DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Open Jongerencentrum De Boerderij

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf OJC De Boerderij)
Ga naar: navigatie, zoeken
Haageind 27. Foto: collectie gemeente Deurne

Open Jongerencentrum (OJC) De Boerderij in Deurne was tot zaterdag 22 augustus 1981 gevestigd in de monumentale langgevelboerderij aan het Haageind 27. Twee jaar later, in september 1983, werd het jongerencentrum onder de naam Open Jongerencentrum De Roos heropend.


Algemeen[bewerken]

Rond 1972 kraakten een aantal jongeren dit pand en noemden het De Boerderij. Ze verbouwden het gebouw tot een café annex ontmoetingsruimte en de schuur werd ingericht als theater en concertzaal. In juni 1981 werd er een nieuw tienkoppig bestuur opgericht, dat echter wegens een crisis in de boerderij al op 13 augustus 1981 gedwongen werd op te stappen, inclusief de beheerder Teun de Corte. Onder dit bestuur werd ook enige tijd een boerderijkrantje uitgebracht, samengesteld en deels gefinancierd door weeramateur Herman Kruiswegt[1] en Rini van Dreumel. Het bleef bij twee exemplaren.

Crisis[bewerken]

Deze crisis had hoofdzakelijk te maken met het feit dat het jongerencentrum zich niet kon houden aan de door de gemeente opgestelde regels aangaande geluidsoverlast, sluitingstijden en druggebruik. Direct na het opstappen van het bestuur namen vier oudgedienden van de boerderij het heft in handen, waaronder Frits Jonkers en Nico van Ansem (medeoprichter van OJC De Boerderij). Er werd een Raad van Advies opgesteld om verdere contacten met de gemeente te kunnen onderhouden en te komen tot een degelijk beleidsplan. Op zaterdag 22 augustus 1981 besloot burgemeester Van Genabeek echter om het jongerencentrum te sluiten en sommeerde dat de boerderij voor 12.00 uur leeg moest worden opgeleverd. Het kwam wel tot een sluiting maar geen ontruiming. Door gesprekken met de gemeente mocht het OJC de accommodatie alsnog beperkt blijven gebruiken voor vergaderingen en het weer op poten zetten van het open jongerencentrum onder de voorwaarde dat er geen drank verkocht mocht worden. Er werden plannen gemaakt voor grondig achterstallig onderhoud en regels opgesteld om het OJC weer zelfredzaam te maken.

Herstart[bewerken]

In september 1983 werd na overleg met de gemeente het pand weer geopend. Na een ingrijpende verbouwing werd het cafégedeelte weer in gebruik genomen. De beheerder van destijds, Nico van Ansem, noemde het pand naar zijn pasgeboren dochter Roos.

Foto's[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Hield in de jaren 70/80, twintigste eeuw, weerpraatjes op de Deurnese radio en verscheen in dezelfde periode regelmatig in de Nieuwe Leidsche Courant, onder de rubriek HET WEER door Hans de Jong.