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Glas-in-loodramen in het gemeentehuis van Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 3 jan 2014 om 09:06
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De gebrandschilderde ramen van Wilhelm Derix in de voormalige raadskamer. Foto collectie RHCe
Het gebrandschilderd raam van Hendrik Wiegersma in het trappenhuis. Foto collectie RHCe

Tussen 1921 en 1939 werd diverse ruimten in het gemeentehuis aan de Markt van Deurne door Wilhelm Derix uit Goch en Hendrik Wiegersma van gebrandschilderde glas in lood ramen voorzien.


Raadskamer

In 1921 werden alle vensters in de voormalige raadszaal voorzien van gebrandschilderde glas-in-lood ramen, naar een ontwerp van Wilhelm Derix uit Goch. De keuze van de onderwerpen werd gemaakt in overleg met burgemeester Van Beek. Het centrale raam wordt geflankeerd door twee ramen met historische wapens en vermanende spreuken: ter linkerzijde onder meer het wapen van de Van Doerne's: oude heren van Deurne, met erboven de tekst: "Zwijgt niet als gij spreken moet", ter rechterzijde het wapen van Noord-Brabant en de tekst: "Spreekt niet als gij zwijgen moet".

Burgemeesterskamer

In 1921 werd in de voormalige burgemeesterskamer eveneens gebrandschilderde glas-in-lood ramen, naar een ontwerp van Wilhelm Derix uit Goch, geplaatst met onder meer de spreuken: "De taak van een regent is niet licht", "Elke dag heeft zijn zorgen", "Vrijheid onder de wet" en "Vrees God, eer den Koning" .'

Hal / trappenhuis

Bij de vijfde verbouwing van het gemeentehuis in 1939 werd in de hal van het gemeentehuis een gebrandschilderd raam van Hendrik Wiegersma geplaatst, dat wil zeggen hij heeft de canons getekend die door zijn zoon Pieter als glazenier uitgevoerd werden. Het raam stelt het leven van Sint Willibrordus voor. De plaatsing kwam wederom op verzoek van burgemeester Van Beek tot stand. Bij zijn vertrek in 1939 en de komst van burgemeester Lambooij gaf dat nog enige aanleiding tot verwikkelingen over de hoogte van de aanschafprijs. Na de zesde verbouwing van het gemeentehuis in 1985-1986 werd het raam verplaatst naar het trappenhuis.