DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Johannes Reijnder Rutten Cluijtmans

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Johannes Reijnder Rutten Cluijtmans, omstreeks 1570 in Deurne geboren, bouwde een indrukwekkende carrière op binnen het openbaar bestuur van Gemert.


In de Gemertse archieven komt hij voor als schout, magister en notaris. In die laatste functie werd hij in 1597 geadmitteerd. Op 1 december 1598 werd hij secretaris van Gemert. Hij beëindigde dit werk in 1634. Ook bekleedde hij de post van rentmeester van de commanderij van Sint Jan te Gemert. In de nadagen van zijn ambtelijke carrière was Cluijtmans (vermoedelijk tot 1644) actief als secretaris van Meijel.

Het voorgeslacht van Johannes Reijnder Rutten Cluijtmans was ook afkomstig uit Deurne. In Deurne kwam de familie vanaf de veertiende eeuw tot groei en bloei. De stamvader van de familie was Macharius de Rutte alias De Buck. Hij was presbyter, vicaris, rector en pastoor van de kerken van Bakel en Deurne. Hij leefde tussen 1350 en 1427. In die tijd was het in Brabant heel gewoon dat de pastoor samenleefde met een vrouw. Uit Makarius relatie met Aleid de Rutte werd Rutger Smeijts geboren. De toenaam Smeijts duidt mogelijk op het beroep van smid. Rutger leefde tussen 1390 en 1450 op het leengoed Rutte of Ruth. Ook hij trouwde niet, maar kreeg bij Luijtgard, dochter van Henrick Boeyaert, twee natuurlijke kinderen Aleid en Jan.

Rutger Smeijts natuurlijke zoon Jan is de eerste drager van de familienaam. Hij werd in de cijnsboeken vermeld als Jan de Ruth alias van de Cluidt geheten Cluijtmans, ofwel Jan de Ruth afkomstig van het grondstuk De Cluidt. Hiermee wordt de herkomst van de familienaam verklaard. Het is een toponiem.

Jan leefde te Deurne tussen circa 1420 en 1480. Uit de cijnsboeken blijkt, dat hij dicht bij de Sint-Willibrorduskerk van Deurne woonde. Hij is momber en provisor van de Tafel van de Heilige Geest te Deurne, tiendpachter van de Duitse Orde te Deurne. Ook hij trouwde niet, maar had wel een relatie met Aleid.

Jan de Ruth Cluijtmans kreeg een zoon Rutgher Jan. Deze werd leenman van de Abdij van Echternach. Rutgher trouwde met Heijlkenen. Het bewijs daarvan levert een verkoopakte uit 1505, waarin de kinderen van dit echtpaar de bezittingen van hun ouders verdeelden. Zo werd onder meer afgesproken, dat

offter enighe scult stont noch onbetaelt ende gemaeckt waer, bij leven Heijlkenen Rutten, des voirs. kijnderen moeder, die sullen allen die voirs. kijnderen gelijck dragen, behalve Mr. Rutghere.

Met mr. Rutghere wordt hun broer Rutger bedoeld, die priester en rector werd en in 1556 het beneficie kreeg van het Altaar van het H. Kruis in de Sint-Willibrorduskerk van Deurne.

Uit het huwelijk tussen Jan en Heijlken werd onder andere geboren Jan Rutten die auste Cluijtmans. Hij werd in Bakel of Deurne geboren omstreeks 1470. Hij trouwde met Cristine Jan Reijnderts (Swevers soen), dochter van Jan Reijnderts van Koenraert en Yde Henrics van der Water. Hij werd de grootvader van mr. Joannes Cluijtmans.

Bron[bewerken]

In maart 2011 verscheen het boek Alles op een Kluit. Het gaat over de families Klutman en Kluitman. De auteur is Frans van Gorkum.

Externe link[bewerken]