Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Godefridus van Heugten (1899)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Godefridus van Heugten (1899)
25.111.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Godefridus van Heugten
Roepnaam Friedje
Geboorteplaats Deurne-Neerkant
Geboortedatum 28 juli 1899
Beroep(en) bouwvakarbeider
Friedje van Heugten werd door de politie gesommeerd om zich uit het bos te verwijderen.

Godefridus (Friedje) van Heugten (1899) kan beschouwd worden als de laatste Deurnese holbewoner.


Hij was het tweede kind en de oudste zoon uit een gezin van elf kinderen van Hendricus Marinus van Heugten (1871-1950) en Geertruida (Trui) van Calis (1873-1940). Hij werd geboren op de Heitrak onder Neerkant op het adres D.244. Toen hij vier jaar oud was verhuisde het ouderlijk gezin naar de Kleine Heitrak onder Asten (parochie Neerkant, waar zijn vader het landbouwbedrijf voortzette.

In 1927 emigreerde hij naar Canada om daar zijn geluk te beproeven. Hij vertrok per boot (The White Star Dominion) en arriveerde in Halifax, Canada op 28 maart 1927. Hij vond er werk als bouwvakarbeider en trouwde met een gescheiden vrouw die al vier kinderen had. Dit huwelijk liep ook op de klippen. Hij ging in Canada een kluizenaarsleven leiden en zwierf er door de bossen.

Een aantal jaren na de oorlog werd hij daar door de politie gegrepen vanwege zijn zwerversbestaan en omdat hij een valse identiteit had aangenomen. Vervolgens werd hij het land uitgezet.
Terug in Nederland leidde hij ook hier een bestaan in afzondering en bewoonde een half ondergrondse hut in de Liesselse bossen. In 1959 werd zijn hol daar door een gemeenteambtenaar en politieagent Van Boven ontdekt. Door de gemeente werd hem een baan in een werkproject aangeboden maar hij weigerde dat resoluut omdat hij vond dat hij van 2000 gulden op zijn bankrekening en van een uitkering van zo'n 70 Canadeese dollars, die hij maandelijks ontving als aflossing op drie door hem daar verkochte huizen, het hier met zijn leefstijl wel kon redden. Ook opname in een verzorgingstehuis bij de zusters van Asten of van Neerkant wees hij van de hand.
In het prille voorjaar van 1961 werd hij door de politie uit zijn hol gezet en kreeg hij van de burgemeester een voormalig transformatorhuisje nabij de Halte aan de Griendtsveenseweg als woning aangeboden. In het huisje ontbraken ramen en de Helmondse persfotograaf Pierre van de Meulenhof bezorgde hem enkele oude ramen die bij een renovatie van zijn eigen woning waren vrijgekomen.

Literatuur[bewerken]

  • De Volkskrant wijdde onder de kop Holbewoner moest verhuizen naar transformatorhuisje op 17 maart 1961 een groot artikel aan deze zonderlinge Deurnenaar. Hierin werd ook bijgaande portretfoto van hem gepubliceerd.
  • Ook Het Vrije Volk schreef uitgebreid over hem in haar editie van 17 maart 1961 onder de kop Friedje van Heugten ruilt haar hut voor huis.

Het is niet bekend hoe lang Fried van Heugten in het transformatorhuisje woonde en waar of wanneer deze man is overleden.

Bronnen, noten en/of referenties