U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

In de Generaliteitslanden: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 8: Regel 8:
Op de voorkaft van het boekje staat een afbeelding van het [[Groot Kasteel]] van Deurne.
Op de voorkaft van het boekje staat een afbeelding van het [[Groot Kasteel]] van Deurne.


Het verhaald werd gepubliceerd in: ''[http://tijdschriften.delpher.nl/nl/view/index?query=Deurne&coll=dts&page=1&maxperpage=10&image=dts%3A1403006%3Ampeg21%3A0038 Stemmen des Tijds; Maandblad voor christendom en cultuur jrg 1, 1912 (volgnr. 6)] januari 1912 (schatting)]
[[categorie:Roman]]
[[categorie:Roman]]

Versie van 8 apr 2014 12:16

In de Generaliteitslanden is de titel van een historische roman, die zich afspeelt in het protestantse milieu van Deurne in de generaliteitsperiode van 1701 tot 1704.


De roman is geschreven door L.E. In zijn boek "Deurne en de Peel" behandelt de schrijver W.A.M. van Heugten op blz. 111 t/m 120 de historische roman en vooral zijn speurtocht naar de identiteit van de schrijfster ervan. Dit blijkt Frauck Engelberts te zijn.

Hoofdpersoon in het boek is Françosa Caesteker, de dochter van de Deurnese schout en secretaris Louis Caesteker. Ook het latere geboortehuis van Martinet, waarin zij destijds woonde, komt daarin voor. Thema van het boek is de geïsoleerde positie van de kleine gereformeerde gemeenschap in de katholieke omgeving. Het boek eindigt met de verloving van Françosa Caesteker met dominee Johannes Rauwers.

Op de voorkaft van het boekje staat een afbeelding van het Groot Kasteel van Deurne.

Het verhaald werd gepubliceerd in: Stemmen des Tijds; Maandblad voor christendom en cultuur jrg 1, 1912 (volgnr. 6) januari 1912 (schatting)]