U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Verhalen over Hendrik Wiegersma

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 193: Regel 193:
Moeder Van Ham zag die brieven en er stonden veel privé-zaken in die brieven. Ze vond dat dit niet kon en dus werden eerst de postzegels er af gescheurd en daarna werden de brieven in de wasketel van Van Ham verbrand. Ze vond de privacy van al die schrijvers te belangrijk.
Moeder Van Ham zag die brieven en er stonden veel privé-zaken in die brieven. Ze vond dat dit niet kon en dus werden eerst de postzegels er af gescheurd en daarna werden de brieven in de wasketel van Van Ham verbrand. Ze vond de privacy van al die schrijvers te belangrijk.


==Er vandoor met nieuwe auto==
==Auto==
[[Bestand:27.944.JPG|thumb|300px|Zijn eerste auto<br><small>foto collectie Museum De Wieger</small>]]
Toen zoon Jaap voor de zoveelste keer voor zijn artsexamen gezakt was, ''hij hield meer van racen met auto's'', vloog de soep door huize de Wieger en zaten de Zadkines onder de vermicelli. Toen hij eens tegen een boom reed met juffrouw Van Ham erbij stond de dag er op een foto van de auto in de krant met er bij dat de dokter met zijn vrouw een ongeluk had gehad. Het was toen evenwel een vriendinnetje dus.
Wiegersma ging een nieuwe auto kopen en stelde hoge eisen aan zijn voertuig. Kritisch wandelde hij om de nieuwe auto, die de verkoper stond aan te prijzen, totdat die uitriep: "Hij is zo sterk dat zelfs u hem niet kapot krijgt..."  "Dat zullen we dan meteen proberen", antwoordde de Wieger. Hij ging naar binnen, nam zijn pelsmantel, riep iets tot zijn huisgenoten en assistent, stapte in de nieuwe wagen en stoof weg. Ongeveer 48 uur later dook hij weer op, na zijn omgeving en zeker de garagist in het ongewisse, om niet te zeggen in paniek achter te hebben gelaten. De auto zat onder de modder, een ruit was gebroken, krassen zaten langs het koetswerk, maar de dokter snoof tevreden en zei : "Je hebt gelijk, het is een beste wagen, ik neem hem." Hij bleek er een non-stoprit mee te hebben gemaakt naar een of andere verre hoofdstad in Oost-Europa of op de Balkan, rond 1930 een niet geringe prestatie voor een seriewagen en een amateur-rijder.<ref>Artikel "Dokter uit de Peel"  in ''Standaard der Letteren'' van 18 april 1969.</ref>
 
==De galkei van de baron==
[[Bestand:22.576.jpg|thumb|300px|De "galkei" van de baron.<br><small>foto collectie familie Peerbooms</small>]]
Van dit verhaal zijn twee versies. De eerste versie staat in een interview in ''De Telegraaf'' van 2 december 1934, waarin onder de kop "De schilder-dokter van de Peel" het volgende te lezen is:
:"En hij ''(Wiegersma)'' vertelt smadelijk van een kleinen jongen die door een touriste in het dorp gevraagd werd naar "bezienswaardigheden". De jongen vertelde, dat er een gebouw was dat door Radboud gezet was en dan was er nog het huis van den gekken Wiegersma. ''"En wat is dat?"'' vroeg de dame, wijzend op een zoogenaamden [[Jaap van de Leijsing|"zwerfsteen"]], die op [[Markt (1895-1940)|den Brink]] tegen een boom geplaatst is. ''"Dat is een galkei, die het Wiegersma bij den baron uit de pens gesneden!"''<ref>Zie Delpher: ''[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110572460:mpeg21:p017 De Telegraaf 2 december 1934]''</ref>
 
De tweede versie is van zoon [[Piet Wiegersma (1920-2009)|Pieter Wiegerma]], die in zijn boek ''[[Een kind ziet het dorp]]'' schrijft:
:De grote zwerfsteen op de markt, rustend tegen de oude linde die hem schaduw biedt. In mijn verbeelding rust hij al honderden jaren uit van zijn lange, lange zwerftochten in de ijstijd. Mijn fantasie wordt geprikkeld om het verhaal, zijn verhaal van zijn reis hierheen, op te schrijven. In gedachten verzonken word ik gestoord door een aangeschoten, lallende, waggelende vent met een, ik weet het zeker, platte pet. Hij herhaalt met onvaste stem tientallen keren hetzelfde woord omdat hij het volgende in zijn verwarde brein niet kan vinden. Na een vele minuten durend gesprek vertelt hij: ''Dè is nou de galkei die de Wieger bij de baron uit zunne pens gesnejen hè.'' Zat, lachend, schreeuwend, vertrekt hij, zijn fiets aan het achterwiel meetrekkend terwijl zijn bel over de keien rinkelt.
 
==Auto-ongeluk van zoon Jaap==
Toen zoon [[Jacob Hendrik Wiegersma (1918-1991)|Jaap Wiegersma]] voor de zoveelste keer voor zijn artsexamen gezakt was, ''hij hield meer van racen met auto's'', vloog de soep door huize de Wieger en zaten de Zadkines onder de vermicelli. Toen hij eens tegen een boom reed met juffrouw Van Ham erbij stond de dag er op een foto van de auto in de krant met er bij dat de dokter met zijn vrouw een ongeluk had gehad. Het was toen evenwel een vriendinnetje dus.


==Vlierbessensap==
==Vlierbessensap==
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: