U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Swinkelslaan

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 23: Regel 23:


== Mulo ==
== Mulo ==
Tussen de boerderijen van [[Thij Dielissen]] en [[Frans Louwers]] liep door de korenvelden vroeger een pad naar de boerderij van [[Antonius Michels (1881-1960)|Teun]]/[[Petrus Michels (1916-1986)|Piet Michels]]. In 1963 werd aan dat pad een nieuwe jongensmulo onder architectuur van [[Jos Deltrap|Deltrap]] gebouwd ter vervanging van de oude mulo aan de [[Martinetstraat]]. Het bleek een slecht functionerend gebouw te zijn dat maar zes jaar als zodanig dienst deed, waarin later [[woningbouwvereniging Bergopwaarts]] en een deel van het ambtelijk personeel gehuisvest werden en dat inmiddels al weer lang is afgebroken. De mulo-jongens, inmiddels herdoopt als mavo-leerlingen, werden verenigd met de meisjes en ze betrokken het volgende tijdelijk onderkomen, namelijk de door de [[Pius XII-college|Pius-XII-leerlingen]] verlaten houten barakken aan de [[Pastoor Jacobsstraat]].
Tussen de boerderijen van [[Thij Dielissen]] en [[Frans Louwers]] liep door de korenvelden vroeger een pad naar de boerderij van [[Teun Michels|Teun]]/[[Piet Michels]]. In 1963 werd aan dat pad een nieuwe jongensmulo onder architectuur van [[Jos Deltrap|Deltrap]] gebouwd ter vervanging van de oude mulo aan de [[Martinetstraat]]. Het bleek een slecht functonerend gebouw te zijn dat maar zes jaar als zodanig dienst deed, waarin later [[woningbouwvereniging Bergopwaarts]] en een deel van het ambtelijk personeel gehuisvest werden en dat inmiddels al weer lang is afgebroken. De mulo-jongens, inmiddels herdoopt als mavo-leerlingen, werden verenigd met de meisjes en ze betrokken het volgende tijdelijk onderkomen, namelijk de door de [[Pius XII-college|Pius-XII-leerlingen]] verlaten houten barakken aan de [[Pastoor Jacobsstraat]].


== Wethouder Swinkels ==
== Wethouder Swinkels ==
De Swinkelslaan is vernoemd naar wethouder [[Antonius Lambertus Adrianus Swinkels (1899-1962)|Antoon Swinkels]] die aan de [[Kerkstraat]] - op het tegenwoordige adres [[Kerkstraat 12]] - een kolenhandel, woninginrichting en meubelzaak had. Swinkels was een zoon van [[Petrus Joannes Swinkels (1855-1942)|Petrus Swinkels]], winkelier in galanterieën en uurwerken, en werd in 1929 gekozen als raadslid. Met onderbreking van enkele oorlogsjaren was hij tot aan zijn dood raadslid. In de na-oorlogse jaren was hij steeds wethouder, eerst van volkshuisvesting en sociale zaken en vanaf 1953 van openbare werken. Na het vertrek van [[Robert Joseph Johan Lambooij (1904-1992)|burgemeester Lambooij]] in 1946 was hij bijna een jaar loco-burgemeester tot de komst van [[Lambertus Roefs (1894-1960)|burgemeester Roefs]] en was aan Swinkels de moeilijke taak om het tot op het bot verdeelde Deurne van vlak na de oorlog bij elkaar te houden.
De Swinkelslaan is vernoemd naar wethouder [[Antonius Lambertus Adrianus Swinkels]] (1899-1962) die aan de [[Kerkstraat]] - waar tot voor kort de supermarkt C-1000 zat - een kolenhandel, woninginrichting en meubelzaak had. Swinkels was een zoon van [[Petrus Swinkels]], winkelier in galanteriën en uurwerken, en werd in 1929 gekozen als raadslid. Met onderbreking van enkele oorlogsjaren werd hij tot aan zijn dood als raadslid herkozen. In de na-oologse jaren was hij steeds wethouder, eerst van volkshuisvesting en sociale zaken en vanaf 1953 van openbare werken. Na het vertrek van burgemeester [[Robert Lambooij|Lambooij]] in 1946 was hij bijna een jaar loco-burgemeester tot de komst van burgemeester [[Lambert Roefs|Roefs]] en was aan Swinkels de moeilijke taak om het tot op het bot verdeelde Deurne van vlak na de oorlog bij elkaar te houden.


Swinkels was ook de initiatiefnemer tot en eerste voorzitter van de [[Oudheidkamer]], de voorloper van onze [[heemkundekring H.N. Ouwerling|heemkundekring]]. Ook hanteerde Antoon Swinkels vanaf de oprichting op 28 maart 1928 vele jaren de voorzittershamer van de (zoals toen altijd ''Roomsch Katholieke'') [[Middenstandsvereniging Deurne|middenstandsvereniging]]. Met de vermelding dat hij ook nog vele jaren lid van het kerkbestuur was en vanaf 1954 tot zijn dood lid was van Provinciale Staten is zijn staat van dienst verre van compleet.
Swinkels was ook de initiatiefnemer tot en eerste voorzitter van de [[Oudheidkamer]], de voorloper van onze [[heemkundekring H.N. Ouwerling|heemkundekring]]. Ook hanteerde Antoon Swinkels vanaf de oprichting op 28 maart 1928 vele jaren de voorzittershamer van de (zoals toen altijd ''Roomsch Katholieke'') middenstandsvereniging . Met de vermelding dat hij ook nog vele jaren lid van het kerkbestuur was en vanaf 1954 tot zijn dood lid was van Provinciale Staten is zijn staat van dienst verre van compleet.


{{
{{
#display_map:
#display_point:
address=Swinkelslaan deurne
address=Swinkelslaan deurne
|zoom=17
|zoom=17
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)