U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Nationale boomfeestdag

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:16.334.jpg|thumb|400px|De boomplantdag in 1921 in de [[Beukenstraat]] en [[Eikelstraat]].<br><small>foto collectie gemeente Deurne</small>]]
[[Bestand:16.334.jpg|thumb|400px|De boomplantdag in 1921 in de [[Beukenstraat]] en [[Eikelstraat]].<br>Foto coll. gemeente Deurne]]
[[Bestand:30.620.jpg|thumb|400px|De boomplantdag in 2008 langs de Binderendreef. <br><small>foto collectie weekblad voor Deurne</small>]]
De jaarlijkse '''boomplantdag''' kent in [[Deurne]] een traditie die ver teruggaat. Al in 1921 werden er door de schoolkinderen van de [[Sint-Jozefparochie]] bomen geplant.
[[File:Watwercypres in Deurne Helenaveen, geplant met boomplantdag 2010.jpg|thumb|400px|De in 2010 geplante watercypres in Helenaveen in december 2022]]
 
De jaarlijkse '''boomfeestdag''', vroeger '''boomplantdag''' genoemd, kent in Deurne een traditie die ver teruggaat. De eerste boomplantdag werd in 1919 gehouden door de kinderen uit de hoogste klassen van de katholieke én openbare school en vond plaats in de [[Sint-Jozefparochie]].


==Chronologie==
==Chronologie==
Van de eerste boomplantdag verscheen een uitgebreid verslag in [[Zuidwillemsvaart (krant)|De Zuid-Willemsvaart]]. Bij deze eerste Deurnese plantdag waren ook de heren Lonckhuysen en Koning en mevrouw Monté Verloren, ambtenaren van de Heidemaatschappij aanwezig. De stoet kinderen uit de hoogste klassen van de openbare en katholieke lagere school werd van Deurne-centrum naar het plantterrein in de Sint-Jozefparochie feestelijk begeleid door de [[Koninklijke Harmonie Deurne|harmonie]]. Het voorbereidingscomité voor deze plantdag stond onder voorzitterschap van [[Hendrik Nicolaas Ouwerling (1861-1932)|Hendrik Ouwerling]].<ref>[http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMRHCE01:000037806:mpeg21:p001 De Zuid-Willemsvaart van 29 november 1919]</ref>
In het najaar van 1949 of voorjaar 1950 werden door de kinderen van de Sint-Jozefparochie aan de [[Keltenstraat]] bomen geplant. Deze werden in 1994 gerooid.
In het najaar van 1949 of voorjaar 1950 werden door de kinderen van de Sint-Jozefparochie aan de [[Keltenstraat]] bomen geplant. Deze werden in 1994 gerooid.


Regel 17: Regel 14:
In maart 2005 werden door de schoolkinderen een aantal beuken geplant in het [[Wiegersbos]].
In maart 2005 werden door de schoolkinderen een aantal beuken geplant in het [[Wiegersbos]].


In maart 2007 werd op [[basisschool De Wegwijzer]] in [[Vlierden]] Nationale Boomfeestdag gevierd met de aanplant van 22 zuileiken aan de heringerichte [[Vlierdenseweg]] en een vaantjes-of zakdoekenboom op het schoolplein.
Op initiatief van Dorpsraad van Neerkant plantten vrijwilligers op zaterdag 23 februari 2013 een aantal sierkersen, elzen, linden en platanen in Neerkant. Bij de [[storm van 14 juli 2010]] waren daar en in Helenaveen veel bomen gesneuveld.
 
In 2008 werd de Nationale Boomfeestdag jaar opnieuw gevierd in de Sint-Jozefparochie.
Leerlingen van [[basisschool D'n Bogerd]] plantten 31 bomen op het nog kale industrieterrein Binderen, langs de [[Binderendreef]]. Het motto van de boomplantdag van dat jaar was: ''Boom zoekt kind''.
 
Op 18 maart 2009 plantten kinderen van [[Jenaplanschool De Ratelaar]] bomen in de [[Burgemeester van Beekstraat]]. Wethouder [[Nicole Lemlijn]] plantte met [[Thijs van Bree]] van [[basisschool D'n Bogerd]] op Nationale Boomfeestdag een vleugelnoot op [[bedrijventerrein Binderen Zuid I]]. Verder werden er nog dertig inlandse eiken geplant.
 
Op 17 maart 2010 plantten leerlingen van basisschool De Wegwijzer tijdens de Nationale Boomfeestdag 23 notenbomen aan de [[Petersakker]] in Vlierden. Ze gaven hiermee de aftrap voor de aankleding van het eerste ommetje, dit zijn wandelroutes over oude kerkenpaden, landweggetjes etc. als onderdeel van het IDOP (Integraal Dorpsontwikkelingsplan) voor Vlierden.<br>
Een leerling van de school plaatste samen met wethouder [[Nicole Lemlijn]] en schooldirecteur Jan Roestenberg eerst een vleugelnoot als centrale boom. De vleugelnoot was de boom van dat jaar.<br>
Daarna werd er door de hele groep dertig inlandse eiken neergezet. Er was voor deze boom gekozen omdat dit een lang levende Europese hardhoutsoort is. En de inlandse eiken hebben een hoge ecologische waarde omdat het een boom is die hier al van oudsher thuis hoort.<br>
In verband met het thema ''Boom zoek Kind'' was de deelnemende kinderen gevraagd een wens te schrijven voor de boom die ze gingen planten. Deze wens werd samen met een zakje voeding voor de boom begraven. Door deze wens wordt elk kind verbonden met zijn boom.
 
Op 18 maart 2015, de 59e Nationale Boomfeestdag, planten ruim zestig leerlingen van drie basisscholen namelijk [[Sint-Willibrordusschool (Romboutsstraat)|De Willibrordusschool]], [[De Ratelaar]] en [[Tijl Uilenspiegelschool]] samen met de [[Bijenhoudersvereniging St.-Ambrosius-Peelland|imkervereniging St. Ambrosius Peelland]] maar liefst 152 bomen langs het [[Knoflookpad]]. Gedeputeerde Bert Pauli van de provincie Noord-Brabant en wethouder Nicole Lemlijn ontvingen het gezelschap en hielpen zelf ook even mee.<br>
De [[LEV-groep]] gaf met het initiatief voor de boomfeestdag 2015 een goede invulling aan de participatiegedachte. De bomen kwamen langs het gedeelte van de Zuidelijke Omlegging dat nog niet was opengesteld voor het verkeer. Aan de noordzijde van de weg werd Veldesdoorn geplant en aan de zuidzijde kwamen winterlindes.


Bij de boomfeestdag van 2010 plantten de kinderen van [[Helenaveen]] een watercypres in het park aan de [[Pastoor Kerssemakersstraat]].
<gallery widths=300 heights=200>
05.950.jpg
00.013.JPG
00.014.jpg
00.693.JPG
00.694.JPG
00.695.JPG
03.994.jpg
15.357.jpg
Burgemeester Van Beekstraat P1100800.jpg
</gallery>
<gallery widths=200 heights=300>
09.398.JPG
Boomplantdag Helenaveen 2010.jpg
</gallery>
{{Appendix}}
[[categorie:evenement]]
[[categorie:evenement]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: