DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Kiosk in Vlierden

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Kiosk (Vlierden))
Ga naar: navigatie, zoeken
De oude muziekkiosk van Vlierden, tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. Foto collectie Paul Jacobs
Na de oorlog werd deze muziekkiosk in Vlierden gebouwd.
Foto: collectie gemeente Deurne
Fanfare Wilhelmina in en voor de kiosk in maart 1984. Foto collectie Ton Hartjens.

De nieuwe kiosk in Vlierden, die de plaats van de oude school heeft ingenomen, werd op zaterdag 19 augustus 1950 feestelijk geopend.


In september 1944 werd ook de kiosk in Vlierden door oorlogsgeweld verwoest. Sindsdien werd een enkele keer een concert gegeven op luchtbandwagens. Bijna drie jaren werden pogingen aangewend om het verloren bezit weer terug te krijgen.

Onder de belangeloze leiding van architect ]os van Griensven uit Deurne, aannemer Fransen uit Ommel (oud inwoner van Vlierden) en G. van Otterdijk die samen in enkele weken van een oude school een kiosk wisten te bouwen die paste bij de dorpse omgeving van Vlierden. Het bijzondere van deze kiosk was destijds het houten klankbord dat door architect en timmerman Van Otterdijk uit Vlierden werd aangebracht.

Dat Vlierden haar kiosk kreeg was mede te danken aan de medewerking van het gemeentebestuur, van de afdeling Openbare Werken, van het GEB, van het Anjerfonds en wederopbouw.

Door eendrachtig samenwerking onder de leden van Fanfare Wilhelmina en de spontaan aangeboden hulp van de Jonge Boerenstand Vlierden konden de bouwkosten laag gehouden worden. De kiosk zou er niet gekomen zijn zonder de steun van Lambertus te Strake (1894-1991), de beschermheer van het muziekgezelschap.

Op zaterdag 19 en zondag 20 augustus 1950 werd de kiosk, met medewerking van Fanfare Wilhelmina, harmonie Deurne en het Deurnes Gemengd Koor, feestelijk door burgemeester Roefs geopend.

Bronnen[bewerken]