U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Jeroen Boschstraat: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Jeroen Boschstraat''' is een weg die de Steenovenweg, de Paulus Potterstraat en de Rogier van de Weijdenstraat in de wijk [[Sint-Jozefparochie (wijk)| S...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Jeroen Boschstraat''' is een weg die de [[Steenovenweg]], de [[Paulus Potterstraat]] en de [[Rogier van de Weijdenstraat]] in de wijk [[Sint-Jozefparochie (wijk)| Sint-Jozefparochie]] met elkaar verbindt.
'''Jeroen Boschstraat''' is een weg die de [[Steenovenweg]], de [[Paulus Potterstraat]] en de [[Rogier van der Weijdenstraat]] in de wijk [[Sint-Jozefparochie (wijk)| Sint-Jozefparochie]] met elkaar verbindt.




De straat werd grotendeels in de vroege jaren tachtig aangelegd in het kader van een project voor de uitgifte van bouwkavels op de plek van vroegere sportvelden. Het westelijkste deel van de straat, het deel dat uitkomt op de [[Rogier van der Weijdenstraat]], bestond al langer en was onderdeel van de straat [[Pastoorsbos]]. Aan dat deel van de straat staat een blok met [[Bogaerswoning]]en uit 1964.


De Jeroen Boschstraat is genoemd naar Jeroen Bosch alias Hiëronymus van Aken, 's-Hertogenbosch circa 1450 – 1516. Omstreeks 1480 trouwde hij met Aleyt Goyaerts van der Meervenne, een jonkvrouwe uit Oirschot. Bosch was lid van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap. Zijn echtgenote was beschermvrouwe van een klooster in Oirschot. Bosch is op deze manier in bezit gekomen van het goed ten Roedenken, dat zijn vrouw erfde. Hij ontwierp met zijn vriend en kunstbroeder Jan Heijns het hoogaltaar van het LieveVrouwekoor en de ontwerpen voor de beschilderde glansvensters van de St. Jan te 's-Hertogenbosch. Als schilder werd hij zeer bewonderd door koning Philips II. Een aantal van zijn schilderijen is op deze wijze in Madrid terechtgekomen. Vele vorsten en kardinalen (o.a. Hendrik van Nassau, kardinaal Grimari en landvoogdes Margaretha van Oostenrijk) kochten destijds zijn werken.  
De Jeroen Boschstraat is genoemd naar Jeroen Bosch, alias Hiëronymus van Aken, ('s-Hertogenbosch circa 1450 – 1516), een bekend kunstschilder uit Den Bosch.  


[[Categorie:Straat]]
[[Categorie:Straat]]

Huidige versie van 11 nov 2023 om 17:00

Jeroen Boschstraat is een weg die de Steenovenweg, de Paulus Potterstraat en de Rogier van der Weijdenstraat in de wijk Sint-Jozefparochie met elkaar verbindt.


De straat werd grotendeels in de vroege jaren tachtig aangelegd in het kader van een project voor de uitgifte van bouwkavels op de plek van vroegere sportvelden. Het westelijkste deel van de straat, het deel dat uitkomt op de Rogier van der Weijdenstraat, bestond al langer en was onderdeel van de straat Pastoorsbos. Aan dat deel van de straat staat een blok met Bogaerswoningen uit 1964.

De Jeroen Boschstraat is genoemd naar Jeroen Bosch, alias Hiëronymus van Aken, ('s-Hertogenbosch circa 1450 – 1516), een bekend kunstschilder uit Den Bosch.