DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Johanna Paulina Engelen (1920-2010)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Johanna Paulina Engelen (1920-2010)
<foto:collectie Pauline Engelen>
Pauline Louwers Engelen
Persoonsinformatie
Volledige naam Johanna Paulina Engelen
Roepnaam Pauline
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 20 november 1920
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 18 juni 2010
Partner(s) Hendricus (Harrie) Johan Louwers (1916-1998)

Johanna Paulina (Pauline) Engelen (1920-2010) werd geboren op het adres Derpsestraat 18. Ze was ruim 50 jaar getrouwd met Harrie Louwers.


Het gezin van Wilhelmus (Willem) Engelen (1879-1961) en Anna Maria van der Heijden (1887-1977) bestond uit zes kinderen. Pauline was het eerste kind en oudste dochter van het gezin. Na de lagere school moest ze vooral thuis werken, koeien melken, een groot deel van het huishouden doen en als bijverdienste schoonmaken bij notaris Tromp.

Het koemelken gebeurde met de hand en vaak in de wei. Als twaalfjarige ging ze met de melkbus aan de fiets naar de wei waar dan gemolken werd. Thuis werd dan de melk door een zeef, de zei, gedaan en gekoeld. De melkbussen werden opgehaald door paard en platte wagen en naar de Zuivelfabriek Sint Isidorus gebracht.

<Pauline Engelen ><foto:collectie Pauline Louwers Engelen>

Harrie Louwers kwam in het leven van Pauline. Op 18 oktober 1947 voor de wet trouwden en op 21 oktober voor de kerk.

Het eerste huis dat Harrie samen met Pauline huurde was aan de Vlierdenseweg 123: twee kamers en een halve gang. Twee kinderen werden er geboren: Wim en Annemarie. In maart 1953 verhuisde het gezin naar Derpsestraat 44 waar nog twee kinderen geboren werden: Arie en Henri. In november 1968 verhuisden ze naar de Pastoor Jacobsstraat 8.

Er kwam meer tijd vrij en Pauline ging zingen. Op 11 februari 1971 werden de eerste vrouwen als lid van het kerkkoor verwelkomd in de toenmalige Sint-Annaschool in de Visser. Tot dat moment bestond het koor uitsluitend uit mannen. De vrouwen zouden de taak overnemen van de mannen voor het verzorgen van de doordeweekse diensten zoals huwelijks- en uitvaartdiensten en jubileumvieringen. Het gemengd Willibrorduskoor ofwel R.k. kerkkoor Heilige Willibrord werd gestart met 12 dames onder leiding van dirigent Joh Coolen. Het 25-jarig bestaan van het dameskoor werd tijdens het jaarlijks Ceciliafeest gevierd in De Vierspan met het uitreiken van het zilveren Gregoriusspeld door pastoor Hasselman aan Pauline Louwers-Engelen, Riena Louwers-van der Heijden, Mia Smulders, Leny Verbakel, Mia van der Heijden, Tonny van den Eijnden, Anny Heinemans en Hanneke Koolen.

Zingen was haar grootste hobby, bijna 40 jaar was ze lid van het kerkkoor. Ook was ze op 1 januari 1982 25 jaar lid bij de KBO afd. H. Geest waar ze op 15 maart 2007 werd geëerd met een oorkonde en in de bloemetjes werd gezet.