U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Het Zinkske

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
{{Kaart
'''Het Zinkske''' (of: '' 't Zinkske'') is een Peelrestant van 130 ha dat zich bevindt tussen [[Neerkant]] en [[Helenaveen]]. Het gebied maakt een klein, apart gelegen deel uit van de veel grotere [[Deurnese Peel]]. [[Rijksweg 67]] doorsnijdt sinds 1965 dit gebied.  
|51.388042, 5.907729
|51.380915, 5.908892
|51.375588, 5.897575
}}
'''Het Zinkske''' (of: '' 't Zinkske'') is een Peelrestant van 130 hectare dat zich bevindt tussen [[Neerkant]] en [[Helenaveen]]. Het gebied maakt een klein, apart gelegen deel uit van de veel grotere [[Deurnese Peel]]. [[Rijksweg 67]] doorsnijdt sinds 1965 dit gebied.  




Regel 11: Regel 6:
Het Zinkske ligt aan de provinciegrens met Limburg direct noordelijk van het punt waar de [[Helenavaart]] en het [[Kanaal van Deurne]] elkaar ontmoeten. De oevers van deze kanalen bieden een aardige wandeling. Het Zinkske is grotendeels afgerasterd met het oog op begrazing door schapen.  
Het Zinkske ligt aan de provinciegrens met Limburg direct noordelijk van het punt waar de [[Helenavaart]] en het [[Kanaal van Deurne]] elkaar ontmoeten. De oevers van deze kanalen bieden een aardige wandeling. Het Zinkske is grotendeels afgerasterd met het oog op begrazing door schapen.  


Naar het zuiden sluit 't Zinkske aan het voormalige natte landbouwgebied [['t Molentje]] en bij Peelrestant de [[Heitrakse Peel]]. Samen vormen deze drie gebieden, verbonden door het Kanaal van Deurne, een goed samenhangende, uitgestrekte natuurzone. Deze zone is bijna geheel eigendom van Staatsbosbeheer. Naar het zuiden toe zet die zone zich langs de Helenavaart nog voort in de gemeente Peel en Maas met de natuurgebieden Scherliet', Het Kwakvors en Marisberg.
Naar het zuiden sluit 't Zinkske aan het voormalige natte landbouwgebied [['t Molentje]] en bij Peelrestant de [[Heitrakse Peel]]. Samen vormen deze drie gebieden, verbonden door het Kanaal van Deurne, een goed samenhangende, uitgestrekte natuurzone. Deze zone is bijna geheel eigendom van Staatsbosbeheer. Naar het zuiden toe zet die zone zich langs de Helenavaart nog voort in de gemeente Peel en Maas met de natuurgebieden ''Scherliet'', ''Het Kwakvors'' en ''Marisberg''.


De naam 'het Zinkske' bevat een streekgebonden woord voor een laagte. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat een van de nabijgelegen vroegere Peelpaden, de huidige [[Oude Peelstraat]], op een hogere zandrug ligt.
De naam 'het Zinkske' bevat een streekgebonden woord voor een laagte. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat een van de nabijgelegen vroegere Peelpaden, de huidige [[Oude Peelstraat]], op een enkele meters hogere zandrug ligt.  
 
Het Zinkske verscheen voor het eerste op de topografische kaart van 1936  voor een klein gebied ten zuiden van de Oude Peelstraat westelijk van het [[concessiegebied]]. In de loop der jaren werd deze naam gegeven aan het hele gebied ten zuiden van de Oude Peelstraat tot waar het Kanaal van Deurne en de Helenavaart bij elkaar komen. De vroegst bekende vermelding van het Zinkske is te vinden in de notulen van de gemeenteraadsvergadering van 27 juni 1868. Directeur [[Johannes Mathias Deckers (1821-1872)|Jan Deckers]] van de [[Maatschappij Helenaveen]] had de gemeente gevraagd of de Maatschappij een partij graszoden op het Zinkske mocht steken, om daarmee de taluds van de kanaaldijk te bedekken. De verstandhouding tussen de Maatschappij en de gemeente was al niet al te best en die verbeterde door het antwoord op dit verzoek geenszins. De gemeente wilde het verzoek wel toestaan, maar dan moest wel tevoren een machtiging worden aangevraagd, er moest 600 gulden per hectare betaald worden, het beschikbare terrein zou door het gemeentebestuur worden aangewezen én de graszoden moesten vóór het einde van dat jaar zijn geruimd.


{{DEFAULTSORT:Zinkske,'t}}
{{DEFAULTSORT:Zinkske,'t}}
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjabloon: