DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Kroningsfeest van koningin Wilhelmina

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
“In die tijd bezat Deurne nog geen vaste kiosk. Deze “gelegenheids”-kiosk van hout is vervaardigd van steigerpalen”. Deze tekst staat achter op de foto die door Cis Goossens-de Vet voor publicatie via DeurneWiki ter beschikking is gesteld.

Op 6 september 1898 werd Hare Majesteit Koningin Wilhemina in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ingehuldigd. Aaltje Reddingius (1868-1949) was bij de inhuldiging aanwezig en trad, samen met andere beroemde vocalisten, op in een elitekoor dat geleid werd door Willem Mengelberg. Het kroningsfeest werd op die dag ook in Deurne groots gevierd.


Voor die gelegenheid werd er op de Markt in Deurne een tijdelijke musiekkiosk opgebouwd waar de “Fanfare Deurne” een concert gaf. De eerste Deurnese beroepsfotograaf Bert van den Broek was erbij en maakte de foto rechts.

De bogen rond de Sint-Willibrorduskerk en de Heilig Hartkapel waren in die tijd nog niet gebouwd. Het oude raadhuis van de gemeente Deurne en Liessel dat, tot medio 1898, rechts pal naast de Sint-Willibrorduskerk heeft gestaan, was toen bijna afgebroken.

Links op de foto is Huize St. Joseph van de Zusters Franciscanessen aan de Visser, het latere “Sancta Maria”, ook nog goed te zien.


Versierd gemeentehuis, hier drie jaar oud, t.g.v. het Kroningsfeest van Koningin Wilhelmina in 1898. Foto: collectie Riek Goossens