U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johannes Matthijs Lips (1909-1984)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Wilvd (overleg | bijdragen) op 15 apr 2016 om 14:26 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox persoon | naam = Pater Othmarus | foto = 200px | tekst = | volledige naam = Johannes Matthijs...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pater Othmarus
Bestand:Johannes Lips.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Matthijs Lips
Roepnaam John
Geboorteplaats Moerdijk
Geboortedatum 18 december 1909
Overl.plaats Nijmegen
Overl.datum 22 juni 1984
Beroep(en) pater Kapucijn
Bestand:J. Lips.jpg
Pater Othmarus bij zijn bevrijding
Bestand:Pater Lips.jpg
Burgemeester Sweens reikt de ridderorde uit aan pater Othmarus.

Johannes Matthijs (John) Lips (1909-1984) had de kloosternaam pater Othmarus en is vooral bekend geworden vanwege zijn tomeloze inzet voor de geestelijke gezondheidszorg in de regio Helmond. Hij was voorzitter van de Maria Goretti stichting, die ook voor Deurne van groot belang is geweest. Later kreeg deze stichting zijn naam Othmarusstichting.

In september 1929 trad hij in bij de Orde der Minderbroeders Kapucijnen in ’s-Hertogenbosch en werd op 4 augustus 1936 werd priester gewijd. Na zijn priesterwijding werd hij aangesteld tot aalmoezenier in ’s-Hertogenbosch.

Tweede wereldoorlog

In Boxtel en Vught preekte pater Othmarus in die tijd tegen het nationaalsocialisme. Hij zag deze ideologie als het nieuwe heidendom. Een collaborateur, die zijn anti-nazipreken had aangehoord, gaf hem daarna aan bij de Duitsers.

Na zijn arrestatie zat Othmarus in diverse gevangenissen en kampen. Uiteindelijk kwam hij in september 1941 terecht in het Beierse dorp Dachau. In Dachau had SS-chef Himmler al in 1933 een strafkamp laten inrichten voor politieke tegenstanders van het Hitlerregiem. Er zaten 2720 geestelijken uit heel Europa, drie en zestig van hen kwamen uit Nederland. In het kamp behoorde Othmarus tot een groep van zestien gevangenen die voedsel, kolen en lijken moesten vervoeren. Het werk was zo zwaar dat veertien van hen daarbij omkwamen.

Op zondag 29 april 1945 rond 17.30 uur werden Othmarus en de andere kampgevangenen door de Amerikanen bevrijd. Na de bevrijding op 29 april woog Othmarus nog maar 36 kilo, terwijl hij bij zijn arrestatie 111 kilo had gewogen.

Na zijn thuiskomst verbleef Othmarus enige tijd bij zijn ouders, die in zijn geboortedorp Moerdijk woonden. Daarna keerde hij naar het Kapucijnenklooster in ’s-Hertogenbosch terug.

Na de oorlog

Ondanks het feit dat hij op latere leeftijd veel last had van het “kampsyndroom” probeerde hij het gewone leven weer op te pakken. In 1949 werd hij overgeplaatst naar Helmond, waar hij zich verdienstelijk maakte en ging aan het werk bij het Consultatiebureau voor Alcohol. Hij werd de "Pater van de Zorgenkindjes" genoemd. Hij was grondlegger van het RIAGG (Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg) en SPD (Sociaal Psychiatrische Dienst) en de grote man achter de Othmarusstichting. Ook was hij aalmoezenier voor ex-gedetineerden en oprichter van diverse verzorgingshuizen voor geestelijk gehandicapten, zoals de Vliert in Vlierden, de Waard in Helmond en de Bleek in Beek en Donk.

In 1975 vertrok pater Othmarus naar Nijmegen en overleed daar op 22 juni 1984. Hij ligt begraven op het kloosterkerkhof van Velp (N.-Br.).

Zie verder onder Stichting ORO en de Othmarusstichting

Literatuur

De gruwelijke ervaringen beschreef hij direct na zijn bevrijding in kapucijnenblad “Rotonde”. In 1946 werden deze teksten uitgegeven in boekvorm “Van pij en boevenpak”.

Onderscheidingen

Op 7 oktober 1950 ontvangt Othmarus als officiële erkenning voor zijn vaderlandsliefde het “Mobilisatie Oorlogskruis”.

Pater Othmarus Lips werd op 17 april 1956 door burgemeester Sweens van Helmond gedecoreerd voor zijn werk op het gebied van de drankbestrijding. Hij werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau