U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Huisnummering 1950-1955: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Theo V heeft pagina Huisnummering 1953 hernoemd naar Huisnummering 1953-1955)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
In '''1953''' werd de oude '''huisnummering''' vervangen door de huidige adressering met straatnaam en huisnummer.  
In de periode  '''1953-1955''' werd in de [[gemeente Deurne]] de oude wijkindeling vervangen door de huidige adressering met straatnaam waarbij de even huisnummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant gestiueerd waren.  




Er werd toen een lijst opgesteld om met ingang van 1 januari 1955 in de [[gemeente Deurne]] het nieuwe systeem van de straatnamen met huisnummers in te kunnen voeren. Bij raadsbesluit van 23 december 1953 (nr. 256) werden officieel alle straatnamen van Deurne vastgesteld. Tot dat moment waren de verschillende buurtschappen in letters ingedeeld, en kreeg elk huis in dat gehucht een nummer achter die letter.<ref>De betreffende stukken zijn te vinden in [[Regionaal Historisch Centrum Eindhoven]] (RHCe), waar onder toegangskode A-3179 het ''Archief van het [[gemeentebestuur]] van Deurne 1952-1980'' wordt bewaard. De betreffende stukken zijn te vinden onder inv.nr. 1068.</ref> De lijst geeft de hoofdbewoner(s) weer van de toenmalige gemeente Deurne, dus inclusief het [[Vlierden]]se deel van [[Brouwhuis]] en exclusief de gehuchten [[Zand]] en [[Leensel]], die toen nog onder Asten hoorden.
De Gemeentewet van 1851 verplichtte tot de nummering van de huizen en indeling van een stad of dorp  in wijken. In elke wijk moesten de huizen afzonderlijk van een doorlopend nummer voorzien worden "met bijvoeging van eener letter van het Alphabet tot aanduiding der Wijk".
Voor de gemeente Deurne waren die letteraanduidingen:
*Deurne centrum: A, B, C, D, E en F
*Helenaveen: H
* Sint-Jozefparochie: J
*Liessel: L
*Neerkant: N
*Vlierden: V  en het [[Vlierden]]se deel van [[Brouwhuis]]: Br
*Zeilberg: Z
De Franse hoofdstad Parijs had al op 4 februari 1805 de primeur van de eerste huisnummering in de geschiedenis. Dat Parijse voorbeeld met even nummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant werd 70 jaar later nagevolgd in Amsterdam. In Deurne ging men na een voorbereiding van meer dan twee jaar op 1 januari 1955, tachtig jaar later dan Amsterdam, over op deze huisnummering.
Er werd een conversielijst opgesteld om met ingang van 1 januari 1955 in Deurne het nieuwe systeem van de straatnamen met huisnummers in te kunnen voeren. Het archief is afkomstig uit het Nieuw Administratief Archief van de gemeente Deurne, aanvulling, doos XIII. De lijst geeft de hoofdbewoner weer van het grondoppervlak van de toenmalige gemeente Deurne, dus inclusief het Vlierdense deel van Brouwhuis en exclusief de gehuchten [[Zand]] en [[Leensel]], die toen nog onder Asten hoorden. <ref>De betreffende stukken zijn te vinden in [[Regionaal Historisch Centrum Eindhoven]] (RHCe), waar onder toegangskode A-3179 het ''Archief van het [[gemeentebestuur]] van Deurne 1952-1980'' wordt bewaard. De betreffende stukken zijn te vinden onder inv.nr. 1068. Leden van [[heemkundekring H.N. Ouwerling]] kunnen de complete conversielijst bekijken in het digitaal historisch archief DocuDataDeurne</ref>


In DeurneWiki zijn delen van deze lijst te zien bij de beschrijving van de relevante straten. Van een deel van de adressen zijn geen oude nummeringen bekend.
{{refs}}
{{refs}}
[[categorie:straat| ]]
[[categorie:straat| ]]

Versie van 31 dec 2013 11:30

In de periode 1953-1955 werd in de gemeente Deurne de oude wijkindeling vervangen door de huidige adressering met straatnaam waarbij de even huisnummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant gestiueerd waren.


De Gemeentewet van 1851 verplichtte tot de nummering van de huizen en indeling van een stad of dorp in wijken. In elke wijk moesten de huizen afzonderlijk van een doorlopend nummer voorzien worden "met bijvoeging van eener letter van het Alphabet tot aanduiding der Wijk". Voor de gemeente Deurne waren die letteraanduidingen:

  • Deurne centrum: A, B, C, D, E en F
  • Helenaveen: H
  • Sint-Jozefparochie: J
  • Liessel: L
  • Neerkant: N
  • Vlierden: V en het Vlierdense deel van Brouwhuis: Br
  • Zeilberg: Z

De Franse hoofdstad Parijs had al op 4 februari 1805 de primeur van de eerste huisnummering in de geschiedenis. Dat Parijse voorbeeld met even nummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant werd 70 jaar later nagevolgd in Amsterdam. In Deurne ging men na een voorbereiding van meer dan twee jaar op 1 januari 1955, tachtig jaar later dan Amsterdam, over op deze huisnummering. Er werd een conversielijst opgesteld om met ingang van 1 januari 1955 in Deurne het nieuwe systeem van de straatnamen met huisnummers in te kunnen voeren. Het archief is afkomstig uit het Nieuw Administratief Archief van de gemeente Deurne, aanvulling, doos XIII. De lijst geeft de hoofdbewoner weer van het grondoppervlak van de toenmalige gemeente Deurne, dus inclusief het Vlierdense deel van Brouwhuis en exclusief de gehuchten Zand en Leensel, die toen nog onder Asten hoorden. [1]

In DeurneWiki zijn delen van deze lijst te zien bij de beschrijving van de relevante straten. Van een deel van de adressen zijn geen oude nummeringen bekend.

Referenties
  1. De betreffende stukken zijn te vinden in Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe), waar onder toegangskode A-3179 het Archief van het gemeentebestuur van Deurne 1952-1980 wordt bewaard. De betreffende stukken zijn te vinden onder inv.nr. 1068. Leden van heemkundekring H.N. Ouwerling kunnen de complete conversielijst bekijken in het digitaal historisch archief DocuDataDeurne