U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Parochieschool van de Heilige Geest

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:09.266.JPG|thumb|400px|Het eerste en oorspronkelijke 7-klassige schoolgebouw van de parochieschool van de Heilige Geest, gezien vanaf de [[Pastoor Jacobsstraat]]. Intern had dat gebouw toen al de naam "Uilenspiegel"]]
[[Bestand:09.266.JPG|thumb|400px|Het eerste en oorspronkelijke 7-klassige schoolgebouw van de parochieschool van de Heilige Geest, gezien vanaf de [[Pastoor Jacobsstraat]]. Intern had dat gebouw toen al de naam "Uilenspiegel"]]
[[Bestand:30.394.jpg|thumb|400px|De beide schoolgebouwen van de parochieschool van de Heilige Geest in 1968. Links de “Tijl Uilenspiegel” (aan de [[Pastoor Jacobsstraat]]) en rechts “Zonnehof” (aan de [[Schutsboom]]). <br>Foto: collectie Frans Gloudemans]]
[[Bestand:07.175.jpg|thumb|400px|Parochieschool van de Heilige Geest in 1971, gezien vanaf de achterkant. Ooit stond er tussen deze gebouwen nog een mobiel leslokaal waar handenarbeid in gegeven werd. Het gebouw rechts bestaat anno 2013 nog steeds, het gebouw links is in januari 1986 afgebroken]]
De '''parochieschool van de Heilige Geest''' was gevestigd op het adres [[Schutsboom 14]] en draagt sinds 1991 de naam '''[[Tijl Uilenspiegelschool]]'''.
De '''parochieschool van de Heilige Geest''' was gevestigd op het adres [[Schutsboom 14]] en bestaat anno 2011 nog steeds, maar onder de nieuwe naam "[[Tijl Uilenspiegelschool]]".




==Algemeen==
==Algemeen==
De parochieschool van de Heilige Geest was een afsplitsing van de [[lagere jongensschool aan de Zandbosweg]] van [[Deurne]]-centrum in 1966. Deze kwam per 1 augustus van dat jaar tot stand omdat het kerkbestuur van de pas opgerichte [[Heilige Geestparochie]] een eigen katholieke school in haar parochie wilde.<ref>De officiële opening vond echter pas op 8 april 1967 plaats / Weekblad voor Deurne van 14 april 1967.</ref>
De parochieschool van de Heilige Geest was een afsplitsing van de [[lagere jongensschool aan de Zandbosweg]] van [[Deurne]]-centrum in 1966. Deze was per 1 augustus van dat jaar tot stand gekomen omdat het kerkbestuur van de pas opgerichte parochie van de Heilige Geest een eigen katholieke school in haar parochie wilde.


De school moest onderdak bieden aan de vele kinderen van de eerste grootschalige nieuwbouwwijk van Deurne. Het kindertal tussen de ''[[Oranjebuurt]]'' en de ''[[Houtenhoek]]'' nam een enorme vlucht en de school groeide in de jaren zeventig uit tot de grootste basisschool van de [[gemeente Deurne]] met twee kleuterscholen en twee gebouwen van twee etages die intern ''Zonnehof'' (aan de Schutsboom) en ''Tijl Uilenspiegel'' (aan de Pastoor Jacobsstraat) genoemd werden.  
De school moest onderdak bieden aan de vele kinderen van de eerste grootschalige nieuwbouwwijk van Deurne. Het kindertal tussen de ''[[Oranjebuurt]]'' en de ''[[Houtenhoek]]'' nam een enorme vlucht en de school groeide in de jaren zeventig uit tot de grootste basisschool van de [[gemeente Deurne]] met twee kleuterscholen en uit twee gebouwen van twee etages die intern ''Zonnehof'' (aan de Pastoor Jacobsstraat) en ''Tijl Uilenspiegel'' (aan de Schutsboom) genoemd werden.  


Men wilde met de start van de school niet wachten tot de nieuwbouw klaar was en daarom werd er een onderkomen gezocht en gevonden in de oude [[Sint-Annaschool]] aan de [[Visser (straat)|Visser]] en in twee lokalen van de eerste katholieke [[lagere jongensschool aan de Visser]].
Men wilde met de start van de school niet wachten tot de nieuwbouw klaar was en daarom werd er een onderkomen gezocht en gevonden in de oude [[Sint-Annaschool]] aan de [[Visser]] en in twee lokalen van de eerste katholieke lagere jongensschool van de fraters, ook aan de Visser.


==Schoolbestuur==
==Schoolbestuur==
De school kwam tot stand onder een zelfstandig functionerend schoolbestuur, bestaande uit [[Leonardus Franciscus van Ooij (1913-1977)|Leo van Ooij]], voorzitter, [[Bert van Huisseling]], secretaris, [[Jo Mooren]], vice-voorzitter en lid van de bouwcommissie, [[Cees Vermulst]], penningmeester en [[pastoor Brummelhuis]] als lid. Dit schoolbestuur was het eerste zelfstandige schoolbestuur in de gemeente Deurne. Tot dan was het kerkbestuur steeds automatisch schoolbestuur geweest.
De school kwam tot stand onder een zelfstandig functionerend schoolbestuur bestaande uit [[Leo van Ooij]],voorzitter, [[Bert van Huisseling]], secretaris, [[Jo Mooren]], vice-voorzitter en lid van de bouwcommissie, [[Gees Vermulst]], penningmeester en [[pastoor Brummelhuis]] als lid. Dit schoolbestuur was het eerste zelfstandige schoolbestuur in de gemeente Deurne. Tot dan was het kerkbestuur steeds automatisch schoolbestuur geweest.


Het schoolbestuur had aanvankelijk vier scholen onder zich: de [[kleuterschool De Dartelhoek]], de [[kleuterschool De Peelrakkertjes]] en de lagere scholen in de gebouwen ''Tijl Uilenspiegel'' en ''Zonnehof'' (Om financiële redenen bleven het tot 1970 twee aparte lagere scholen).<ref>In 1968 werd “Frater Floribertus Vrijburg hoofd van de school aan de Schutsboom ("Zonnehof") terwijl frater Bartholomeus de Werd zijn plaats in nam als hoofd van de school aan de Pastoor Jacobsstraat ("Uilenspiegel") / De kroniek van de Fraters van Tilburg in Deurne</ref> Daarnaast was het bestuur ook verantwoordelijk voor de bouw van de [[microsporthal (Schutsboom)|microsporthal]] aan de [[Schutsboom]].
Het schoolbestuur had aanvankelijk vier scholen onder zich: de [[kleuterschool De Dartelhoek]], de [[kleuterschool De Peelrakkertjes]] en de lagere scholen in de gebouwen ''Tijl Uilenspiegel'' en ''Zonnehof'' (Om financiële redenen bleven het tot 1970 twee aparte lagere scholen). Daarnaast was het bestuur ook verantwoordelijk voor de bouw van de [[microsporthal (Schutsboom)|microsporthal]] aan de [[Schutsboom]].


==Team==
==Team==
Het eerste team bestond uit [[Johannes Wilhelmus Vrijburg (1930-2001)|frater Floribertus]], [[frater Adrianus]] en [[frater Francino]], afkomstig van de lagere jongensschool aan de [[Zandbosweg]], de dames Tiny van Calis, Rieky Aarts van de Sint Annaschool en vier nieuwe leerkrachten: Elly van der Burgt<ref>Dochter van [[Harrie van der Burgt (1913-1979)|Harrie van der Burgt]]</ref>, Mieke de Gouw, [[Martien Koppens]] en [[Jan Geven]]. Leerkracht handvaardigheid werd mevrouw Tiny Remmen. Frater Floribertus werd het eerste schoolhoofd.
Het eerste team bestond uit [[frater Floribertus]], [[frater Adrianus]] en [[frater Francino]], afkomstig van de Lagere jongensschool aan de [[Zandbosweg]], de dames Tiny van Calis, Rieky Aarts van de Sint Annaschool en vier "nieuwe" leerkrachten: Elly van der Burgt (dochter van [[Harrie van der Burgt (1913-1979)|Harrie van der Burgt]]), Mieke de Gouw, [[Martien Koppens]] en [[Jan Geven]]. Leerkracht handvaardigheid werd mevrouw Tiny Remmen. Frater Floribertus werd het eerste schoolhoofd.


Kleuterschool De Dartelhoek werd geleid door Truus van Leeuwen en [[Riek Maas]] was de eerste hoofdleidster van de kleuterschool De Peelrakkertjes.
Kleuterschool De Dartelhoek werd geleid door Truus van Leeuwen en [[Riek Maas]] was de eerste hoofdleidster van de kleuterschool De Peelrakkertjes.
Regel 27: Regel 27:


==Groei==
==Groei==
In de jaren 1968 tot 1973 groeide de school explosief. Van elk leerjaar waren er drie parallelklassen. De school was weer te klein.  Er werd uitgebreid met een verrijdbaar klaslokaal dat al jaren dienst had gedaan in de [[Sint-Jozefparochie]]. Op een gegeven moment waren er twee klassen in gehuisvest. Later werd “de caravan”  het handvaardigheidslokaal.   
In de jaren 1968 tot 1973 groeide de school explosief. Van elk leerjaar waren er drie parallelklassen. De school was weer te klein.  Er werd uitgebreid met een verrijdbaar klaslokaal dat al jaren dienst had gedaan in de [[Sint-Jozefparochie]]. Op een gegeven moment waren er twee klassen in gehuisvest. Later werd “de caravan”  het handvaardigheidlokaal.   


Omdat er ook toen nog een ruimtetekort was werd  het bovenzaaltje van de [[Kerk van de Heilige Geestparochie (Deurne-West)|Heilige Geestkerk]]  gebruikt. Ook in de kantine van de microsporthal zat nog enige tijd een klas en ook daar werden geruime tijd handvaardigheidslessen gegeven. In die periode had de school 576 leerlingen, een mammoetschool.
Omdat er ook toen nog een ruimtetekort was werd  het bovenzaaltje van de [[Kerk van de Heilige Geestparochie (Deurne-West)|Heilige Geestkerk]]  gebruikt. Ook in de kantine van de [[microsporthal] zat nog enige tijd een klas en ook daar werden geruime tijd handvaardigheidslessen gegeven. In die periode had de school 576 leerlingen, een mammoetschool.


In 1975 werd de school uitgebreid met een grote gemeenschapsruimte, waar ouderavonden gegeven werden, het documentatiecentrum een plaats kreeg, schooltelevisie gevolgd  kon worden en waarin soms ook nog klassen voor een langere periode les kregen.
In 1975 werd de school uitgebreid met een grote gemeenschapsruimte, waar ouderavonden gegeven werden, het documentatiecentrum een plaats kreeg, schooltelevisie gevolgd  kon worden en waarin soms ook nog klassen voor een langere periode les kregen.


[[Image:11.135.JPG|600px|thumb|400px|Team van de parochieschool van de Heilige Geest in het schooljaar 1977-1978.<br>Foto Ton Hartjens]]
 
<imagemap>
Image:11.135.JPG|600px|thumb|Team van de parochieschool van de Heilige Geest in het schooljaar 1977-1978.
 
rect 159 237 186 382 [[?|1=Toon van Thiel]]
rect 268 241 307 381 [[?|2=Driekske Altuizen]]
rect 408 229 447 377 [[?|3=Jan Geven]]
rect 87 151 111 351 [[?|4=Rieky Ugen-Sleegers]]
rect 148 138 171 228 [[?|5=Ria Berkvens-Swinkels]]
rect 198 152 223 234 [[?|6=Ans Althuizen-in 't Zandt]]
rect 261 137 285 221 [[?|7=Henk Speyken]]
rect 312 141 339 238 [[?|8=Pieter Janssen]]
rect 374 151 408 237 [[?|9=Anny van de Broek-Strik]]
rect 444 140 479 222 [[Frater Van Leeuwarden]]
rect 510 141 537 377 [[?|11=Riek Manders-van Kuijlenburg]]
rect 568 131 601 368 [[?|12=Frans Stallen]]
circle 138 113 20 [[Frater Francino]]
circle 197 118 20 [[Hans van den Einden|14=Hans van den Einden]]
circle 247 125 20 [[?|15=An Frerichs-van Calis]]
circle 319 111 20 [[?|16=Tom van Lieshout]]
circle 398 118 20 [[Frater Jo de Veer]]
circle 465 118 20 [[?|18=Ad van Helmond]]
circle 523 116 20 [[?|19=Hans Mikkers]]
desc bottom-left
</imagemap>


==Krimp==
==Krimp==
Regel 43: Regel 67:
Op 1 augustus 1985 begon een nieuw tijdperk in het onderwijs. De kleuterscholen en de lagere scholen verdwenen. De basisschool, de school voor vier- tot twaalfjarigen, werd een feit. Met Jan Geven als directeur en Elly Klerkx als adjunct ging de school, nog steeds onder dezelfde naam, het nieuwe tijdperk in.  
Op 1 augustus 1985 begon een nieuw tijdperk in het onderwijs. De kleuterscholen en de lagere scholen verdwenen. De basisschool, de school voor vier- tot twaalfjarigen, werd een feit. Met Jan Geven als directeur en Elly Klerkx als adjunct ging de school, nog steeds onder dezelfde naam, het nieuwe tijdperk in.  


In de praktijk was de integratie echter nog niet voltooid. Bouwbedrijf Kusters begon in augustus 1987 met de integratieverbouwing: een extra lokaal, een speellokaal voor de jongste leerlingen en een verbouwing van twee leslokalen tot gemeenschapsruimte. Op 15 november 1987 verhuisden de kleuters van de [[Pastoor Jacobsstraat]] naar de [[Schutsboom]]. In juni 1988 werd de nieuwbouw officieel door [[Jan Duffhauss]] aan het schoolbestuur overgedragen. [[Pastoor Adriaensen]] zegende het gebouw toen in.
In de praktijk was de integratie echter nog niet voltooid. Bouwbedrijf Kusters begon in augustus 1987 met de integratieverbouwing: een extra lokaal, een speellokaal voor de jongste leerlingen en een verbouwing van twee leslokalen tot gemeenschapsruimte. Op 15 november 1987 verhuisden de kleuters van de [[Pastoor Jacobsstraat]] naar de [[Schutsboom]]. In juni 1988 werd de nieuwbouw officieel door [[Jan Duffhaus]] aan het schoolbestuur overgedragen. [[Pastoor Adriaensen]] zegende het gebouw toen in.


In de zeventiger jaren groeide de school uit tot een van de grootste in de regio. Het hoogste aantal leerlingen was 576, verdeeld over 18 klassen en 7 kleuterklassen. In het zilveren jubileumjaar 1991 telde de school nog 215 leerlingen, verdeeld over acht groepen.
In de zeventiger jaren groeide de school uit tot een van de grootste in de regio. Het hoogste aantal leerlingen was 576, verdeeld over 18 klassen en 7 kleuterklassen. In het zilveren jubileumjaar 1991 telde de school nog 215 leerlingen, verdeeld over acht groepen.


==Jubileum==
==Jubileum==
Het vijfentwintigjarig jubileum werd in 1991 groots gevierd. Het was niet alleen een schoolfeest, het was ook een wijkfeest van en voor iedereen. De school kreeg bij dit jubileum ook de naam die velen graag al vanaf het begin aan de school hadden willen geven: de [[Tijl Uilenspiegelschool]], zie aldaar.
Het vijfentwintigjarig jubileum werd groots gevierd. Het was niet alleen een schoolfeest, het was ook een wijkfeest van en voor iedereen. De school kreeg bij dit jubileum ook de naam die velen graag al vanaf het begin aan de school hadden willen geven: de [[Tijl Uilenspiegelschool]]. Het veertigjarig jubileum was een schoolfeest dat op 21, 22 en 23 juni 2006 uitbundig gevierd werd.
 
<gallery caption="Foto’s van Parochieschool van de Heilige Geest - foto's Ton Hartjens">


<gallery caption="Foto’s van Parochieschool van de Heilige Geest">
Bestand:09.399.JPG|
Bestand:09.399.JPG|
Bestand:10.270.jpg|
Bestand:10.270.jpg|
Regel 57: Regel 80:
Bestand:09.402.JPG|
Bestand:09.402.JPG|
Bestand:09.401.JPG|
Bestand:09.401.JPG|
Bestand:31.166.jpg|1969
Bestand:13.815.jpg|
Bestand:Getuigschrift.jpg|1974
Bestand:11.136.jpg|1978 Jan Geven
Bestand:11.137.jpg|1978 Ugen-Sleegers
Bestand:11.138.jpg|1978 Hans Mikkers
Bestand:11.139.jpg|1978 Ria Berkvens-Swinkels
Bestand:11.140.jpg|1978 Annie vd Broek-Strik
Bestand:11.141.jpg|1978 Riek Manders
Bestand:11.142.jpg|1978 Henk Speycken
Bestand:11.143.jpg|1978 Pieter Janssen
Bestand:11.144.jpg|1978 Hans van den Einden
Bestand:11.145.jpg|1978 frater De Veer
Bestand:11.146.jpg|1978 Tom van Lieshout
Bestand:11.147.jpg|1978 Ad van Helmond
Bestand:11.148.jpg|1978 Driek Althuizen
</gallery>
</gallery>


{{Appendix|2=
==Bron==
* Jubileumgids [[25 jaar Parochieschool Heilige Geest]] uitgegeven bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de school (1966-1991).
Jubileumgids [[25 jaar Parochieschool Heilige Geest]] uitgegeven bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de school (1966-1991).  
----
 
{{references}}
}}
[[categorie:schoolgebouw]]
[[categorie:schoolgebouw]]
[[categorie:basisonderwijs]]
[[categorie:basisonderwijs]]
[[categorie:onderwijs in Deurne]]
[[categorie:onderwijs in Deurne]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: