U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sleens huisje: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:20.198.jpg|thumb|right|400px|“Foto van het “Sleens Huisje” in vroegere wijk C.26]]
[[Bestand:20.198.jpg|thumb|right|400px|Het ''Sleens Huisje'' op adres C.26]]
[[Bestand:31.626.jpg|thumb|400px|Bestektekening van een Sleens Huisje, klik op het icoontje voor verdere informatie]]  
[[Bestand:31.626.jpg|thumb|400px|Bestektekening van een Sleens Huisje]]  
Het '''Sleens huisje''' was een landarbeiderswoning in vroegere wijk C.26  in [[Deurne]], gebouwd volgens het model dat het gemeentebestuur van [[Deurne en Liessel]] tijdens een excursie in Sleen (Drenthe) bekeken had.
Het '''Sleens huisje''' was een landarbeiderswoning in vroegere wijk C.26  in [[Deurne]], gebouwd volgens het model dat het gemeentebestuur van [[Deurne en Liessel]] tijdens een excursie in Sleen (Drenthe) bekeken had.




In 1920 bezocht een delegatie van het Deurnese gemeentebestuur het dorpje Sleen in Drenthe om zich op de hoogte te stellen van de mogelijkheden die men daar had ontwikkeld met betrekking tot de bouw van goedkope boerderijtjes. De afgevaardigden waren verbaasd dat er voor zo’n laag budget een dergelijk boerderijtje gebouwd kon worden.  Het waren met name [[pastoor Roes]] en [[Johannes van Deursen (1876-1960)|Jan van Deursen]] die de kleine boeren in de gemeente Deurne en Liessel aan een goedkope boerderij wilden helpen.
In 1920 bezocht een delegatie van het Deurnese gemeentebestuur het dorpje Sleen in Drenthe om zich op de hoogte te stellen van de mogelijkheden die men daar had ontwikkeld met betrekking tot de bouw van goedkope boerderijtjes. De afgevaardigden waren verbaasd dat er voor zo’n laag budget een dergelijk boerderijtje gebouwd kon worden.  Het waren met name [[Henricus Wilhelmus Roes (1864-1941)|pastoor Roes]] en [[Johannes van Deursen (1876-1960)|Jan van Deursen]] die de kleine boeren in de gemeente Deurne en Liessel aan een goedkope boerderij wilden helpen.


Pastoor Roes, als voorvechter voor de kleine boer in de [[Peel]]streek, schreef  op 4 april 1921 aan de redactie van de [[Zuidwillemsvaart (krant)|Zuidwillemsvaart]] :
Pastoor Roes, als voorvechter voor de kleine boer in de [[Peel]]streek, schreef  op 4 april 1921 aan de redactie van de [[Zuidwillemsvaart (krant)|Zuidwillemsvaart]] :
:''Hierbij een bereikbaar ideaal voor onze zandboertjes. De woning bevat beneden 3 flinke kamers, kelder en flink achterhuis, plaats voor 2 à 3 koeien, een paard en twee varkenshokken. Deze woning heeft gekost 2500 gulden en is thans te bouwen voor 2000 gulden''


::''Hierbij een bereikbaar ideaal voor onze zandboertjes. De woning bevat beneden 3 flinke kamers, kelder en flink achterhuis, plaats voor 2 à 3 koeien, een paard en twee varkenshokken. Deze woning heeft gekost 2500 gulden en is thans te bouwen voor 2000 gulden''
Wethouder Jan van Deursen kreeg in 1921 vergunning en aannemer-metselaar [[Mathijs Flipsen (1873-1965)|Thijs Flipsen]] bouwde deze landarbeiderswoning volgens het model dat men in Sleen had gezien.  Het huisje stond voor 1953 in wijk C.26. Dat adres veranderde later achtereenvolgens in [[Sleenweg]] 4 en [[Zandbosweg]] 4. Het werd respectievelijk bewoond door de familie [[Coolen]], [[Johannes Wilhelmus Vogels (1911-1982)|Willem Vogels]] en Leo van Dooren. Begin jaren zestig van de twintigste eeuw werd de provinciale weg Helmond-Deurne-Venray aangelegd. Het huisje kreeg toen weer een nieuw adres: [[Helmondsingel]] 24.


Wethouder Jan van Deursen kreeg in 1921 vergunning en aannemer-metselaar [[Mathijs Flipsen (1873-1965)|Thijs Flipsen]] bouwde deze landarbeiderswoning volgens het model dat men in Sleen had gezien.  Het huisje stond voor 1953 in wijk C.26 en dat adres is daarna veranderd in [[Sleenweg 4]] en werd toen bewoond door [[Johannes W. Vogels]]. Vervolgens heeft er de [[familie Coolen]] gewoond maar toen was het adres inmiddels veranderd in [[Zandbosweg 4]]. Begin jaren zestig van de 20e eeuw werd de provinciale weg Helmond-Deurne-Venray aangelegd en kreeg het huisje weer een nieuw adres: [[Helmondsingel 24]].
In de volksmond noemde men dit huis ''Sleen 1'' omdat men de verwachting had dat er nog meer van deze woningen zouden volgen. Het initiatief kreeg echter niet de verwachte navolging.  


In de volksmond noemde men dit huis “Sleen 1” omdat men de verwachting had dat er nog meer van deze woningen zouden volgen. Het initiatief kreeg echter niet de verwachte navolging.
Het boerderijtje werd uiteindelijk aangekocht door de familie Van Dooren, die het rond 1985 liet afbreken. Het vrijgekomen terrein werd in gebruik genomen als parkeerterrein.
Het boerderijtje is uiteindelijk aangekocht door de [[familie van Doorn]], zij hebben het circa 1985 afgebroken en toen is het vrijgekomen terrein in gebruik genomen als parkeerterrein.


[[Categorie:huizen met een naam]]
[[Categorie:huizen met een naam]]

Versie van 19 apr 2018 21:33

Bestand:20.198.jpg
Het Sleens Huisje op adres C.26
Bestektekening van een Sleens Huisje

Het Sleens huisje was een landarbeiderswoning in vroegere wijk C.26 in Deurne, gebouwd volgens het model dat het gemeentebestuur van Deurne en Liessel tijdens een excursie in Sleen (Drenthe) bekeken had.


In 1920 bezocht een delegatie van het Deurnese gemeentebestuur het dorpje Sleen in Drenthe om zich op de hoogte te stellen van de mogelijkheden die men daar had ontwikkeld met betrekking tot de bouw van goedkope boerderijtjes. De afgevaardigden waren verbaasd dat er voor zo’n laag budget een dergelijk boerderijtje gebouwd kon worden. Het waren met name pastoor Roes en Jan van Deursen die de kleine boeren in de gemeente Deurne en Liessel aan een goedkope boerderij wilden helpen.

Pastoor Roes, als voorvechter voor de kleine boer in de Peelstreek, schreef op 4 april 1921 aan de redactie van de Zuidwillemsvaart :

Hierbij een bereikbaar ideaal voor onze zandboertjes. De woning bevat beneden 3 flinke kamers, kelder en flink achterhuis, plaats voor 2 à 3 koeien, een paard en twee varkenshokken. Deze woning heeft gekost 2500 gulden en is thans te bouwen voor 2000 gulden

Wethouder Jan van Deursen kreeg in 1921 vergunning en aannemer-metselaar Thijs Flipsen bouwde deze landarbeiderswoning volgens het model dat men in Sleen had gezien. Het huisje stond voor 1953 in wijk C.26. Dat adres veranderde later achtereenvolgens in Sleenweg 4 en Zandbosweg 4. Het werd respectievelijk bewoond door de familie Coolen, Willem Vogels en Leo van Dooren. Begin jaren zestig van de twintigste eeuw werd de provinciale weg Helmond-Deurne-Venray aangelegd. Het huisje kreeg toen weer een nieuw adres: Helmondsingel 24.

In de volksmond noemde men dit huis Sleen 1 omdat men de verwachting had dat er nog meer van deze woningen zouden volgen. Het initiatief kreeg echter niet de verwachte navolging.

Het boerderijtje werd uiteindelijk aangekocht door de familie Van Dooren, die het rond 1985 liet afbreken. Het vrijgekomen terrein werd in gebruik genomen als parkeerterrein.