U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Tomakker

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
De '''Tomakker''' was een akkernaam in [[Vlierden]] die voor het eerst vermeld werd in 1433.
De '''Tomakker''' was een akkernaam in [[Vlierden]] die voor het eerst vermeld werd in 1433; het toponiem verwijst mogelijk naar een prehistorische begraafplaats.




== Naam ==
Het prefix ''Tom-'' wordt beschouwd als een afleiding van het latijnse woord ''tumulus'' of ''tumba'', een benaming voor oude grafheuvels of begraafplaatsen. De Tomakker in Vlierden werd gelocaliseerd dicht bij de middeleeuwse [[Kapel van Vlierden|kapel]], waar bij een archeologische veldverkenning overigens wand- en randfragmenten uit de 8e tot 12e eeuw gevonden werden. Dit aardewerk dateert derhalve uit de periode lang ná het potentiële prehistorische grafveld.  
 
Een gebruikelijke naamsverklaring voor namen als tomme, tombe en tommel is die van ‘grafheuvel’. De naamkundige H.J. Moerman verwijst in zijn Nederlandse plaatsnamen expliciet naar voorbeelden in Zuid-Limburg, zoals Tommele (1294) bij Sittard en De Thomme of Tombe, hoeve te Jabeek.<ref>Moerman, 1956, 235-236</ref> Rentenaar verwijst naar het Latijnse tumba in de betekenis van ‘heidense grafheuvel’.<ref>Namen en Naamkunde in Nederland en elders, via www.meertens.knaw.nl</ref> 
 
Voor Friese plaatsnamen wordt door Moerman echter verwezen naar een studie die aangeeft dat ook de algemene betekenis van ‘heuveltje’ mogelijk is.<ref>Moerman, 1956, 235-236</ref>  Dat sluit aan bij de vertaling van het latijnse tumulus in de betekenis van ‘berg, heuvel’, afgeleid van tumeo (‘ik zwel’). Dat op zijn beurt is afgeleid van het proto-indo-Europese *tum, ‘zwellen’.<ref>https://en.wiktionary.org/wiki/tumeo#Latin</ref> Een dergelijke verklaring wordt voor een hoeve 'De Tombe' in het zuidlimburgse Jabeek vermoed.<ref>Keunen, L.J., 2016. Kasteel Etzenrade & Hoeve De Tombe te Jabeek, gemeente Onderbanken; een bureau- en inventariserend veldonderzoek. RAAP, Weesp.</ref> We kunnen derhalve concluderen dat een algemene betekenis van ‘heuvelachtig’ voor De Tombe zeker niet uitgesloten is.
 
== Vlierden ==
 
De Tomakker in Vlierden werd gelocaliseerd dicht bij de middeleeuwse [[Kapel van Vlierden|kapel]], waar bij een archeologische veldverkenning overigens wand- en randfragmenten uit de 8e tot 12e eeuw gevonden werden. Dit aardewerk dateert derhalve uit de periode lang ná een eventueel prehistorische grafveld.  
Het [[toponiem]] Tomakker, Tommel, Tommenakker enz. wordt vóór 1500 ook aangetroffen in Veghel, Tongelre, Nuenen en Sint-Oedenrode.<ref>[[Henk Beijers]] en Geert-Jan van Bussel - ''Van d'n Aabeemd tot de Zwijnsput'' Helmond 1996 blz. 272</ref>
Het [[toponiem]] Tomakker, Tommel, Tommenakker enz. wordt vóór 1500 ook aangetroffen in Veghel, Tongelre, Nuenen en Sint-Oedenrode.<ref>[[Henk Beijers]] en Geert-Jan van Bussel - ''Van d'n Aabeemd tot de Zwijnsput'' Helmond 1996 blz. 272</ref>


Regel 32: Regel 24:
*land den ''Tomacker'' 1 lopense 19 roeden [[maatboek]] nr. 430 (1796)
*land den ''Tomacker'' 1 lopense 19 roeden [[maatboek]] nr. 430 (1796)


{{appendix}}
{{refs}}
[[categorie:toponiem]]
[[categorie:toponiem]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: