U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Vondst van twee tufstenen vijzels met stampers in 1840

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
De vondst van '''twee tufstenen vijzels met stampers in 1840''' in de omgeving van Deurne bleef niet onopgemerkt, doordat de heer S.H. van der Noordaa uit Dordrecht de voorwerpen destijds schonk aan het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO) in Leiden.
De vondst van '''twee tufstenen vijzels met stampers in 1840''' in de omgeving van Deurne bleef niet onopgemerkt doordat de heer S.H. van der Noordaa uit Dordrecht,de voorwerpen destijds schonk aan het Museum voor Oudheden in Leiden.
 
De Nederlandsche staatcourant van 14 maart 1840 meldde deze schenking als volgt:
:''Van den heer S.H. van der Noordaa, te Dordrecht, twee tufsteenen vijzels met stampers, in den omtrek van Deurne in Noord-Braband opgedolven; zijnde deze de eenige voorwerpen van die soort welkehet Museum bezit, en die, voor zoo verre ons bekend is, elders nog niet zijn voorgekomen. De nabijheid van de uitgebreide begraafakkers aldaar in de heide voor een paar jaren ontdekt, geven veel waarschijnlijkheid  aan het vermoeden dat èn die vijzels, èn de urnen die in zoo grooten getale in dien omtrek voorkomen, tot denzelfden volksstam behooren, en leveren alsdan eene allerbelangrijkste bijdrage tot de kennis van het huiselijk leven der oude Germaansche volken, van wier huisraad, behalve in het noordelijk Europa, betrekkelijk zoo weinig meer is overgebleven.''<ref>Zie Delpher ''[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010066316:mpeg21:p002 Nederlandsche staatscourant van 14 maart 1840]''</ref>


De Nederlandsche staatscourant van 14 maart 1840 meldde deze schenking als volgt:
:''Van den heer S.H. van der Noordaa, te Dordrecht, twee tufsteenen vijzels met stampers, in den omtrek van Deurne in Noord-Braband opgedolven; zijnde deze de eenige voorwerpen van die soort welke het Museum bezit, en die, voor zoo verre ons bekend is, elders nog niet zijn voorgekomen. De nabijheid van de uitgebreide begraafakkers aldaar in de heide voor een paar jaren ontdekt, geven veel waarschijnlijkheid  aan het vermoeden dat èn die vijzels, èn de urnen die in zoo grooten getale in dien omtrek voorkomen, tot denzelfden volksstam behooren, en leveren alsdan eene allerbelangrijkste bijdrage tot de kennis van het huiselijk leven der oude Germaansche volken, van wier huisraad, behalve in het noordelijk Europa, betrekkelijk zoo weinig meer is overgebleven.''<ref>Zie Delpher ''[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010066316:mpeg21:p002 Nederlandsche staatscourant van 14 maart 1840]''</ref>


{{appendix}}
{{appendix}}
[[categorie:archeologie]]
[[categorie:archeologie]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: