U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Wasberg

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
'''Wasberg''' was de eeuwenoude benaming voor een gehucht, het gehucht dat we sinds 1 januari 1955 [[Walsberg]] noemen.
#REDIRECT [[Walsberg]]
 
 
[[Hendrik Nicolaas Ouwerling (1861-1932)|Ouwerling]] vermeldt in zijn boek [[Geschiedenis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden]]:
:''De Walsberg, geschreven meestal Wasberg, was een uitgestrekt gehucht met zeer weinig huizen. In 't Maatboek van 1630, en later nog, vindt men geregeld Wolfsberg geschreven. Het strekte zich in zijn lengte uit ongeveer van den weg naar Bakel tot den [[Grotenberg|Grootenberg]] en was eeuwenlang geregeld nauwelijks door 12 gezinnen bewoond.<ref>Volgens een [[Huizenbestand 1654|telling in 1654]] stonden er op dat moment 10 huizen in het gehucht Wasberg</ref>
 
Ten onrechte identificeerde Ouwerling Wasberg met het elders gelegen Deurnese toponiem [[Wolfsberg (dekzandrug)|Wolfsberg]].
 
Het gehucht, mogelijk ontstaan uit een enkele boerderij, grensde aan de gronden van het [[Groot Kasteel]], het [[Klein Kasteel]], de [[Watermolen (Haageind)|watermolen]] aan het [[Haageind]] en de [[kasteelboerderij]]. De oudste schriftelijke vermelding van Wasberg (Wasberge) is te vinden in het hertogelijk cijnsboek van 1380. De naam Wasberg komt in de archieven met betrekking tot Deurne ook voor als Wasberch, Wasbergh en Waesberge.
Vanaf 1803, toen de naam op de Tranchotkaart als ''Walsberg'' werd geschreven, zien we de letter -l- in de naam verschijnen.
 
De [[gemeente Deurne]] hanteerde in haar officiële stukken tot 1955 de naam ''Wasberg''. Ook in het archief van de [[oude parochie]], waartoe de [[parochie Walsberg]] tot de canonieke oprichtingsdatum van de parochie op 15 december 1947 behoorde, zien we hetzelfde.
 
Ter voorbereiding van overgang van wijknummers naar huisnummers werd in 1949 een [[lijst van dorpen, gehuchten, vlekken, streken of wijken in 1949 in de gemeente Deurne|lijst van dorpen, gehuchten, vlekken, streken of wijken in de gemeente Deurne]] opgesteld, ook hier was nog sprake van ''parochie Wasberg''. 
 
In de lijst van 27 december 1948 met door [[Cees van den Broek]] aan B en W voorgestelde straatnamen werd voor het tracé ''"Van het Kasteelplein door de Wasberg tot aan de grens Bakel"'' nog de straatnaam "Wasbergse straat" voorgesteld. Verderop in het beslissingsproces moeten de inzichten met betrekking tot de naamgeving van het gehucht veranderd zijn want uiteindelijk werd voor het tracé [[Walsbergseweg]] als straatnaam vastgesteld.
 
Bij de invoering van [[huisnummering 1950-1955|straatnamen en huisnummers]] per 1 januari 1955 werd de naamgeving [[Walsberg]] definitief een feit.
{{Appendix}}
[[Categorie:Wijk in Deurne]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: