U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Koolweg: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De '''Koolweg''' is genoemd naar de groenten die ook in [[Helenaveen]] op de ’koude grond’ en onder zogenaamde glazen stolpen, ‘klokken’, gekweekt werden: bloemkool, boerenkool, spitskool, savooiekool, rode- en witte kool.
De '''Koolweg''' is genoemd naar de groenten die ook in [[Helenaveen]] op de ’koude grond’ en onder zogenaamde glazen stolpen, ‘klokken’, gekweekt werden: bloemkool, boerenkool, spitskool, savooiekool, rode- en witte kool.


De ''Koolweg'' loopt vanaf de [[Geldersestraat]] in noord-westelijke richting en loopt door in het [[Mariaveen]]. Rond 1900 heette dit weggetje ‘[[De Achterlaan]]’. Die werd zo genoemd omdat het de meest oostelijke en ver weg gelegen laan van Helenaveen was. De [[Koolweg]] loopt parallel aan de grens met Limburg en is vrijwel in originele staat. De Koolweg bezat tot 1944 twee draaibruggen: een klein exemplaar over de Eerste Zijwijk/[[Boksloot]] bij de [[Kruisbesweg]] en een grotere bij de huidige [[Sevenumseweg]] over het onvoltooide [[Sevenumkanaal]]. Beide plaatsen zijn nu voorzien van een dam met duiker. De bocht in de ''Koolweg'' tegenover de [[Rector Nuijtsstraat]] is een gevolg van de inham in de [[Helenavaart]] en een aansluiting van een zijwijk richting [[Mariaveen]]. In die inham heeft rond 1900 een drijvende [[turfstrooiselfabriek]] gelegen.
De ''Koolweg'' loopt vanaf de [[Geldersestraat]] in noord-westelijke richting en loopt door in het [[Mariaveen]]. Rond 1900 heette dit eikenlaantje ‘[[De Achterlaan]]’. Die werd zo genoemd omdat het de meest oostelijke en ver weg gelegen laan van Helenaveen was. De [[Koolweg]] loopt parallel aan de grens met Limburg en is vrijwel in originele staat. Deze laan loopt over de zgn. 'Kleine kant'. van de Helenavaart. De Koolweg bezat tot 1944 twee draaibruggen: een klein exemplaar over de Eerste Zijwijk/[[Boksloot]] bij de [[Kruisbesweg]] en een grotere bij de huidige [[Sevenumseweg]] over het onvoltooide [[Sevenumkanaal]]. Beide plaatsen zijn nu voorzien van een dam met duiker. De bocht in de ''Koolweg'' tegenover de [[Rector Nuijtsstraat]] is een gevolg van de inham in de [[Helenavaart]] en een aansluiting van een zijwijk richting [[Mariaveen]]. In die inham heeft rond 1900 een drijvende [[turfstrooiselfabriek]] gelegen.
[[categorie:straat]]
[[categorie:straat]]

Versie van 26 apr 2014 22:11

De Koolweg is genoemd naar de groenten die ook in Helenaveen op de ’koude grond’ en onder zogenaamde glazen stolpen, ‘klokken’, gekweekt werden: bloemkool, boerenkool, spitskool, savooiekool, rode- en witte kool.

De Koolweg loopt vanaf de Geldersestraat in noord-westelijke richting en loopt door in het Mariaveen. Rond 1900 heette dit eikenlaantje ‘De Achterlaan’. Die werd zo genoemd omdat het de meest oostelijke en ver weg gelegen laan van Helenaveen was. De Koolweg loopt parallel aan de grens met Limburg en is vrijwel in originele staat. Deze laan loopt over de zgn. 'Kleine kant'. van de Helenavaart. De Koolweg bezat tot 1944 twee draaibruggen: een klein exemplaar over de Eerste Zijwijk/Boksloot bij de Kruisbesweg en een grotere bij de huidige Sevenumseweg over het onvoltooide Sevenumkanaal. Beide plaatsen zijn nu voorzien van een dam met duiker. De bocht in de Koolweg tegenover de Rector Nuijtsstraat is een gevolg van de inham in de Helenavaart en een aansluiting van een zijwijk richting Mariaveen. In die inham heeft rond 1900 een drijvende turfstrooiselfabriek gelegen.